Mam podobny problem jak kolega z pierwszego postu. Śmierdzi w środku szczególnie jak opostoi na parkingu w słońcu. Wczoraj miałem przegląd klimy, dobicie i odgrzybianie - metoda ultradźwiękowa/chemiczna. I co dzisiaj wsiadam i to samo. Może nawet gorzej.
Pytanie czy to odgrzybianie działą od razu czy stopniowo grzybki wyginą - z czasem?:)
Dodam tylko że może tak być że poprzedni właścicie nie czyścił klimy przez kilka lat, tego nie wiem:( niestety.
A można samemu dobrać się do klimy i na oko zobaczyć czy grzybki są czy ich nie ma?
Istnieje tez możliwosc ,ze brudny jest odparownik i wtedy nie pomoze odgrzybianie nawiewow, gdyz grzyb i inne zgnile ustrojstwa znajduja sie na sciankach odparownika i to z nich unosi sie przykry zapach. NA 100% pomaga czyszczenie odparownika , ale z tym jest duzo zachodu. Nie wiem czy kilka krotne ozonowanie moze cos pomoc trzeba popytac sie znawcow ozonu.
Witam,kupiłem produkt do dezynfekcji klimy o nazwie:"CLIM PUR" firmy "Valeo".I tu mam pytanie :gdzie aplikować ten produkt-czy w miejscu gdzie jest filtr kabinowy(na nogami pasażera),czy we wloty powietrza na podszybiu (po otwarciu maski)?Nie chciałbym popełnić błędu !Proszę o porady i z góry dziękuję!
PS.co sądzicie o tym produkcie?
Jeszcze coś odnośnie smrodu.Też myślałem ,że to klima.Odgrzybiłem środkiem z norauto.Przez dwa dni ładnie pachniało,a jak przestało to znów przebił się smród.Okazało się ,że klima owszem wymagała odgrzybienia,ale główny smród wydobywał się spod wykładziny.Gniło wygłuszenie przez wodę dostającą się do środka.Z tym też poradziłem sobie dzięki wskazówkom z forum.
Postanowiłem sam się za to wziąć i dostać się do parownika.
Zdjąłem schowek pasażera:
Na czerwono zaznaczyłem parownik, a dokładniej jego część która jest widoczna. I tutaj mam pytanie. Da się to jakoś bardziej rozebrać? Czy wystarczy jak tutaj zleję wszystko sprayem/pianką? Mam na myśli parownik.