Szarpanie przy gaszeniu silnika

Tematy ogólno-techniczne
b
ballance

Post autor: ballance »

dominik pisze:witam. a więc tak jak w temacie:/ . wróciłem dziś do domu i gasząc tolka odczułem że zatrzęsło nim( cos podobnego jak by sie gasilo jakiegos starego diesla). wiec odpalilem i jeszcze raz i to samo. do tej pory jak gasilem bylo bez zednego szarpniecia. co to moze byc?

Mialem ten sam problem.Przy zaworze EGR znajduje sie taka czarna plastikowa gruszka z wezykiem od podcisnienia-zwie sie gaszak i sluzy do plynnego gaszenia silnika.Sprawdz jej mocowaniua i wezyk podcisnienia.U mnie pekly dwa zawiasy i gruszka nie dzialala tak jak powinna.Koszt czesci na allegro 60zeta i spokoj) Pozdro
Ostatnio zmieniony 27 maja 2011, 14:24 przez ballance, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gurszczak
Zasłużony
Auto: Hyundai
Model: ix35

Post autor: gurszczak »

sprawdz poduchy pod silnikiem
Pozdrawiam Gurszczak

Obrazek

Gurszczak i jego Hultaj
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

tak jak pisze ballance,
Awatar użytkownika
dominik
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: dominik »

wiem co jest nie tak. wczesniej juz pisalem ze kolega zesef mial racje!! sprawdzalem wszystkie przewody itd i wszystko wyglada ok i musze jechac do mechanika niech to ogladnie

[ Dodano: 2010-02-25, 18:15 ]
tak jak pisze ballance, tylko ze ta puszeczka sie odczepila i spadla... potopiły się przewody elektryczne, ciśninia, peszelki, noi nie miało prawa zadziałać;] ale wszystko juz ok
p
pecyna1

Post autor: pecyna1 »

a mógłby ktoś wstawić jakieś fotki gdzie sie znajduje ta gruszka lub bardziej szczegółowo to opisac?
Awatar użytkownika
dominik
Forumowicz

pecyna1, gaszak znajduję sie przy podszybiu po lewej stronie stojąc przed autem... idzie do niego taki przewód w otoczne( chyba ciśnieniowy :)) to będzie taki gadżet co go możesz nawet palcem poruszyć... jak coś to jutro ci fotke wstawię

[ Dodano: 2010-05-09, 23:05 ]
pecyna1, tutaj masz na biało zaznaczone
Obrazek
B
Bodek

Post autor: Bodek »

jest to zawór EGR
S
Szymek08
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

Gasak jest pod pokrywa plastkikowa z napisem TDI. Jak sie nie myle to taka czarna plastikowa bańka :-)
b
ballance

Post autor: ballance »

Wymieniale to ustrojstwo juz w swoim Tolku "gaszak" wyglada na solidny ale wbrew pozorom jest dosc delikatny i latwo go uszkodzic.Zeby go zobaczyc nie musisz sciagac oslony silnika ale po sciagnieciu bedzie znacznie wygodniej sie do niego zabrac i sprawdzic czy prawidlowo gasi motor.
Szcegolnie uwazaj przy demontazu/montarzu na 3plastikowe (liche)zaczepy gaszaka bo utrata chocby jednego z nich moze zle wplynac na jego prace.Znalazlem fote wiec dorzucam.
Pozdro
Awatar użytkownika
dominik
Forumowicz

Bodek, i gaszak jest kolo EGR'a :) tak na upartego jak dobrze pamiętam to z tej perspektywy zdjęcia to EGR zasłania gaszak... w każdym bądź razie to byłem blisko :)
ODPOWIEDZ