BENZYNKA kontra LPG

Tematy ogólno-techniczne
D
DENEBO
Forumowicz
Kontakt:

BENZYNKA kontra LPG

Post autor: DENEBO »

Jak chcecie to na tej stronie zainteresowani mogą sobie poczytać na temat instalacji gazowych AGIS http://appstudio.com.pl/pl.dokumentacje.html
s
sz.p.bartek
Forumowicz
Auto: ...
Model: ...
Kontakt:

BENZYNKA kontra LPG

Post autor: sz.p.bartek »

gkolodziejczyk pisze:A z innej beczki Galaxy z silnikiem 2.0 spala 10 l gazu w miescie na elektronice AGIS.
Jak myslicie dobry wynik??

No to jak dla mnie to spala za mało, bo jest to silnik jeżeli sie nie myle 2.0 16V ZETEC montowany m.in. w mondeo i focusie. A takie przykręcanie paliwa nie wyjdzie za dobrze bo temp szybko rośnie. Mi takie mondeo wciągało w mieszanym 10l gazu a jest raczej lżejsze od galaxy.

Sam miałem 4 auta z gazem, z instalacjami począwszy od I generacji z mikserem i na gaźniku (Ford Sierra), potem na monowtrysku (Alstra F), wielopunkcie (Vectra A) i sekwencje w mondeo.

Ogólnie to mam dobre wspomnienia z gazem, ale po przesiadce na diesla nie mam zamiaru wracac do LPG. Co mnie wkurzało to "latająca" po bagażniku dojazdówka, częste tankowanie i powalająca elastyczność ;-)
Toledo II TDI ASV+ Powered by TUNE-UP
Awatar użytkownika
gkolodziejczyk
Forumowicz
Kontakt:

BENZYNKA kontra LPG

Post autor: gkolodziejczyk »

No tutaj jest zamontowana elektronika AGIS a auto jezdzi juz 2 miesiac. na trasie w 5 osob z bagazem zeszlo do 8.
Zawsze chciałem mieć takie coś...:-):-):-)
D
DENEBO
Forumowicz
Kontakt:

BENZYNKA kontra LPG

gkolodziejczyk pisze:No tutaj jest zamontowana elektronika AGIS a auto jezdzi juz 2 miesiac. na trasie w 5 osob z bagazem zeszlo do 8.

8 literków gazu w pełnej obsadzie osobowej na pokładzie to naprawdę dobry wynik ...

"gkolodziejczyk" gratulacje :D
a
adamwwy

BENZYNKA kontra LPG

Post autor: adamwwy »

Argument że na gazie auto ma gorsze przyśpieszenie jakoś do mnie nie dociera. Mając 2 autka z gazem (obie instalacje 2 generacji) nie bardzo widze różnice w osiągach pomiędzy gazem a benzyną. Dużo zależy od stanu auta, ustawienia instalacji i jej rodzaju i jakości gazu. Trwałość silnika też nie spada tak jak się wiekszości wydaje. Punkt dla LPG
D
DENEBO
Forumowicz
Kontakt:

BENZYNKA kontra LPG

adamwwy pisze:Argument że na gazie auto ma gorsze przyśpieszenie jakoś do mnie nie dociera. Mając 2 autka z gazem (obie instalacje 2 generacji) nie bardzo widze różnice w osiągach pomiędzy gazem a benzyną. Dużo zależy od stanu auta, ustawienia instalacji i jej rodzaju i jakości gazu. Trwałość silnika też nie spada tak jak się wiekszości wydaje. Punkt dla LPG

Właściwie to całkowicie Cię popieram ;-)
Awatar użytkownika
maniekmc
Forumowicz

BENZYNKA kontra LPG

Post autor: maniekmc »

Mój wniosek, dopóki mnie będzie stać na posiadanie auta, to zawsze będzie to benzyna, a w innym wypadku przesiądę się na MZK :D
[center]Obrazek[/center]
s
sz.p.bartek
Forumowicz
Auto: ...
Model: ...
Kontakt:

BENZYNKA kontra LPG

Post autor: sz.p.bartek »

adamwwy pisze:Argument że na gazie auto ma gorsze przyśpieszenie jakoś do mnie nie dociera.

Ja to odczuwałem, szczególnie jeśli chodziło o elastyczność. Do tego LPG ma niższą wartość opałową, a fizyki nie oszukasz.

adamwwy pisze:Trwałość silnika też nie spada tak jak się wiekszości wydaje. Punkt dla LPG

Moim zdaniem jednak nieco spada, szczególnie jak do końca nie kontrolujemy EGT. Zauwazyłeś że na LPG szybciej wypalają sie katalizatory oraz tłumiki?
LPG ma swoje "zady i walety" ;-)
Toledo II TDI ASV+ Powered by TUNE-UP
Awatar użytkownika
dany_2
Forumowicz

BENZYNKA kontra LPG

Post autor: dany_2 »

lpg ma wyższą temp. spalania i częściej grzeje się silnik, włącza wie chłodzenie
adamwwy pisze:Trwałość silnika też nie spada tak jak się wiekszości wydaje. Punkt dla LPG
Nie zgadzam się z tym!!!
Awatar użytkownika
Pablo_0043
Forumowicz
Kontakt:

BENZYNKA kontra LPG

Post autor: Pablo_0043 »

Nie zgadzam się z tym!!!

ja również się z tym nie zgadzam...LPG to suche paliwo, a wiadomo ze silnik, który mimo że ma zamontowaną instalację LPG to i tak powinien od czasy do czasu polatać na benzynce... ja uważam że silnik który posiada taką instalację traci swoją trwałość...Gaz jest paliwem bardziej wymagającym niż benzyna, ponieważ zapala się trudniej i w wyższej temperaturze. Z tego powodu należy regularnie dbać o właściwy stan układu ssącego i zapłonowego..W niektórych samochodach i przy niektórych rozwiązaniach technicznych wymagana jest częstsza wymiana świec zapłonowych, przewodów wysokiego napięcia i filtra powietrza..

Także duży plus dla benzyny.. 8-)
>>Bóg stworzył Seata bo wie co to jest prawdziwe piękno.. a Opla?? Bo ma poczucie humoru<< :)
ODPOWIEDZ