[1M] Przygasa po dotknięciu pedału gazu

Tematy ogólno-techniczne
s
siwy_a1
Forumowicz

Post autor: siwy_a1 »

ja, janson22 i Maryn_20V mamy taki sam problem. Otóż czasem po delikatnym dotknięciu pedału gazu, obroty spadają w dół. Zjawisko jest dosyć uciążliwe, szczególnie w korkach, bo bywa, że kończy się to zgaśnięciem silnika. Rozmawialiśmy już troszkę o tym w temacie o czyszczeniu przepływomierza i nie mamy pomysłu czym to może być spowodowane. janson22 miał pomysł, że to linka gazu, ale ja w 1,6 16V nie mam linki, tylko potencjometr, na VAGu też nic nie wyskakuje. Przepustnicę czyściłem jakieś półtora miesiąca temu, więc też odpada.
Czy ktoś jeszcze spotkał się z takim problemem :?:

[ Dodano: 2010-04-01, 14:11 ]
kristof nie chcę się kłócić :-) ale z premedytacją założyłem temat w Ogólnych, bo może ktoś w dieselu ma taki sam problem. Co o tym sądzisz? jeśli uważasz, że temat i tak zostanie dostrzeżony, to niech tu zostanie ;-)
siwy_a1
j
jonson22
Forumowicz
Auto: ...
Model: ...

Post autor: jonson22 »

mi mimo ze przygasa to nigdy nie zgasł :)
G
Gizmo
Forumowicz

Post autor: Gizmo »

przygasa, przygasa, ale nie zgasa :) tez mie to irytuje...
j
jonson22
Forumowicz

w niedziele lukne czy mam wreszcie linke czy nie i jak mam to wydaje mi sie ze jest na niej luz,

czy przygasa wam jak odpalicie silnik i pracuje na ssaniu? bo mi nie mimo ze położę nogę delikatnie na pedale to wszystko jest ok
s
siwy_a1
Forumowicz

Jak kiedyś trafiłem moment, że pojawiła się ta przypadłość, to zacząłem się bawić stojąc na czerwonym ;-) i tak lekko trącałem gaz. Obroty spadały za każdym razem, ale faktycznie nie zgasł. To wygląda jak takie pojedyncze bujnięcie obrotomierza w dół :-) Sądzę, że to kilkukrotne zgaśniecie u mnie było spowodowane zwyczajnie zgraniem się spadku obrotów i oporem puszczanego sprzęgła ;-)

[ Dodano: 2010-04-02, 10:54 ]
janson22 mi ten problem pojawia się tylko co jakiś czas, nie za często, więc nie kojarzę, czy zaraz po odpaleniu też tak było. Ale jak już się pojawi, to mam tak pół dnia :evil:
siwy_a1
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

Moze spróbować wymienić potencjometr w pedale przyspieszenia ?
s
siwy_a1
Forumowicz

Przyszło mi to do głowy :) Tylko czy VAG nie powinien czegoś wyrzucić? Ściągam właśnie z netu etkę, żeby tam pogrzebać, bo ktoś kiedyś na forum wspominał, że potencjometry są dwa. Gdyby jeden padł, to drugi przejmuje jego funkcje. Nie wiem ile w tym prawdy... Może ktoś się orientuje w temacie? :)
siwy_a1
j
jonson22
Forumowicz

dla potwierdzenia ze mam linke wstawiam fotkę, przepustnica a przy niej linka, lecz dziwna sprawa bo linka biegnie pod obudowe silnika:)
s
siwy_a1
Forumowicz

Ciekawe gdzie idzie dalej? :) Nie chcę tu wróżyć z fusów ;-) ale może i tak masz potencjometr przy pedale gazu? Choć nie wiem czy takie rozwiązanie miałoby jakiś sens...
siwy_a1
T
Tomek
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Tomek »

W 2,3 AGZ też jest linka - od pedału do przepustnicy- brak elektryki i bardzo dobrze, ale obroty też spadają przy lekkim trąceniu pedału gazu.
ODPOWIEDZ