Witam noszę się z kupnem Seata Toledo II rocznik 2003-2004 w którym chce założyć instalacje gazową. Moje pytanie brzmi który silnik lepiej wybrać 1,8 20V czy 1,6 16V chodzi mi o trwałość jednostek oraz o współprace z instalacją. Jakie będą ceny tych instalacji?
Ostatnio zmieniony 11 mar 2011, 15:03 przez dude88pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj.Ja miałem gaz tylko w jednym i więcej nie będzie,ale co ci mogę doradzić to weź mocniejszy bo na gazie zawsze auto straci na mocy.Co do instalacji to tylko sekwencja jeżeli nie chcesz się męczyć z ciągłym ustawianiem,strzałami w kolektor i rozjeżdżaniem się map.Ale koledzy którzy już mają instalki LPG napiszą ci więcej.
servicemen, ja w AKL-u mam sekwencje KME i chodzi ślicznie, póki co przynajmniej. Spadek mocy? raczej nie zauważalny. o trwałości nic nie napiszę bo instalacja ma 8kkm.
Ja mam 1.8 20v, instalacje założyłem prawie od razu po kupnie i już dobijam do 20tys przejechanych, żadnych problemów nie miałem jeszcze. Koszt 2500zł ale możliwe że dostaniesz gdzieś taniej. Proponowałbym Ci właśnie jednostkę 1.8 20v ponieważ latem silnik obciążony jest też dodatkowo klimą (chyba w standardzie jest do tego silnika klima) i te parenaście kucy więcej robi różnicę (nie miałem co prawda 1.6 nigdy ale przed kupnem Tolka dowiadywałem się tu i ówdzie o silniki pod gaz i właśnie polecano mi 1.8 zamiast 1.6). W raziie pytań pisz na pw
Ja brałbym seacika w benzynce 1.8 20v. Ten silnik ma bardzo dobrą opinię, autko zwija się już bardzo ładnie, a spalanie jest porównywalne z silnikiem 1.6 16v. Co do gazu, to zależy ile robisz rocznie kilosów i ile chcesz tym autkiem pojeździć. Jak już musisz zainwestować w LPG, to nie szukaj "okazji po taniości" tylko zamontuj w jakimś profesjonalnym warsztacie. Sekwencyjna instalacja LPG solidnej jakości razem z robocizną kosztuje w granicach 2500PLN
Jak mawiają daltoniści "Życie jest jak tęcza - raz czarne, raz białe"
Instalacje chce dobrą bo mój obecny samochód jest na LPG i jak kupowałem były problemy z gazem dopiero jak zawiozłem do dobrego mechanika (jakby ktoś chciał namiar na dobrego gazownika w Tychach pisac) zaczęło auto jeździć nawet lepiej niż na benzynie:D A więc będe szukał 1.8 20V a ewentualnie jeśli trafi się okazyjna 1,6 to rozważę;p
ja mam 1.8 w gazie sekwencja BRC. Przejechane juz ok 60tys km, narazie bez awarii i problemów. Nie czuć różnicy między benzyną a gazem i auto tak samo mało dynamicznie dobija do setki. Poleciłbym Tobie jednak mocniejszy silnik.
ja mam 1.8 20v w gazie od roku przejechane około 20tys.km bez awarii . Znajomy ma ten sam silnik w passacie i od 8 lat jezdzi na gazie i nie ma zadnych problemow a instalacja tak jak pisza okolo 2500zl