Poluzowane mocowania silnika w Toledo!

Wszystko o silnikach wysokoprężnych
ODPOWIEDZ
p
plhkrga
Forumowicz

Post autor: plhkrga »

No i problemów ciąg dalszy... POjechałem po dzieciaki do teściów. W drodze powrotnej zaczęły dochodzić do kabiny głośne odgłosy uderzeń przy mianie biegu. Pomyślałem- no to po sprzęgle... Otworzyłem maskę, kazałem żonie dodac gazu, a silnik zaczął tańczyć w komorze!!! Ruszyłem go ręką- silnikiem razem ze skrzynią biegów można bujać... Luz jest odczuwalny od strony skrzyni biegów. Z dugiej wygląda spokjo. Słuchajcie, odkeciło się kakieś mocowanie, czy poszły poduszki silnika? Dojechałem do domu z predkością 20 km/h. Idę do garażu szukać przyczyny. Jak mocowana jest skrzynia biegów? Z jednej strony do silnika, a z drugiej? No załamka- druga większa awaria od kupna, a ja zrobilem dopiero 1200 km... To coś niebezpiecznego?
Ostatnio zmieniony 08 lut 2010, 06:01 przez plhkrga, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SZUBAR
Forumowicz

Post autor: SZUBAR »

Padła ci poduszka skrzyni biegów niestety bo takie rzeczy się same nie odkręcają chyba żeby ktoś poluzował śruby. Raczej już zostaw Tolka i nim nie jeździj bo zerwą się pozostałe i koszty wzrosną. Jeżeli strzeliła po stronie skrzyni biegów to ma numer: 1J0199555AJ Akurat nasze silniki mają identyczne poduszki a wymieniałem ostatnio komplet. Moja rada nie bierz zamienników ja chciałem taniej i po 3000 wymieniałem na oryginalne bo całym autem trzęsło na wolnych obrotach. Koszt oryginalnej w salonie Skody to 280 zł w Seacie dasz jakieś 340zł. Wymienisz sam ja to robiłem pod blokiem.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2010, 19:13 przez SZUBAR, łącznie zmieniany 1 raz.
SZUBAR
p
plhkrga
Forumowicz

SZUBAR, dam radę to zrobić, czy furka do mechaniora? Sporo kiedyś dlubałem przy autach, ale poduszek nie robiłem nigdy.
Awatar użytkownika
SZUBAR
Forumowicz

Spokojnie dasz rade, gdyby co to pomogę co i jak odkręcić.
SZUBAR
p
plhkrga
Forumowicz

Kuźwa a jednak odkręciła się łapa skrzyni biegów! Nowa śruba załatwiła sprawę. Zastanawiam się jak to możliwe?[glow=orange] !!!Dzięki za pomoc SZUBAR!!![/glow]
Awatar użytkownika
SZUBAR
Forumowicz

plhkrga pisze:Zastanawiam się jak to możliwe?

Coś tam musiało być ruszane, może poprzedni właściciel za słabo dokręcił poduchę. Oryginalnie jest ona dokręcana odpowiednim momentem uniemożliwiającym samoistne odkręcenie.
SZUBAR
i
igi84
Forumowicz
Auto: Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: igi84 »

Może dobrym rozwiązaniem było by dać kapkę kleju do gwintów, wtedy mniejsza obawa ze się odkręci.
ODPOWIEDZ