[1M] Brak ogrzewania

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
yarot
Forumowicz

[1M] Brak ogrzewania

Post autor: yarot »

Elvis, jak napisałem Ci w mailu, masz wszystko OK. Diesel to nie benzyna, ma dużą sprawność i nie zamienia wytworzonej mocy na energię cieplną. Jesli dobrze pamietam to nagrzewnica w VW, przy pełnym przepływie powietrza, potrafi odebrać >5kW. Wylicz sobie ile ciepła wytwarza silnik diesla na biegu jalowym. Na marginesie, chłodnica potrafi odebrać 50-70 kW
P
Power
Forumowicz

[1M] Brak ogrzewania

Post autor: Power »

Ja dziś do pracy jadąc przy temp. -7.5 po przejechaniu 16 km wskazówka zaczęła ruszać, ale 70 C jeszcze nie osiągnęła i myślę że to jest norma w tego typu silniku prawda? Jak u Was to wygląda?
*Power* Toledo II 1,9 TDI 110 KM AHF
Awatar użytkownika
yarot
Forumowicz

[1M] Brak ogrzewania

Power, spróbuj utrzymywać obroty silnika w przedziale 2-2,5 tyś, gwarantuję, że przy takiej temperaturze powietrza, o ile masz sprawny termostat, a dmuchawa na 2 biegu, temperaturę płynu >60 stopni uzyskasz po góra 3 km. Znane z autopsji ubiegłej zimy.
Spostrzeżenia z dzisiejszego poranka, temp zewnętrzna -15, "webasto" pracowało 15 min, temp płynu podniosła się troszkę ponad 60, temp w środku auta 8 stopni. Oczywiście przednia i boczne szyby czyściutkie. Popełniłem błąd zostawiając dmuchawę na 3 i za bardzo wychładzało płyn. Zdawało to egzamin przy temp rzędu -5, ale nie przy -15. Zobaczymy jak będzie jutro :)
P
Power
Forumowicz

[1M] Brak ogrzewania

Ok Yarot jutro to sprawdzę, jak dla mnie to klimatronic mogę skręcić na jedną kreskę byle mojemu Toledziakowi męczarni oszczędzić :D Termostat mam sprawny bo jesienią go robiłem. Spostrzeżenia opiszę jutro!
Awatar użytkownika
elvis17elvis
Forumowicz
Kontakt:

[1M] Brak ogrzewania

Post autor: elvis17elvis »

Wymieniłem czujnik temp ale bez zmian.Tak jak pisze yarot, tak musi być :)
Pozdrawiam :)
P
Power
Forumowicz

[1M] Brak ogrzewania

No i musze powiedzieć że musiałem przejechać 8km na -7,5 żeby wskazówka ruszyła :-/ A na -4,5 troche szybciej. Widocznie ten typ tak ma i tyle. Mi nie łapał temperatury bo jak był zimny to mu obrotów nie dawałem wielkich bo jak zimny to nie chciałem mu dawać, a ogrzewanie znowu grzałem bo pasowałoby rozmarznąć, więc co temperatury zyskał to poszło na grzanie i nie nagrzewał się. Tylko czy to takie zdrowe na zimnym mu takie obroty 2,5 dawać? :/
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

[1M] Brak ogrzewania

Post autor: Sony »

Power pisze:Tylko czy to takie zdrowe na zimnym mu takie obroty 2,5 dawać? :/
Do 2,5 tys. myślę że nie zaszkodzi, gorzej jakbyś go piłował wyżej jeszcze :D
Awatar użytkownika
yarot
Forumowicz

[1M] Brak ogrzewania

Szkoda, że ludzie nie widzą różnicy miedzy pracą silnika pod obciążeniem i bez...
Z takim podejściem do tematu zimnego silnika, powinno się, jak za PRL, stawiać szuflę z koksem pod misę i rozgrzewać olej...
Pragnę zauważyć, że obecne oleje trochę się różnią od tych, choćby, z przed 10 lat.
Dzięki Sony za poparcie mojego zdania :)
Awatar użytkownika
tony
Zasłużony

[1M] Brak ogrzewania

Post autor: tony »

dziś jechałem z kolegą astrą 1 1,6 8V pb i tam była podobna sytuacja tzn jak dmuchawa (nie ma klimy) nie włączona albo na 1 biegu to silnik łapie jakieś 90-93 stopnie, po włączeniu 4 biegu dmuchawy wskazówka opada na 60.
Jutro zrobię sobie teścik :)
Pozdrawiam użytkowników Seata Toledo. Dziękuję wam za dobroć i za modlitwy. Z serca wam błogosławię.
Serdetschnje posdrawjam Toledziakuf
Tony
Awatar użytkownika
SZUBAR
Forumowicz

[1M] Brak ogrzewania

Post autor: SZUBAR »

Układ ogrzewania samochodu jest tak zbudowany że przy wyłączonym ogrzewaniu płyn chłodniczy krąży sobie wokół silnika i w nagrzewnicy i się zagrzewa, jeżeli włączy się ogrzewanie i dmuchawę wentylator pobiera zimne powietrze z zewnątrz i dmucha na nagrzewnice powietrze się nagrzewa ale nagrzewnica traci ciepło schładza się a tym samym schładza płyn chłodniczy. Dlatego zaleca się włączanie grzania dopiero po jakimś czasie od odpalenia samochodu wtedy silnik szybciej sie zagrzeje, Climatronic robi to za nas i dopiero po chwili od odpalenia zaczyna powoli dmuchać. Reasumując: to normalne że temp na wskaźniku opada jak włączymy ogrzewanie bo ciepło z płynu chłodniczego za pomocą nagrzewnicy trafia do środka samochodu, można to częściowo zniwelować włączając obieg zamknięty wtedy do ogrzewania pobierane jest częściowo ogrzane powietrze. Jeszcze ciekawostka: gdy w lecie za bardzo rośnie temp i przekracza 90stopni z powodu ubytku płynu lub uszkodzenia chłodnicy zaleca się włączenie ogrzewania na max co obniży temp płynu i uchroni silnik przed przegrzaniem.
SZUBAR
ODPOWIEDZ