[1M] Olej w zbiorniczku wyrównawczym i ubywanie płynu

Tematy ogólno-techniczne
B
Bonbini
Forumowicz
Auto: Był 1L
Model: 1.9 1Y

Post autor: Bonbini »

szymekgd pisze:posiadacze aut z grupy vw to szczesliwcy.

Amen ;-)
A
Adam_165

Majonez w oleju !!!

Post autor: Adam_165 »

Witam :-) mam problem z moim tolkem I 1.8 8v benzyna gaz.
Mam jakieś dziwne gluty w oleju jak wyciągam bagnet to prawie jest cały biały korek oleju tak samo, a ta grze ucieka mi woda z chłodnicy co tydzień muszę dolać ok 200-300 ml.
Czy to może być walnięta głowica...???
Z góry dziękuje za pomoc !!! :-)
Ostatnio zmieniony 29 gru 2010, 09:27 przez Adam_165, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
regii.kr
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: regii.kr »

no pewnie tak uszczeleczka pod głowicą
B
Bonbini
Forumowicz
Auto: Był 1L
Model: 1.9 1Y

Post autor: Bonbini »

uszczelka jak nic :-?
T
Tomek
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Tomek »

Zacznij może od sprawdzenia czy nie masz wycieku na przewodach płynu chłodzącego, na trójnikach od LPG, przy parowniku i przy obudowie czujników temperatury. Wycieki najlepiej sprawdzać po nocy jak silnik jest zimny. Co do glutów, to mogą się tworzyć ot tak sobie, w szczególności gdy pokonujesz krótki trasy.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2010, 21:46 przez Voyager [Bot], łącznie zmieniany 1 raz.
B
Bogus

Post autor: Bogus »

Witam. Musisz dokładnie sie przyjżec bo jeśli ucieka ci woda z chłodnicy to powinien ci sie poziom oleju podnieść. Białe gluty w oleju mogą tez być powodem nie dogrzanego silnika co skoleji swiadczy o zrypanym termostacie. Na twoim miejscu popatrzył bym na trujniki gdzie masz wpięte chłodzenie parownika od gazu bardzo częśto tamtędy płyn wycieka wystarczy dokręcić opaski lub wymienić na nowe i po sprawie. No i później wymiana termostatu jakieś 40 zł termostat i 50 zł za robociznę i ma byc dobrze. To oczywiście jest optymistyczna wersja jeśli się okaże ze masz walniętą uszczelkę pod głowicą to przygotuj sobie jakies pare stówek.
Awatar użytkownika
CYRULIK
Zasłużony
Auto: Leon Zonki ;)
Model: Moje S 2,5

Post autor: CYRULIK »

Adam_165, popraw pole skąd( bo kumpel mnie powliło ) nazwe tematu inaczej kosz :evil:
"Kiedy wydaje Ci się, że jesteś bardzo dobrym kierowcą, który wie już wszystko o jeździe i drogach, sprzedaj jak najszybciej swój pojazd i nigdy więcej nie siadaj za kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych kierowców".
Awatar użytkownika
CYRULIK
Zasłużony
Auto: Leon Zonki ;)
Model: Moje S 2,5

Post autor: CYRULIK »

A ja bym sprawdził taka pierdołe jak korek od zbiorniczka wyrównawczego, kumpel miał podobny problem w golfie 2 podmień od kogoś i sprawdz
"Kiedy wydaje Ci się, że jesteś bardzo dobrym kierowcą, który wie już wszystko o jeździe i drogach, sprzedaj jak najszybciej swój pojazd i nigdy więcej nie siadaj za kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych kierowców".
A
Adam_165

Post autor: Adam_165 »

Termostat wymieniałem jakieś 2 tyg temu i grzeje się super a te wężyki sprawdzę i może bym sprawdził ciśnienie na tłokach ???
a
adamwwy

Post autor: adamwwy »