Witam
Jeżeli nie ten dział to proszę o przeniesienie, nie wiedziałem gdzie by to można było umieścić.
Czy można by domontować te świece dogrzewające płyn chłodniczy tak jak to było w niektórych wersjach i jeszcze żeby można je włączać pstryczkiem kiedy się chce, jeżeli tak to jakie +/- koszta oraz może jakiś nr katalogowy części. Niektóre osoby jak i ja jeżdżą na krótkich odcinkach i silnik ledwo co się zagrzeje a już się jest na miejscu
Z góry dziękuję info
tony pisze:a nie mniej skomplikowane i tańsze będzie zrobienie odpowiedniej mieszanki płynu??
Tzn. w jaki sposób
tony pisze:to dobrze że diesla wziąłeś :D:D
Jako że nie miałem styczności ze starszymi jednostki TDI tylko już z tymi 2.0 a tam już taki dogrzewacz płynu był i szybko łapał temp. to myślałem że też na taki trafię Ja w lecie nadrabiam te kilometry co nie robię zimą
tony pisze:myślałem, że boisz się zamarznięcia płynu
Płyn mam na poniżej - dwudziestu paru stopni, więc nie o tym myślałem.
EDIT:
Ma ktoś takie coś u siebie w aucie zamontowane jakby trzy świece w bloku silnika? tam gdzie idzie górny wąż od chłodnicy.
Jako że też się zaintersowałem tematem, widze że na allegro można wyrwac taki podgrzewacz za ok 50-60zł. Z tego co widze montowany jest w miejsce plastykowego króćca przykręconego do bloku i osłaniającego termostat. Sam montaż jest banalnie prosty, tylko trzeba jeszcze dorwać instalację (zasilanie do świec i do czujnika temp.).
EDIT
A jednak montuje się od drugiej strony bloku, tam gdzie jest plastykowy trójnik. Zmylił mnie kształ flanszy.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2009, 21:03 przez Semrush [Bot], łącznie zmieniany 1 raz.