Woda w Aucie Toledo Leon '99-04r / Water problems in car

Tematy ogólno-techniczne
h
hCYk
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.6 16V

Post autor: hCYk »

@vwir nikt nie mówi ze wiem lepiej. Wyraziłem tylko swoje zdanie ale mogę się mylić jak każdy. Zobaczę co będzie z tego mojego wczorajszego klejenia. Jeżeli nie będzie trzymać to spróbuje zrobić tak jak mi doradziłeś. :)
Obrazek
W
Wezyr147
Forumowicz
Auto: Toledo 1M
Model: 1.8 20V APG

Post autor: Wezyr147 »

Cześć,
Czy możecie polecić jakiś warsztat z okolic trójmiasta, który wykonałby uszczelnienie drzwi zgodnie z wytycznymi ASO (zabawa w silikon odpada) i przy okazji wykonałby wygłuszenie drzwi? Robota za jednym rozbieraniem drzwi.
Awatar użytkownika
D3T3
Forumowicz
Auto: Grand Scenic
Model: 1.9 dCi

Re: Woda w Aucie Toledo Leon '99-04r / Water problems in car

Post autor: D3T3 »

Nie myślałeś wziąć się za to sam ? Powiem Ci też mam 2 lewe ręce do dłubania w aucie, ale idzie to ogarnąć samemu.
Zastosowałem technologię łączoną :-) tzn wymontowałem blachy razem z podnośnikiem szyby z drzwi, wywaliłem starą sparciałą uszczelkę, a rowek dookoła blachy w którym była oryginalnie uszczelka wypełniłem masą dekarską. Powstała w ten sposób w miarę płaska powierzchnia do której przykleiłem zwykłą uszczelkę okienną typ D. W ten sposób nie musiałem roznitowywać podnośnika szyby, a nadal można bezproblemowo zdemontować blachę z drzwi w razie potrzeby.
Wielce pomocna jest instrukcja demontażu drzwi http://free.of.pl/g/gajdar/drzwi.htm.
W razie czego uważaj przy odkręcaniu śrub które trzymają szybę, u mnie pękł ślizg gdy jedną z nich próbowałem odkręcić.
W
Wezyr147
Forumowicz
Auto: Toledo 1M
Model: 1.8 20V APG

Post autor: Wezyr147 »

D3T3 - robiłem zimą tył jak miałem czas. Teraz go absolutnie brakuje i wolę aby ktoś to za mnie zrobił, tym bardziej iż jest to zapasowe auto.
h
hCYk
Forumowicz

Panowie wytłumaczyłby mi ktoś łopatologicznie na czym polega to klejenie kabelka/przewodu tak żeby odkształcił uszczelkę i woda nie zbierała się między nią a drzwiami? Nie wiem może jakieś zdjęcie poglądowe cokolwiek. Ogólnie chodzi mi o to gdzie go przykleić na uszczelce czy od dołu na drzwi i mniej więcej jak to ma wyglądać. Trochę szkoda mi ciąć uszczelki...
Obrazek
Awatar użytkownika
haszczu
Moderator
Auto: Seat
Model: Leon 1.8T AUQ

Post autor: haszczu »

hCyk a nie lepiej klejem do szyb objechac do okola blachy i koło głośnika? Spokój na długo

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
Było 1.8 20v AGN 125KM
Było 1.8 20VT AUQ 180KM
Było 1.9 TDI ASV 110KM
Jest Leon 1.8T AUQ 180KM
h
hCYk
Forumowicz

@haszczu będę dzisiaj rozkręcał drzwi i usuwał stary silikon a jutro postaram się to uszczelnić nowym. Szukam jakiegos sposobu tak na wszelki wypadek. Ja na dobra sprawę używam tylko drzwi kierowcy wiec czasami mogę nie zauważyć ze cos gdzies cieknie a tak miałbym zabezpieczenie ze w razie czego ta woda spływa na próg a nie zbiera się przy uszczelce. Nie chce dopuścić do zawilgocenia bo wtedy juz będzie duży problem.
Obrazek
Awatar użytkownika
haszczu
Moderator
Auto: Seat
Model: Leon 1.8T AUQ

Post autor: haszczu »

Jeśli tak się martwisz to zrób to raz a porządnie folią. Skoro rozbierasz to już możesz wyłożyć folią i mieć spokój na lata

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
Było 1.8 20v AGN 125KM
Było 1.8 20VT AUQ 180KM
Było 1.9 TDI ASV 110KM
Jest Leon 1.8T AUQ 180KM
h
hCYk
Forumowicz

Uwierz ze gdybym czuł się na siłach zeby zrobić to samemu albo zebym chociaż miał kogoś kto mógłby mi pomoc i nie chodzi mi tu o pomoc że zrobiłby to za mnie tylko żeby mogl mi doradzić w razie czego co i jak to juz dawno miałbym to za sobą. A tak męczę się z tym, bawię sie tym sylikonem i tylko zżera mi nerwy...
Obrazek
Awatar użytkownika
D3T3
Forumowicz
Auto: Grand Scenic
Model: 1.9 dCi

Post autor: D3T3 »

Jak kupiłem swojego (swoją drogą mój Tolek z Jarosława (-ia) pochodzi ;-) ) to też zastosowałem kabelek zanim uszczelniłem drzwi, bo u mnie pod chmurką musi stać.
Wziąłem stary kabelek USB, uciąłem 4 kawałki na dwoje przednich drzwi, takie po ok. 5 cm i używając kleju kropelki i kawałka taśmy izolacyjnej przymocowałem je na dole drzwi od boczka drzwi pionowo w dół (jeden kabelek w przedniej części drzwi i drugi w tylnej). Przylepiłem tylko górną część kabelka, a dolna sama się podegnie pod spód jak zamkniesz drzwi. Kabelek powoduje, że uszczelka nie przylega szczelnie do drzwi i woda może spłynąć.
Z czasem uszczelniłem blachy tak jak opisałem wyżej, a kabelki zostały na wszelki wypadek, bo nie przeszkadzają i nie są widoczne.
Jak bardzo pragniesz wrzucę fotkę popołudniem, jak to wygląda.
pozdr
ODPOWIEDZ