Problemy z otworzeniem bagażnika

Tematy ogólno-techniczne
S
Szymek08
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

chłopaki jak bagażnik się ciężko otwiera to trzeba wyregulować cięgła i tyle - sam to przerabiałem. Trzeba ściągnąć ten czarny plastik na klapie - w tym celu potrzebny śrubokręt krzyżakowy do odkręcenia 2 śrubek przy zamku i 2 wkrętów ( po jednym w każdym otworze ułatwiającym zamykanie klapy). ustawiamy cięgła - trzeba je skrócić (rozpiąć i ponakręcać końcówki) Cała operacja trwa z 20 minut i po problemie. Czasami trzeba jeszcze wyregulować ten haczyk o który się zamek zamyka bo przez tyle lat mógł się troszkę opuścić. Powodzenia
s
sochotoledo
Forumowicz

Koledzy pomocy !!!!!!! Bagażnik !!!!!

Post autor: sochotoledo »

Koledzy pomocy ponieważ dziś otwierałem bagażnik i nagle coś jakby pękło i nie da się go otworzyć !!!! Jak biorę za tą łopatkie nad rejestracją to luzno chodzi i bagażnika nie da sie otworzyć . Centralny chodzi , zamyka go i otwiera bo słychać jak mechanizm go zamyka wszystko z tym jest ok tylko w tej łopatce do otwierania coś trzasło i nie mogę wogóle go otworzyć !!!
Jestem po prostu załamany bo wszystko myslałem ale nie bagażnik nie teraz bo 11 sierpnia wyjeżdzam na wakację a tam koło zapasowe , lewarek , a ja nie mam pojęcia co to ??
Koledzy pomocy jak to zrobić , jak otworzyć . Dam radę sam . Co to się złamało czy ktoś z was miał taki problem ????n
sochotoledo
Awatar użytkownika
lucassiuss
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: lucassiuss »

może któreś cięgno wyskoczyło . nie martw się najwyżej będziesz wchodził do bagażnika przez kabinę możesz próbować otworzyć od środka inny sposób mi do głowy nie przychodzi wejdź przez tylna kanapę i zobacz zamek jak coś to próbuj odkręcić plastik przy belce i pojawi ci się zamek
Awatar użytkownika
martin68
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: martin68 »

Bedzie ciezko ale musisz wejść przez kabine do bagaznika tam gdzie masz raczki do zamykania sa dwie śruby na torxa bodajże 25 odkrecasz i zejmujesz plastik mocno pociagnij ale z wyczuciem tam są plastikowe zatrzaski, plastik cały nie wyjdzie bo zostają dwie śrubki które sa obok zamka i nie da się ich wykecić przy zamkniętej klapie :) nastepnie ukarza ci się ciegna i musisz za nie pociągnać przy zamku wtedy otworzysz bagaźnik innej opcji nie ma :) Powodzenia
Awatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
Model: 1.9

Post autor: Danielek. »

Nie zdemontuję plastiku przy zamkniętej klapie bo oprócz 2 śrub w rączkach są jeszcze 2 od spodu zaklejone fabrycznie czarnymi okrągłymi naklejkami ;-)
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

Danielek., nie musi zdemontować. Wystarczy, że nagnie plastik, wsadzi rękę i pociągnie za cięgno by otworzyć bagażnik ;) Przerabiałem to u siebie krótko po zakupie.
b
byrt
Forumowicz

Post autor: byrt »

Tak jak Sony mówi. Miałem identyczną sytuację jak sochotoledo, od środka trzeba go otworzyć i najprawdopodobniej zeskoczył plastik z cięgna. U siebie przesmarowałem, złożyłem i śmiga.
Awatar użytkownika
martin68
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: martin68 »

Danielek jak bys czytał to bys wiedział ze o tym mówiłem to sa śruby obok zamka
s
sochotoledo
Forumowicz

Post autor: sochotoledo »

Dziś właśnie wchodziłem do bagażnika od srodka żeby się rozeznać w temacie co odkręcić gdzie sruby itd !!! Przyszło mi do głowy takie rozwiązanie żaby odkręcić ten dolny plastik wtedy dostał bym się do tego ucha metalowego co trzyma klapę w zamknięciu jak bym go odkręcił on będzie zapewne na 2 sruby to by mi sie otworzyła klapa . I wtedy musiałbym odkrecic plastik ten z góry klapy żeby zobaczyć co tam sie stało czy tak by nie było prosciej da sie tak zrobić ???
sochotoledo
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

sochotoledo, możesz zrobić i w ten deseń jak Ci wygodniej ;)
ODPOWIEDZ