flow pisze:No ale dlaczego zaświeca się kontrolka ABS-u? Może to nie idzie w parze z tym, bo nie zawsze się zaświeca, może to coś z czujnikami?
U brata, w vw bora, jest dedykowana kontrolka do ASR'u ktora sie swieci jak system zadziala. Czytalem, ze jak masz rozne kola na osiach to system sie gubi.
mam tak samo, to ESP mozna to wyłączyć naciskajac guziczek pod ręcznym, obok guziczka do wlewu paliwa, z tego co pamietam przy poślizgu zapala sie pomarańczowa kontrolka trójkąt plus półokragła strzałka i slychać zgrzyt.
Śnieg dostaje się między czujnik. Problem często spotykany w czasie takiej pogody. Jak świeci ABS to któryś czujnik szwankuje. Lampka abs'u jest od sygnalizowania błędów a nie od poprawnego działania systemu. Najlepiej podpiąć pod kompa zobaczyć który czujnik. Chociaż kontrolka zgaśnie, błąd w systemie zostaje.
Od TCS jest inna kontrolka. Tak jak pisze kolega wyżej.
"Kiedy wydaje Ci się, że jesteś bardzo dobrym kierowcą, który wie już wszystko o jeździe i drogach, sprzedaj jak najszybciej swój pojazd i nigdy więcej nie siadaj za kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych kierowców".
tyle że ja nie mam ESP i nie mam tego guziczka pod ręcznym. Może to być coś takiego jak EDL? Albo czy możliwe jest, żeby ten system był i nie można było go wyłączyć, takim np. "guziczkiem"?
Exotic pisze:Śnieg dostaje się między czujnik. Problem często spotykany w czasie takiej pogody. Jak świeci ABS to któryś czujnik szwankuje. Lampka abs'u jest od sygnalizowania błędów a nie od poprawnego działania systemu. Najlepiej podpiąć pod kompa zobaczyć który czujnik. Chociaż kontrolka zgaśnie, błąd w systemie zostaje.
Od TCS jest inna kontrolka. Tak jak pisze kolega wyżej.
OK, nie mam EDS'a', wiec zalozylem, ze skoro wg. instrukcji jest jedna kontrolka ABS/EDS to ona sygnalizuje jego dzialanie...
Powyzsze swiecenie sie kontrolki ABS'u moze byc rowniez spowodowane utrata przyczepnosci przez kolo/a i "gubieniem" sie systemu ABS.
noo tak to jest jak człowiek zielony w tym wszystkim...Sorki, ale dopiero to wszystko ogarniam. Dzięki za odp, już myślałem, że coś się z moim Tolkiem dzieje jeszcze raz dzięki