jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni biegów???

Wszystko o silnikach wysokoprężnych
S
Szymek08
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

Mam pytanie do forumowiczów - Wie ktoś może jak sprawdzic poziom oleju w skrzyni biegów w Toledo II 1.9 TDI AHF no i jak się okaze ze trzeba go uzupełnic to jak to zrobić??? Szukam na forum ale jakoś znaleść nie mogę. Z góry dzieki za pomoc.
B
Bonbini
Forumowicz
Auto: Był 1L
Model: 1.9 1Y

Post autor: Bonbini »

Dobre pytanie :-) Też tego nie wiem i chętnie się dowiem, bo skrzynia mi się lekko "poci" ;-) Proszę o info w imieniu posiadaczy 1L :-D
s
saab12
Forumowicz

Post autor: saab12 »

mój kolega (mechanik) jak kazałem mu sprawdzić to wjechał autem na kanał, okręcił jakąś śrubkę i zaczął olej odrazu lecieć, to mówił, ze mam olej :P ale to chyba takie ala "sprawdzanie" :P
B
Bonbini
Forumowicz

Tiaaa, tylko dalej nie wiemy gdzie dokładnie ten olej się wlewa :-D Czy nie jest przypadkiem tak, że wlewa się go z miejsca które jest najwyżej w obrębie skrzyni, a sprawdza się wykręcając wspomnianą śrubkę i jak leci to znaczy że jest? ;-) Ciekawy temat się robi... :roll: Może ktoś walnie fotę ze strzałką która to śrubka - choć mam pewne przypuszczenie, że to ta w odległości 10cm od czujnika cofania idąc w prawą stronę samochodu. Czekamy na znawców tematu :-P
T
Tomek
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Tomek »

Sprawdza się odkręcając śrubkę kontrolną i tym samym otworem się uzupełnia olej (otwór jest na bocznej ścianie skrzyni więc trzeba użyć szprycy).
B
Bonbini
Forumowicz

A jak przebiega sprawdzenie poziomu oleju? Wykręca się śrubkę i co dalej? Zawsze przy sprawdzaniu olej wypływa? Szprycą daję więcej oleju, bo i tak wypłynie go trochę w trakcie wkręcania śrubki z powrotem? Nie jestem mechanikiem i biorę to na logikę ;-)
T
Tomek
Forumowicz
Kontakt:

Dobrze rozumujesz ;-)
B
Bonbini
Forumowicz

Wspaniale! :mrgreen: Tylko niech ktoś jeszcze powie ile tego oleju szprycą zapodać? Na maxa ile się da? :-P
k
kudlatek
Forumowicz

Post autor: kudlatek »

Witam , a powiedzcie mi panowie co to jest za plastikowy (u mnie biały) na górze skrzyni ?
widac go jak sie podniesie klape. Był umnie otwarty i niewiem co to jest i do czego służy. pozdro.
T
Tomek
Forumowicz
Kontakt:

kudlatek pisze:Witam , a powiedzcie mi panowie co to jest za plastikowy (u mnie biały) na górze skrzyni ?
widac go jak sie podniesie klape. Był umnie otwarty i niewiem co to jest i do czego służy. pozdro.

To jest zaślepka otworu, przez który sprawdza się czy rozrząd dobrze jest ustawiony.
ODPOWIEDZ