Piechu86 pisze:Jako że niedawno kupiłem Toldka, planuję zmianę oleju, jednak poprzedni właściciel albo mechanik który to robił popełnił błąd bo zmienił olej na półsyntetyk w dodatku Castrol.
A to co Castrol jest niedobry ? Ja kolego śmigam już od 40000 tylko na Castrolu i nic się nie dzieje. Z tym że olej mam z tego samego źródła przy każdej wymianie.
Piechu86 pisze:Wcześniej do 100 tys km Toldek śmigał na syntetyku (wynika to z faktury z niemieckiego serwisu. Autentyczny przebieg auta to 150 tys.
Większość diesli jeździ na pełnym syntetyku do 100000. Silnik jest wtedy szczelny i świeży.
Piechu86 pisze: Moje pytanie jest takie: Czy wskazane jest przed zmianą oleju z półsyntetyka na syntetyk wlanie tzw. "płukanki do silnika" i jak dokładnie spuścić olej żeby nie został w misce syf ze starego oleju, może odsysać wężykiem
Zastanów się dwa razy czy napewno chcesz przejść z półsyntetyka na syntetyk. Zmiana oleju z gęstego na bardziej rzadszy może spowodować wypłukanie tzw "nagarów" z silnika co doprowadzi w rezultacie do wymiany niektórych podzespołów np. popychaczy hydraulicznych tak jak było to w moim przypadku koszt 600 zł. Także ja bym odradzał takich manewrów przy tym przebiegu. Lepiej wlej półsyntetyk jeśli chcesz koniecznie wymienić olej.