[1L] Nie odpala na ciepłym silniku

Wszystko o silnikach wysokoprężnych

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, koti

[1L] Nie odpala na ciepłym silniku

Postprzez Mundek312 » 11 kwietnia 2016, o 14:35

Witam mój klekocik (1.9 TDI 90KM AFN) nie chce odpalić na ciepłym silniku
https://www.youtube.com/watch?v=yQ3hBdlRXuk
a na zimnym jak odpali to chodzi jak traktor
(dodam ze na zimnym grzeje świece normalnie ale jak się odrobinkę nagrzeje już tak jak na pierwszym filmiku)
https://www.youtube.com/watch?v=KnUsF9wL9bY

w woli ciekawości sprawdziłem świece i iskrzą
moze ktoś miał taki problem lub ma jakieś pomysły z góry dzięki za pomoc :-)
Avatar użytkownika
Mundek312
Forumowicz
 
Posty: 40
Dołączył(a): 16 września 2013, o 22:13
Lokalizacja: Rzeszów/Sokołów Młp
Car: 1L
Engine: 1.9 TDI AFN

[1L] Nie odpala na ciepłym silniku

Postprzez irocket » 11 kwietnia 2016, o 16:55

Na ciepłym (temp płynu bodajże więcej niż 5 stopni) świece nie powinny grzać i to jest normalne. Sprawdź, czy nie przestawił się rozrząd, sprawdź kąt wtrysku VAGiem.
Obrazek
Avatar użytkownika
irocket
Sponsor
 
Posty: 1060
Dołączył(a): 3 sierpnia 2013, o 12:46
Lokalizacja: Rzeszów / Krosno
Car: Seat Toledo 1L
Engine: 1.9TDi 1Z

[1L] Nie odpala na ciepłym silniku

Postprzez Bartek26 » 11 kwietnia 2016, o 18:52

kąt wtrysku do sprawdzenia , zatankuj bo bieda w baku nie pomaga , być może pompa wtryskowa jest już kiblem
a AFN nie ma 90 koni tylko 110
Skill.... You can't buy it ....
Avatar użytkownika
Bartek26
Forumowicz
 
Posty: 589
Dołączył(a): 22 grudnia 2013, o 22:27
Lokalizacja: Żary
Car: Octavia RS
Engine: 1.8 20VT

[1L] Nie odpala na ciepłym silniku

Postprzez irocket » 11 kwietnia 2016, o 19:13

Bartek, jak tak pracuje jak widać, to może mieć nawet mniej niż 90 :P
Obrazek
Avatar użytkownika
irocket
Sponsor
 
Posty: 1060
Dołączył(a): 3 sierpnia 2013, o 12:46
Lokalizacja: Rzeszów / Krosno
Car: Seat Toledo 1L
Engine: 1.9TDi 1Z

[1L] Nie odpala na ciepłym silniku

Postprzez vwir » 11 kwietnia 2016, o 20:45

Tak jak koledzy pisali - rozrząd przestawiony. To mignięcie świec żarowych przez sekundę oznacza, że nie grzeją wcale, bo jest zbyt ciepło. Poza tym ta kontrolka wcale nie pali się wtedy gdy grzeją świece, tylko sugeruje, żeby w czasie jej świecenia nie odpalać silnika, bo jest jeszcze za mało zagrzany. W zimie po jej zgaśnięciu świece nadal grzeją. Ba - grzeją nawet po odpaleniu auta.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2783
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

[1L] Nie odpala na ciepłym silniku

Postprzez Sebciowaty » 13 kwietnia 2016, o 14:49

czujnik halla sprawny w 100% ??
Sebciowaty
Świeżak
 
Posty: 4
Dołączył(a): 26 marca 2016, o 13:53
Lokalizacja: Dobrucowa
Car: 700
Engine: 700

[1L] Nie odpala na ciepłym silniku

Postprzez Justyna » 14 kwietnia 2016, o 12:13

sprawdź też czujnik temperatury silnika. U mnie na zimnym odpalał normalnie, a na ciepłym nie chciał. Po wymianie spokój.
Avatar użytkownika
Justyna
Świeżak
 
Posty: 6
Dołączył(a): 31 maja 2015, o 09:39
Lokalizacja: Warszawa
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6 AKL

[1L] Nie odpala na ciepłym silniku

Postprzez irocket » 14 kwietnia 2016, o 13:09

Jakby to był czujnik temperatury, to by nie pracował jak sieczkarnia
Obrazek
Avatar użytkownika
irocket
Sponsor
 
Posty: 1060
Dołączył(a): 3 sierpnia 2013, o 12:46
Lokalizacja: Rzeszów / Krosno
Car: Seat Toledo 1L
Engine: 1.9TDi 1Z


Powrót do Diesel

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron