Witam jestem już po zmianie oleju zalałem Valvoline maxlife 10w40 pierwsze moje odczucie po przejechaniu się to to,że jest miększa praca silnika niż na starym Castrolu 15W40 a dale czas pokaże, jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc udzieloną mi od was
Prosze o poradę
Jestem świeżym użytkownikiem Diesla i chciałbym wymienić mu olej, z tym że nie wiem jaki olej był wcześniej lany a przebiegu już trochę ma ( 330 tys. km ) Jaki byście mi polecili ? Myślałem o jakimś półsyntetyku no ale jeszcze posłucham chętnie waszych opinii.
Seat Toledo I 1.6 75KM 1997r. LPG - Sprzedany.
Seat Toledo I 1.9 TDI 110KM 1997r. AFN - Obecnie.
Jak nie znasz historii auta, to półsyntetyk chyba najlepiej, ale zdarzają się auta z jeszcze większym przebiegiem i na syntetyku jeżdżą. Nie ma pod maską wkoło silnika jakichś naklejek / kartek z nazwą oleju?
Myślę że jak olej wlać to już konkretnie i porządny, tylko ino pytanie, mam na chwile obecną mało kasy bo samochod u machanika stoi ( standardowo rozrząd bo pasek prześwity miał + amory musialem do wymiany dać i pompe wspomagania do regeneracji ) I czy lepiej poczekać " do 1-go " na wypłate i konkretnie mu coś polać czy jak najszybciej zmienić ?
Seat Toledo I 1.6 75KM 1997r. LPG - Sprzedany.
Seat Toledo I 1.9 TDI 110KM 1997r. AFN - Obecnie.