Skoro tylko na zimnym to chyba nie jest normalne. Podejrzewam spadek napięcia, to akurat się zdarza w 1M. Winny jest bezpiecznik na akumulatorze lub wtyczka na pompie ABS. VAG mógłby tu pomóc, ale najpierw spróbujmy bez niego. Swoją drogą - skoro to już nie ma nic wspólnego z kiepskim odpalaniem to dopisz się do tematu o ABS, bo się śmietnik zaczyna robić.
W takim razie ide czyścic, a co do kontrolki będe probował nagrywać i wstawiać na forum żeby wszystko było jasno na czarnym jak zachowuje sie moj silnik
wieczorem go odpale to nagram to czy sie pojawia czy nie, zazwyczaj jest to rano lub po dluzszym postoju tylko
[ Dodano: 2014-10-28, 18:13 ] Wieczorne odpalanie mojego tolka kontrolka od ABS sie nie zaswiecila, wyciągnąłem te 3 bezpieczniki popsikałem kontaktem S, ale jak słychać silnik nie odpala jeszcze idealnie, coś mu jest tylko nie wiem dalej co;/ auto nie było odpalane od godziny 9.00 do 18.00
drag13 jeśli chcesz grzebać coś przy elektryce to najbezpieczniej zwalić klemę z akumulatora, jak widzę po filmiku na nowym aku jest znaczna poprawa, ja bym jeszcze sprawdził świece i tak to zostawił, masz auto które już parę kilometrów ma przejechane i nie musi działać idealnie (być może już trochę wtryski są zużyte). Dążąc do ideału może skończyć się wymianą silnika najlepiej na nowy:P
Co do kontrolki ABS to prawidłowo zapala się po przekręceniu kluczyka ma się pojawić i zgasnąć, jeśli zapala się przy odpalaniu to jest problem albo z aku albo z rozrusznikiem lub instalacja, kontrolka ABS zapala się jeśli napięcie w instalacji spadnie poniżej 10V.
hehe jutro rano zapewne przy odpaleniu pojawi sie kontrolka od ABS, co do palenia kolega ma toledo takze w dieslu takze 1.9 i pali mu bardzo dobrze a u mnie jak by dalej nie mial na 100% sily zakrecic, i nie tylko dzialo sie to powtarzam przy minusowej temperaturze ale po dlugim postoju na zimnym silniku
drag13 pisze:hehe jutro rano zapewne przy odpaleniu pojawi sie kontrolka od ABS, co do palenia kolega ma toledo takze w dieslu takze 1.9 i pali mu bardzo dobrze a u mnie jak by dalej nie mial na 100% sily zakrecic, i nie tylko dzialo sie to powtarzam przy minusowej temperaturze ale po dlugim postoju na zimnym silniku
To jedynie możesz szukać przyczyn w układzie wtryskowym lub rozruszniku ale to już jest wymagany komputer, i dobry mechanik.
Rozrusznik niby byl remontowany, ale co i jak to nie wiem bo sie nie znam, caly czas mam wrazenie ze auto nie pali tak jak powinno gdy zrobiono mu rozrzad i wymieniono filtr paliwa, gdy go kupilem palil z rana od strzala a zaraz po kupnie zostaly wymienione wyzej podane czeaci, moze mam takie tylko odczucie:// pozatym gdy bylo cieplej to przy rozriluchu na zimnym byly nie raz kleby bialo szarego dymu i czuc rope, wymiana aku poprawila odpalanie ale nie do konca, jak jade autem i chce domknac szybe ktora jest juz domknieta to przygasaja przednie swiatla nie wiem czy tak tez powinno byc
Przygasające światła w takiej sytuacji to chyba normalne zjawisko. Moim zdaniem nie masz powodów do zmartwień.. mój pali prawie identycznie i się tym nie przejmuje póki co.