[1L] Brak reakcji na pilot kluczyka

Wszystko o elektryce w aucie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekP4
Forumowicz
Auto: 1L
Model: 1.6 AFT

Post autor: KrzysiekP4 »

Witam
Od jakiegoś czasu męczy mnie problem braku reakcji pilota centralnego zamka w kluczyku, już na wstępie mogę powiedzieć że bateria jest nowa, ciekawostką jest fakt ze wcześniej centralny raz reagował raz nie na sygnały wysyłane z pilota, niezależnie czy byłem przy samych drzwiach czy 20m od samochodu,

Problem pojawiał się już jakiś czas temu, nawet kodowanie pilota musiało być wykonywane kilka razy by "załapało" a i po ponownym parowaniu kluczyka potrafił przestać reagować po niedługim czasie

Pytanie moje brzmi gdzie znajduje się centrala odbierająca sygnał, a i jak podchodzić do kodowania pilota w kluczyku ;)

Osobiście wykonywałam następujące czynności które na ten moment juz nie kończą się powodzeniem :)

Włączam stacyjkę na 3sek, wyłączam, wyjmuje kluczyk ze stacyjki który chce zakodować, zamykam kluczykiem drzwi 3 razy przekręcając w pozycje zamknięcia i trzymając tak przez pół sekundy, przy każdym przekręceniu kluczyka na pół sekundy słychać 3cyknięcia, po tym czasie wyjmuje kluczyk i przytrzymując przycisk zamykania, 3x klikam przycisk otwierania, dioda na pilocie mruga 5x i kiedyś samochód reagował na to wykonując procedurę zamykania auta

Na ten moment nie ma żadnej reakcji, myślę że centralka nie jest w stanie odebrać sygnału z pilota

Czy któreś z moich czynności jest zbędnych?
Myślę że sama procedura jest wporządku biorąc pod uwagę ze kiedyś samochód reagował na moje chęci kodowania :roll:

Gdzie dokładnie znajduje się moduł komfortu? Z tylu pod kanapą z lewej strony? Mam na myśli tu sterownik od szyb elektrycznych

Dziękuję za pomoc ;-)
Obrazek
s
szakalaka
Forumowicz
Auto: 1L Magnus

Post autor: szakalaka »

Chyba jakaś plaga z centralnymi w 1L: dokładnie taki sam problem dotknął i mnie :evil:
z tym, że u mnie jeszcze nigdy nie działał centralny z pilota, choć z zamka działa bezbłędnie(polift).
Czy kluczyka nie można zaprogramować jakoś na około przez OBD?
Awatar użytkownika
KrzysiekP4
Forumowicz
Auto: 1L

Post autor: KrzysiekP4 »

Nie jestem pewien co do tej możliwości w 1L, w nowszych jak dobrze kojarzę jest taka opcja.

W weekend wyjmę moduł komfortu przeczyszczę w środku sprayem do elektroniki, może coś się ruszy, zobaczymy ;)

EDIT:
Sprawdziłem oczyscilem moduł komfortu, lecz on tylko kontroluje prace szyb, nic innego tam nie znalazłem :lol:

Czy ktoś wie gdzie może znajdować się fabryczna centralka za pośrednictwem której odbywa się transmisja sygnału z pilota? (Pisząc tak dokładnie :mrgreen: )

Środek modułu komfortu:
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ