Temperatura silnika

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
a
adik***

Temperatura silnika

Post autor: adik*** »

wzieli cene z kosmosu :idea: mnie to wyszło ; termostat 49 zł -a wymiana termostatu razem z płynem 70 zł , płyn koncentrat gm 3 litry 48 zł razem 167 zł . Jeżdze do jednego mechanika i mam 10 % zniżki , więc może cie to wyniesc góra do 200 zł . . Życze szybkiej i taniej naprawy powodzonka :-)
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Temperatura silnika

Post autor: kornat »

Tu jest ładnie opisane jak VAGiem sprawdzić działanie czujnika temp. G2 oraz termostatu
http://www.a4club.eu/diagnostyka-vag-au ... /#msg99432
oraz trochę tutaj o czujnikach
http://forum.vw-passat.pl/showpost.php? ... ostcount=2
Awatar użytkownika
sroczkin
Forumowicz

Temperatura silnika

Post autor: sroczkin »

zakupilem termostat 3 litry koncentratu G12 i postanowilem samemu wymienic to ustrojstwo jeszcze nie zagladalem do auta chcialem popatrzec w ETKA gdzie dokladnie znajduje sie ten termostat ale zainstalowalem sobie windows 7 i nie dziala instalka ETKI czy moze ktos mi podac gdzie dokladnie jest ten termostat jakies zdjecie moze jest jakas fotoleracja z czegos takiego oprocz diesla bo w nim podobno jest w innym miejscu ja mam silnki AGN
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Model: 1.9 TDI

Temperatura silnika

Post autor: koti »

sroczkin,
Szukajka nie gryzie. Wystarczyło wpisać termostat viewtopic.php?p=7675&highlight=#7675
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
Awatar użytkownika
sroczkin
Forumowicz

Temperatura silnika

koti, tak ale ktos mi podpowiedzial ze w dieslu znajduje sie gdzie indziej niz w moim benzyna 1,8 :-P a na marginesie zanim to napisalem przeszukalem cale forum :-> ktos rok temu zadal podobne pytanie ale nie uzyskal odpowiedzi :roll:
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Model: 1.9 TDI

Temperatura silnika

Post autor: koti »

sroczkin pisze:w dieslu znajduje sie gdzie indziej

Mój błąd, nie zauważyłem że masz benzynę, sorki.
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
Awatar użytkownika
sroczkin
Forumowicz

Temperatura silnika

dzis wreszcie zabralem sie za wymiane tego termostatu troszke czasu nad tym zeszlo ale po wielu bulach wreszcie sie udalo ( teraz wiem dlaczego mechaniory tyle sobie zycza za ta robocizne) autko rozgrzewa sie duzo szybciej wskazuwka jak zamurowana stoi na 90 stopniach po podlaczeniu do vag ladnie wskazywalo 90 a nie 72 stopnie jak ostatnio ale ....- i TU pytanie do forumowiczow wczesniej ja na to nie zwrocilem uwagi ale zauwazyl to kumpel rownoczesnie z odpaleniem silnika zalanczaja sie oba wentylatory i caly czas pracuja CZY TO JEST NORMALNE CZY TEN TYP TAK MA bo kumplowi i tez mi na zdrowy rozsadek to wydaje sie dziwne i ze tak nie powinno byc
Awatar użytkownika
pavel
Forumowicz

Temperatura silnika

Post autor: pavel »

1. Jak odpalałeś i gasiłeś silnik po całkowitym rozgrzaniu, to normalna sytuacja, bo kiedy gasiłeś to chwilowo wzrastała temperatura z powodu braku obiegu i trzeba to było schłodzić po odpaleniu.
2. Miałeś włączoną klimę.
TDI engines are for senior citizens...
Awatar użytkownika
tony
Zasłużony

Temperatura silnika

Post autor: tony »

podłączę się pod temat :)
odpalam auto temp - 60 st - przejadę nawet 50 km dalej "leży" no i ogrzewanie przy high na climatroniku letnie :/
Co proponujecie ?? - termostat wymieniałem w tamtym roku :/

Dziś jeszcze sprawdzę po powrocie do domu (50 km drogi) metodą Tomka:
Tomek pisze:Musisz nagrzać płyn w chłodnicy żeby włączył się wentylator, jeżeli się załączy a na wskaźniku temperatury płynu chłodzącego pędzie poniżej 90 stopni to masz walnięty czujnik. Czujnik pewnie jest na króćcu przy silniku przewodu górnego chłodnic. Sprawdź czy po uruchomieniu silnika dolny przewód chłodnicy się nagrzewa. Jeżeli szybko robi się ciepły to puszcza termostat.
Pozdrawiam użytkowników Seata Toledo. Dziękuję wam za dobroć i za modlitwy. Z serca wam błogosławię.
Serdetschnje posdrawjam Toledziakuf
Tony
ODPOWIEDZ