[ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Moderatorzy: Sony, CYRULIK, remiq, gurszczak, Roxon40

[ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez Sony » 3 września 2019, o 08:44

Spróbuj takich ustawień:
Start baud: 9600
Blk int: 25
Char int: 0

Na przyszłość z kolei dopisuj się do istniejących wątków.
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6846
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Re: [ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez rafal » 3 września 2019, o 21:26

Witaj.
Tak mam ustawione.
Odłączałem:
- radio
- moduł komfortu
- centralny zamek w drzwiach kierowcy

Coś jeszcze można odłączyć ?
rafal
Forumowicz
 
Posty: 17
Dołączył(a): 3 kwietnia 2018, o 09:24
Lokalizacja: Wrocław
Car: Seat Toledo 2
Engine: 1.9 TDI AHF

[ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez Sony » 4 września 2019, o 00:33

Jaki jest sens odłączania tych rzeczy, bo nie do końca rozumiem logiki takowego działania? Spróbuj na innym kablu się połączyć, ewentualnie zobacz jak będzie to wyglądało na programie Polski VAG 4.9

Jaki masz system operacyjny w lapku?
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6846
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

[ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez rafal » 4 września 2019, o 07:19

Odłączyłem te rzeczy ponieważ z nimi też można się połączyć z VAGA. Pomyślałem, że któryś z tych elementów może psuć komunikacje - jakieś zwarcie na linii robić lub coś takiego.
Zakupiłem już kabel z VIAKENA i zobaczę czy się poprawi.
Na lapku mam Windows 10.

Dziwne jest to, że jak mam przekręcony kluczyk to moge się połączyć ze sterownikiem silnika. Jak odpalę silnik połączenie znika i jest "no response"
rafal
Forumowicz
 
Posty: 17
Dołączył(a): 3 kwietnia 2018, o 09:24
Lokalizacja: Wrocław
Car: Seat Toledo 2
Engine: 1.9 TDI AHF

[ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez Sony » 4 września 2019, o 09:25

Dziwne to jest to, że na Win 10 działa Ci VAGCOM w starej wersji :) Spróbuj sobie zainstalować nowszą wersję, tylko na czas instalacji odłącz antywirusa:
VCDS 1.2
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6846
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

[ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez rafal » 4 września 2019, o 09:40

dzięki za pomoc. Dzisiaj zainstaluje i sprawdzę czy zainstalowanie tej wersji coś pomoże.

EDIT:
OK.
U mnie sprawa się wyjaśniła.
Na starym (niebieskim) kablu z programem VCDS nie działało na włączonym silniku.
Użyłem drugiego kabla kupionego z Viakena i ten kabel sie skomunikował. Na włączonym silniku może zalogować się do sterownika silnika i odczytywać parametry.
Może ta wiadomość komuś również pomoże.
rafal
Forumowicz
 
Posty: 17
Dołączył(a): 3 kwietnia 2018, o 09:24
Lokalizacja: Wrocław
Car: Seat Toledo 2
Engine: 1.9 TDI AHF

[ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez Zimny » 26 września 2019, o 09:29

Siemka. Nabyłem ostatnio Toledo II 1.6 16v w wersji Sport. Podłączam go dziś kablem, i nie chce wykryć silnika, wykrywa pierwsze pole a potem nic. O co chodzi? Program Vag com 409.1, kabel VAG KKL OBD2. W poprzednich autkach tzn Polo 6n i Passat B5 działało bez problemu, o co chodzi?
Zimny
Forumowicz
 
Posty: 11
Dołączył(a): 26 września 2019, o 09:07
Lokalizacja: Władysławowo
Car: Toledo II
Engine: 1.6 16v

Re: [ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez Sony » 26 września 2019, o 12:25

Sony napisał(a):Spróbuj takich ustawień:
Start baud: 9600
Blk int: 25
Char int: 0
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6846
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

[ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez Zimny » 30 września 2019, o 17:11

Silnik dało się sprawdzić przy tych ustawieniach, ale tylko silnik nic więcej. Chciałem sprawdzić, czy da się ustawić domykanie szyb z pilota, ale widocznie się nie da.
Zimny
Forumowicz
 
Posty: 11
Dołączył(a): 26 września 2019, o 09:07
Lokalizacja: Władysławowo
Car: Toledo II
Engine: 1.6 16v

[ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez Sony » 30 września 2019, o 18:18

Do tego najlepiej mieć kabel na RS232, odpowiednią wiedzę i fejs.
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6846
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Poprzednia strona

Powrót do Diagnostyka VAG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron