A ja mam dzwiek jak pisk/zgrzyt zaraz po odpaleniu auta, trwa niecala sekunde. Czasami nie slychac go przy rozgrzanym i rozjedzonym aucie. Co to moze byc ? Ktos mi podpowiedzial, ze to cos w rozruszniku.
Bendiks to potoczna, trochę przestarzała nazwa "zespołu sprzęgającego".
Składa się ze sprzęgła jednokierunkowego z zębnikiem i sprężyną. Rolą bendiksu jest połączenie rozrusznika z silnikiem spalinowym, poprzez zębate koło zamachowe, tak aby rozrusznik mógł obracać wałem korbowym silnika. Kiedy silnik spalinowy rozpocznie samodzielną pracę, bendiks uniemożliwia przeniesienie napędu z silnika na rozrusznik, co groziłoby uszkodzeniem rozrusznika.
Pozdrawiam użytkowników Seata Toledo. Dziękuję wam za dobroć i za modlitwy. Z serca wam błogosławię.
Serdetschnje posdrawjam Toledziakuf
Tony
też mam pytanko apropo niepokojącego dźwięku troszkę innego kalibru
czasami mam tak że jak odpalę tolka na zimnym silniku od razu chcę szybko ruszyć, dodaję trochę więcej gazu słysze taki jakby pojedynczy strzał/trzask pod maską i czasami samochód zgaśnie ;/
carol
Obstawialbym na sprzegielko alternatora jezeli te odglosy sa tylko przy odpaleni.
Jezeli w trakcie szybkiego ruszenia to moim zdaniem moze byc problem z popychaczami(szklankami).
Oliwa nie nadaza nasmarowac wszystkiego a Ty juz jedziesz a motor cierpi.
Poczekaj moment po odpaleniu az motor zlapie rytm:) standard w silniku disla.
Pozdro
Ostatnio zmieniony 27 maja 2011, 13:55 przez ballance, łącznie zmieniany 1 raz.
gimmesomo, i wszystko jasne kolega tez mi conieco podpowiedzial jak to dziala i faktycznie usterka wyglada na bendix.
Nie jestem tego pewien, u mnie było jak na zimnym silniku odpaliłem to był grzechot, a jak się nagrzal to już nie. I wczoraj naprawiłem usterkę, a było to spowodowane że w rozruszniku bylky walnięte tuleje i chyba szczęki pojechałem do warsztatu gdzie naprawiają rozruszniki i mi zrobili za 160zł z roboto