[ALL] Sprzęgło

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

[ALL] Sprzęgło

Post autor: kornat »

Przypuszczam. Zacinać się raczej nie zacina bo lekko chodzi. Więc pozostają te dwie rzeczy. Wyeliminować można już tylko obejrzenie tego w realu. A wiesz kiedy było wymieniane sprzęgło (o ile było wymieniane).
j
jkkono
Forumowicz
Auto: -
Model: -

[ALL] Sprzęgło

Post autor: jkkono »

nie nie wiem mam ten samochod 1,5 roku na przejechane 13000 Km wiec powinno byc ok a nie jest !!

[ Dodano: 2009-12-31, 19:59 ]
A czy ktos wie jak odpowietrzyc sprzeglo w toledo II 1.8 benzyna ???
JKKONO
seat |Toledo II
1.8 20V S
s
siwy_a1
Forumowicz

[ALL] Sprzęgło

Post autor: siwy_a1 »

Wiem, że płyn do sprzęgła i hamulcowy, to ten sam. Przy siłowniku sprzęgła powinna być śruba odpowietrzająca. Więcej niestety nie pomogę, bo nigdy tego nie musiałem robić.
Dodam tylko, że w 1,6 benzyna musiałem wymienić sprzęgło po 125 000 km. Byłem mocno zdziwiony, ale pierwszy właściciel miał już swoje latka ;) i jeździł tylko po Warszawie, więc zmieniłem sam sprzęgło i teraz zamierzam pojeździć trochę więcej :)
siwy_a1
j
jkkono
Forumowicz

[ALL] Sprzęgło

dzieki siwy , odpowietrzalem ( dowiedzialem sie ze to trzeba na wysprzegliku na skrzyni )przez poltorej godziny ale pedal sprzegal chodzi bardzo lekko i nie odbija , powietrza troche poszlo ale dalej nie wysprzegla , wiec chyba pompa pod pedalemsprzegla do wyniany , jak powalcze to dam znac za kilka dni !!!
JKKONO
seat |Toledo II
1.8 20V S
s
siwy_a1
Forumowicz

[ALL] Sprzęgło

Powodzenia w grzebaniu jkkono :) i daj znać jak historia się skończyła :)
siwy_a1
j
jkkono
Forumowicz

[ALL] Sprzęgło

Czesc siwy no wlasnie jestem po wymianie sprzegla niestety nic milego , robilem to z kolega on sie zna troche na mechanice ale i tak bylo ciezko zwlaszcza z wlozeniem !!!! Ale do tematu dodam ze pedal sprzegla wyladowal w podlodze i nie wrocil pozostawiajac mnie bez mozliwosci wlozenia biegu , czytajac fora i to co wywnioskowalem po przejsciach innych to powinna byc pompka sprzegla ale to wyelimiowalismy zaciskajac wez gumowy za pomka ALE z ta metoda spr to ostroznie bo gdy sie okaze ze pompka jest ok a zablokijesz ( zacisniesz zaciskiem ) przewod w jago gumowej czesci to wciskajac pedal sprzegla pedal moze sie wylamac i tak tez sie stalo w miom przypadku !!! W :mrgreen: Wiec wniosek pomka ok , wiec to wysprzeglik bylem pewny ! Zakupilem nowy ( 40 funtow jestem w walii ) i z nowu ze tak powiem du.... <zygi> wysprzeglik wymieniony uklad odpowietrzony kilka razyyyyy a jak nie wysprzeglalo tak nie wysprzegla \\\\\\\\\\\\\\\\. No i co dalej jak napisalem wyzej niestety a moze na szczescie skrzynie poszla na zewnatrz no i to byla przyczyna moich problemow tarcza sprzegla kompletnie sie rozsypala , lozysko tez nie bylo " nie cuda " a docisk dosc wyrobiony wiec wymienilem komplet ( niemiecki LUK ) 120 funtow no i problem zniknol !!! przejechalem zaledwie kilka kilometrow ale widze ze jest o niebo lepiej , biegi wchodza miekko sprzeglo bierze jakos plynniej . Nie znam histori tego samochodu ale z tego jak wygladalo sprzeglo to przedemna jezdic chyba jakis traktorzysta . Mam nadzieje ze ta historia pomoze komus na przyszlosc , jak to pisze to nawet dla nie caly ten opis wyglada dosc latwo , ale tak nie bylo !!!! ;-) :roll:
JKKONO
seat |Toledo II
1.8 20V S
s
siwy_a1
Forumowicz

[ALL] Sprzęgło

jkkono widzę, że zaliczyłeś niezłą przeprawę ze swoim tolkiem :-) Fajnie, że wszystko opisałeś dla potomnych ;-) no i gratuluję rozwiązania problemu :-D
siwy_a1
k
kret602
Forumowicz

[ALL] Sprzęgło

Post autor: kret602 »

Przeczytalem post i mam do was pytanie bo mam problem ze sprzeglem. ZAczne od początku. Jadac do Nowego Sacza gdzie jest troszke terenow pod gorke chciałem wyprzedzic i wciskajac na 4-tym biegu gaz do dech obroty rosły a auto jechalo normalnie w sensie nieprzyspieszalo po chwili obroty spadlu do okolo 2500 i auto zaczela ciagnac - OBAW JAKBY SLIZGAŁO SIE SPRZEGLO. Drugi przypadek to zawsze rano jak odpalam silnik i probuje ruszyc z 1-go biegu na polsprzegle auto jakby troszke szarpie ( jakby kola przeskakiwaly) :)) (nie wiem do czego porownac tego co sie dzieje i jak to opisac zeby nie zostac zlinczowanym na forum ) Moj wniosek jest taki ze albo sprzeglo sie slizga albo docisk albo do wymiamy caly komplet. z braku kasy nie moge teraz tego zrobic Macie dla mnie jakas dobra rade?? Jak juz kupowac do SACHS czy LUK ? Moze ktos poleci jakiegos dobrego mechaniora z okolic Sosnowca lub Katowic
Awatar użytkownika
bartek
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

[ALL] Sprzęgło

Post autor: bartek »

RB Auto - warsztat samochodowy
Olsztyn, Kołobrzeska 50
www.rbauto.eu
Zapraszamy
Awatar użytkownika
piotr_192
Forumowicz

[ALL] Sprzęgło

Post autor: piotr_192 »

Witam kolegów. Sprzęgło w moim tolku chyba juz na wykonczeniu. Tak jak pisaliscie sprawdziłem je włanczając 3 biegi i puszczając sprzegło i samochód jedzie włączyłem 5 i samochód też jedzie. A przy tym smród niesamowity. MAm niby książeczke napraw poprzedniego właściciela i wynika że sprzegło było wymieniane 50 tys. temu nie wiem czy to duzo czy mało. Jezdziła nim niby kobieta. Powiedzcie czy dlugo moge jeszcze tak jeździć ???
ODPOWIEDZ