[1M] Zamek drzwi

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
Auto: inne
Model: inny

[1M] Zamek drzwi

Post autor: Lucas »

no mi padł niestety mikrostyk w drzwiach przednich pasażera, ale coś się dzieje też z drzwiami kierowcy, bo przez pewien czas się światło nie włączało przy otwarciu tych drzwi, teraz już się włącza, ale nadal mam ten problem który był opisany wcześniej, czyli to jak zamykam drzwi kierowcy to zamykam jedynie te drzwi, a nie wszystkie, a jak otwieram to też tylko te drzwi i dodatkowo wyje alarm ... ;/
Trzeba otwierać pilotem, albo bagażnikiem.
No i szukam jakiegoś elektryka w Warszawie, bo sam to raczej nie dam rady ;/.
Awatar użytkownika
tony
Zasłużony

[1M] Zamek drzwi

Post autor: tony »

mirekb, jak już chłopaki ci pomogli to byś się przywitał :) :arrow: viewtopic.php?p=22761#22761
Pozdrawiam użytkowników Seata Toledo. Dziękuję wam za dobroć i za modlitwy. Z serca wam błogosławię.
Serdetschnje posdrawjam Toledziakuf
Tony
i
imnh
Forumowicz
Kontakt:

[1M] Zamek drzwi

Post autor: imnh »

No właśnie jeśli chodzi o te mikrostyki to one same powinny działać, są ich w zamku chyba 3 lub 4 szt, badają położenie kluczyka w zamku i samego zamka. Jak otwierasz kluczykiem to czujnik działa tylko sygnał nie idzie dalej ( uszkodzona płytka elektroniczna ) do modułu komfortu i centralnego, dlatego otwierasz tylko te jedne drzwi i wyje alarm bo moduł komfortu i alarm "nie wie" że drzwi zostały otwarte z kluczyka. Dostaje jedynie sygnał o fakcie otworzenia drzwi. Jak oddasz do byle jakiego elektryka to zapłacisz nie wiadomo ile, a wiadomo jak może zdobić na "odczep się i dawaj kasę". Jak masz lutownice i kolegę pod ręką co by miał ze 4 h wolnego czasu to radzę samemu się do tego zabrać. Zrobisz jak uważasz. Pozdro.
Seat Toledo II, 2000, TDI, 110 KM
m
mirekb
Forumowicz

[1M] Zamek drzwi

Post autor: mirekb »

dzieki za dobre rady! mam zamiar sam naprawic ten zamek! tylko nie bardzo wiem za co sie zabrac!?czyl musze wymienic mikrostyki,i posprawdzac sciezki na płytce!?
i
imnh
Forumowicz
Kontakt:

[1M] Zamek drzwi

Post autor: imnh »

Najlepiej mieć chociaż kawałek miernika ;-) z możliwością sprawdzania połączeń elektrycznych. Wtedy rozbierasz zamek i sprawdzasz ścieżki, mikrostyki też tak sprawdzisz.
Seat Toledo II, 2000, TDI, 110 KM
l
luki44
Forumowicz

[1M] Zamek drzwi

Post autor: luki44 »

Mam taki problem;/
drzwi i światła zaczęły się "rujnować" w tym samym momencie. Pstryczek mam ustawiony że sie palą i po przekręceniu zapłonu gasną. Raz po zamknięciu drzwi gasną, a za chwile otworze i zamknę i się palą.
Odnośnie drzwi po przekroczeniu 20km/h wszystkie sie zamykają lecz moje (kierowcy) otwierają się i znowu, gdy zwolnie poniżej 20km/h słyszę jak moje się zamykają i otwierają.

Moim zdaniem światła i drzwi spowodowane są awaria jednego urządzenia. Tylko teraz jakiego;/
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

[1M] Zamek drzwi

Post autor: Sony »

Wyjścia masz dwa:
1. Przelutowanie zimnych lutów na płytce w zamku od kierowcy, ew. wymiana mikrostyku.
2. Wymiana całego zamka od kierowcy (ja płaciłem za zamiennik 116zł)

Na wstępie jednak warto podłączyć auto pod VAG i zobaczyć czy zapamiętało jakieś błędy związane z zamkiem po stronie kierowcy.

Sprawdź jeszcze kilka rzeczy:
- czy jak wsiądziesz do auta i zamkniesz drzwi od środka przyciskiem na drzwiach kierowcy to czy drzwi kierowcy też Ci zamknie
- czy pali Ci się światło w drzwiach kierowcy po ich otwarciu
- czy przy wyłączonym zapłonie i otwartych drzwiach po włączeniu świateł pozycyjnych masz sygnał dźwiękowy o włączonych światłach (bip bip bip)

Jak sprawdzisz to daj znać.
Awatar użytkownika
damian1231795
Forumowicz
Model: 1.8 20V

Oświetlenie kabiny

Post autor: damian1231795 »

Sony napisałeś w innym temacie:
Po zamknięciu drzwi są dwie wersje w zależności jak ustawisz pstryczek nad konsolą:
a) światła wygaszają się praktycznie od razu
b) światła się palą
Pierwsze słyszę o takiej opcji mógł byś dokładniej opisać jak to włączyć aby oświetlenie kabiny gasło od razu po zamknięciu drzwi? Ja mogę ustawić tak że gaśnie po jakimś czasie, cały czas świeci(bez względu czy drzwi są otwarte czy nie) i całkiem zgaszone innej funkcji nie mam.
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec???

Nic na siłę , lewy pas , gaz i płynę ......:)
s
szymekgd
Forumowicz

[1M] Zamek drzwi

Post autor: szymekgd »

luki44 pisze:[...]Odnośnie drzwi po przekroczeniu 20km/h wszystkie sie zamykają lecz moje (kierowcy) otwierają się i znowu, gdy zwolnie poniżej 20km/h słyszę jak moje się zamykają i otwierają. [...]

Nie mam u siebie takich wodotryskow, ale bracki w vw borze moze z poziomu vaga ustawic od/ryglowanie drzwi po osiagnieciu okreslonej predkosci lub po przejechaniu danego dystansu, moze wiec jest tez mozliwosc "programowania" drzwi z osobna ?
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

[1M] Zamek drzwi

Post autor: Sony »

damian1231795, nakręcę filmik to sobie zobaczysz o co mi chodzi :)

Póki co to zbieram się do roboty :P
ODPOWIEDZ