Klapka wlewu paliwa - problem z otwieraniem/zamykaniem

Tematy ogólno-techniczne
G
Grabi81
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: Grabi81 »

piotr_192 spróbuje na tygodniu się pobawić tym mechanizmem. Dzięki za podpowiedz

[ Dodano: 2011-01-24, 21:39 ]
Może ktoś mi przesłać zdjęcie wlewu paliwa w swoim tolku. Chciałbym zobaczyć czy jest przy bolcu jakaś sprężynka. Będę wdzięczny

[ Dodano: 2011-02-08, 18:52 ]
Klapka od wlewu paliwa już działa poprawnie :lol:
Awatar użytkownika
damian1231795
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.8 20V

Post autor: damian1231795 »

Witam. Czy jak bolec jest wciśnięty i zablokowany to po przyciśnięciu przycisku między siedzeniami słychać silniczek od otwierania czy bolec musi być wysunięty by załączyło silniczek???

[ Dodano: 2011-06-11, 16:59 ]
Już sobie poradziłem, wystarczyło wykręcić silniczek w bagażniku i lekko go rozchylić z zatrzasków aby wysunął się ten biały bolec z silniczka i na koniec wd-40 i śmiga aż miło.
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec???

Nic na siłę , lewy pas , gaz i płynę ......:)
Awatar użytkownika
kuca3
Forumowicz

Post autor: kuca3 »

Ja mam pytanko z innej beczki... Ma ktoś może na zapasie taki bolec i nie chciałby mi go odsprzedać? mój jest złamany niestety, a na allegro cały mechanizm kosztuje od 50 zł w górę :/
l
laska1193
Forumowicz

Post autor: laska1193 »

Odgrzebie temat.
Dziś pojechałem zatankować i klapka otworzyła się bez problemu.
Ale już się nie zamknęła. I nadal się nie zamyka.
Przycisk od otwierania klapki jest podświetlany więc raczej działa. Jak wciskam ten przycisk to nie słychać aby działał silniczek a wcześniej było słychać.
Jak sądzicie co to może być ??
Poniżej zdjęcie jak to wygląda

Obrazek
Obrazek

Proszę o pomoc.

Ps. Jeśli była gdzieś odpowiedź to przepraszam za przeoczenie.
Turkusowy Leoś AHF

Obrazek
Awatar użytkownika
damian1231795
Forumowicz
Model: 1.8 20V

Post autor: damian1231795 »

Miałem to samo. Wyjmij silniczek i wyciągnij taki biały bolec bo on się zablokował i nie odbija. Ja rozchyliłem lekko ten cały mechanizm tak jak bym miał go rozłożyć na pól i ten bolec wyskoczył, na koniec psiknąłem wd-40 i już około pół roku spokoju. Mechanizm znajduje się pod wykładziną w bagażniku. Powodzenia.
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec???

Nic na siłę , lewy pas , gaz i płynę ......:)
Awatar użytkownika
kuca3
Forumowicz

Post autor: kuca3 »

Coś tam się pewnie zapiekło i dlatego bolec nie odbija, albo to silniczek bo możliwe że sprężyna w nim się jakoś zablokowała i nie wypycha tego bolca wtedy. W najgorszym razie bolec się ułamał i będziesz musiał tak jak ja to zrobiłem, kupić cały mechanizm z bolcem i wtedy silniczek będziesz mieć na zapasie, a bolec wymienisz bo samego bolca raczej nie kupisz.
d
dude88pl
Forumowicz

Post autor: dude88pl »

w zimie miałem to samo - wziąłem odmrażacz do zamków i psikałem tam i naciskałem tą blaszke - po chwili wszystko już działało
Seat Toledo II 1,8 20V Signo + LPG 2003r.
Obrazek
l
laska1193
Forumowicz

Post autor: laska1193 »

WD-40 zrobił swoje i klapka ładnie działa.
Turkusowy Leoś AHF

Obrazek
S
Szymek08
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

A ja mam koledzy innego rodzaju problem - mianowicie siłownik zamka działa prawidłowo ale po naciśnięciu przycisku klapka wlewu sie nie otwiera bo wypadła mi ta blaszka (sprężynka) która popycha klapkę wlewu. Ma może ktoś z Was koledzy coś takiego na sprzedaż albo znacie nr tej części to bym zamówił sobie. Albo jakies namiary gdzie mogę to kupić bo ASO Seata u mnie w mieście nie bardzo wiedza o co mi chodzi.

[ Dodano: 2012-12-05, 12:07 ]
W ASO Seat niestety trzeba kupić jakiś cały element który kosztuje ok 30zł więc nie majątek ale czas oczekiwania od 2 do 4 tygodni bo w centralnym magazynie w polsce nie ma go na stanie. Ale dostałem blaszkę w ASO Skoda od Octawi z 2000r - może będzie pasować a koszt blaszki całe 2,5zł. Nr części: 1U0 809 931
v
velpablo

Post autor: velpablo »

Witam,
Mam podobny problem jak niektózy z Was powyżej. Nie mogę otworzyć wlewu paliwa za pomocą przycisku. Zdjąłem więc cały mechanizm, tak jak radziliście, jednak nadal nie działaotwieranie.
Słychać jak siłownik pracuje, ale nic się nie dzieje. Co zrobić w takiej sytuacji?
ap05 pisze:Jeżeli nie pomogą podane rady najlepiej wyciągnąc mechanizm otwierający klapkę, na jego końcu jest opisywany tzw. "bolec"

po demontażu nie zauważyłem żadnego bolca, goły trzpień.
ODPOWIEDZ