[ALL] Jaką antenę CB kupić ?

Tematy o CB-radiach, antenach i pochodnych.

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

Postprzez Roxon40 » 5 stycznia 2010, o 19:02

No to pewnie też zależy od tego jaką antenę miałeś. U mnie był bat 2 m więc musiałem to dobrze skręcić żeby mi podczas jazdy nie odpadł a jeździłem nie wolno. Zresztą przetrwał nawet próbę kradzieży, wygięli mi klapę ale uchwyt z grzybkiem został, więc sam widzisz czemu mi zostały wybrzuszenia. :-) :-) :-)
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4148
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Postprzez ww200 » 6 stycznia 2010, o 16:07

Roxon40 napisał(a):No to pewnie też zależy od tego jaką antenę miałeś.


Nadal posiadam,Sirio ML 145

Zrobiłem wczoraj parę fotek zamontowanego uchwytu i szkód jakie zostawia po sobie.
Załączniki
DSC00088.JPG
Żeby nikt nie pomyślał że to są dziury w blasze,to informuję że jest to odgnieciona masa uszczelniająca.W środku tych wgnieceń są małe punkciki po czubkach od wkrętów.Żeby wszystko było dobrze to środki tych dziur i same wkręty są potraktowane miedzią w s
DSC00090.JPG
Jak widać,to z zewnątrz też nie ma żadnych śladów.
DSC00091.JPG
DSC00098.JPG
DSC00097.JPG
DSC00095.JPG
ww200
Forumowicz
 
Posty: 146
Dołączył(a): 25 października 2008, o 23:00
Lokalizacja: Warszawa
Car:
Engine:

Postprzez Lucas » 6 stycznia 2010, o 17:03

Aaa widzisz. Czyli Ty też kabel puszczasz przy szybie ?

U mnie by dało radę i z prawej i z lewej zamontować pewnie bez przycinania, ale jedynie w miejscu, w którym jest ten spoiler głupi.
Avatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
 
Posty: 1362
Dołączył(a): 5 lipca 2009, o 23:54
Lokalizacja: Warszawa
Car: inne
Engine: inny

Postprzez ww200 » 6 stycznia 2010, o 17:12

Ale pomiędzy spoilerem a szybą powinien się chyba zmieścić uchwyt.
ww200
Forumowicz
 
Posty: 146
Dołączył(a): 25 października 2008, o 23:00
Lokalizacja: Warszawa
Car:
Engine:

Postprzez Lucas » 6 stycznia 2010, o 17:15

Znaczy nie. Spoiler mam na samym końcu klapy przecież, a szybę jakby na początku.
Więc uznałem że puszczę sobie to między szybą a klapą, mniej więcej na środku.
Ale i tak z tym poczekam trochę aż samochód obeschnie, bo cały w śniegu na razie.
Avatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
 
Posty: 1362
Dołączył(a): 5 lipca 2009, o 23:54
Lokalizacja: Warszawa
Car: inne
Engine: inny

Postprzez Roxon40 » 6 stycznia 2010, o 20:42

No tak ale ty masz inny uchwyt niż ten SF-40 on ma trochę inną konstrukcję. Oczywiście ML-145 jest krótsza i bardziej giętka przez to nie musiałeś tak dokręcać i zostały ci dziury tylko od wewnątrz.

Lucas napisał(a):U mnie by dało radę i z prawej i z lewej zamontować pewnie bez przycinania, ale jedynie w miejscu, w którym jest ten spoiler głupi.


W sumie jak byś wyciął otwór w tym uchwycie to przecież możesz przymocować go w każdym miejscu z boku i puścisz kabel tak jak ww200.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4148
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Postprzez Lucas » 8 stycznia 2010, o 13:24

2010-01-06, 20:00
Spróbuję przymocować to tak jak chciałem, czyli na środku, a jak mi się nie będzie podobało to pojadę do sklepu i wymienię ten uchwyt na taki jak ma ww200, bo też go oglądałem. Albo zostawię do Civika ten a dokupię nowy i tyle.

EDIT :
Jednak jakbym chciał tam zamontować uchwyt to bym mocno pogiął klapę, gdyż nie dotykałby on całą powierzchnią do klapy (klapa jest tam zakrzywiona, jakby unosząca się w kierunku szyby). Jako że robiłem to wczoraj ok 4 w nocy, to nie wiem jak mi się udało tego dokonać, ale zamontowałem to z lewej strony klapy :)
Tak jak się przyjrzałem to po prostu znalazłem miejsce, w którym jest troszkę cieńsze to pogrubienie pod spodem klapy i mi ładnie kabel się zmieścił.
Dziś pojadę zestroić antenę i jak będę w domu to cyknę fotkę :D
Avatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
 
Posty: 1362
Dołączył(a): 5 lipca 2009, o 23:54
Lokalizacja: Warszawa
Car: inne
Engine: inny

Postprzez Roxon40 » 8 stycznia 2010, o 22:27

No to pokazuj. Kurde bym zaczekał to może też bym stałkę wrzucił. Ale jednak na magnesie lepiej idzie, inne ustawienie większa powierzchnia odbicia fali a co za tym idzie lepsze osiągi. :)
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4148
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Postprzez Lucas » 8 stycznia 2010, o 23:10

Mi się wydaje że montażówka lepiej będzie odbierała.
Dużo na ten temat nie mogę powiedzieć, bo pierwszy dzień dopiero jeżdżę po strojeniu i jestem bardzo zadowolony.
Jutro jasno będzie to cyknę fotkę, tylko samochód umyję wcześniej :P
Avatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
 
Posty: 1362
Dołączył(a): 5 lipca 2009, o 23:54
Lokalizacja: Warszawa
Car: inne
Engine: inny

Postprzez ww200 » 9 stycznia 2010, o 13:54

Roxon40 napisał(a):Ale jednak na magnesie lepiej idzie, inne ustawienie większa powierzchnia odbicia fali a co za tym idzie lepsze osiągi. :)


A skąd miała by być ta większa powierzchnia odbicia fali.Jak wiadomo fale wyłapuje bat a nie mocowanie,duży magnes ma za zadanie jak najlepsze wyłapanie masy przez lakier.Ja miałem oba uchwyty i niestety wiem że zasięg jest o wiele lepszy z uchwytu montażowego na stałe.
ww200
Forumowicz
 
Posty: 146
Dołączył(a): 25 października 2008, o 23:00
Lokalizacja: Warszawa
Car:
Engine:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do CB

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron