irocket pisze:Jak obetnie dawkę, to na pewno mu spalanie spadnie. Oczywiście razem z mocą
Proponuje się dowiedzieć
Do pewnego stopnia zwiększania mocy spalanie będzie spadać a później rosnąć wszystko zależy od tego jak wykorzystujemy auto. Jeżeli będziemy jeździć tak jak przed chipem to spalanie spadnie gdyż szybciej uzyskujemy oczekiwaną prędkość a więc czas zwiększonego zapotrzebowania na paliwo jest krótszy i stąd pali mniej. A co do szerokości opon to z logicznego pkt widzenia powinno auto palić więcej bo szersze opony to i większe opory toczenia, po dieslu tak tego nie czuć bo niutonometry robią swoje i jakoś to napędzają ale takie 225 w wolnossącej benzynie dosyć sporo potrafi zamulić auto. Ja u siebie zmieniłem ze 195 na 215 i nie zauważyłem zbytniego osłabienia silnika
A co do spalania to jeździłem na maxa eko a teraz jeżdzę normalnie więc będę widzial o ile wzrośnie spalanie
Napewno pochwalę się w odpowiednim dziale. No i z rzeczy ujemnych to niestety jest ciąganie w koleinach w porównaniu do 195 niby to nie jest jakieś zagrażające bezpieczenstwu ale trzeba to mieć na uwadze i lepiej trzymać tą kierownice bo może pociągnąć. Sie rozpisałem...