[1M] ASZ z wirusem - ograniczenie mocy

Wszystko o silnikach wysokoprężnych

Moderatorzy: Sony, CYRULIK, remiq, koti

[1M] ASZ z wirusem - ograniczenie mocy

Postprzez mimix » 11 lipca 2019, o 21:22

witam

mam toledo II - 1,9 tdi 130 KM + wirus
dokładnie nie wiem ile ma KM ale za dużo dla 20 letniego syna któremu chce to auto przekazać

czy jest prosty sposób na ograniczenie mocy? - zmiana ustawień turbo?? a dokładnie zmiana długości dźwigni gruszki?? czy ma to sens

czy też czeka mnie wizyta w firmie zmieniającej mapy silnika

a może inny pomysł??

pzdr
Mateusz
mimix
Świeżak
 
Posty: 5
Dołączył(a): 11 lipca 2019, o 20:59
Lokalizacja: Walbrzych
Car: Toledo Ii
Engine: 1.9 Tdi asz

toledo II asz z wirusem - ograniczenie mocy

Postprzez DzieX » 11 lipca 2019, o 22:58

Zwężka w dolocie, ale generalnie jak syn ma się rozwalić tym autem to nieważne ile ma KM ;) Lepiej naucz go odpowiedzialności albo nie dawaj auta.
Seat Toledo r32 4wd DSG
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2304
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: BHE, M9R

toledo II asz z wirusem - ograniczenie mocy

Postprzez mimix » 12 lipca 2019, o 08:06

hm, "odpowiedzialności" pewnie się da to zrobić ale zawsze u każdego młodego przyjdzie ten moment ze poczuje się super kierowcą i wciśnie gaz w podłogę a to przed kolegami itp

mając 90 -110 KM auto normalnie przyspiesza a ten tak rwie do przodu - jest po prostu za szybki

jedną z opcji jest od chipowanie albo zmiana auta ale zastanawiam się jakby zmienić ustawienie sterowani zmienna geometrią - obniżyć wartość otwarcia łopatek turbo

albo coś z przepływomierzem zamieszać żeby komp nie dawał takich dawek paliwa?


pzdr
Mateusz
mimix
Świeżak
 
Posty: 5
Dołączył(a): 11 lipca 2019, o 20:59
Lokalizacja: Walbrzych
Car: Toledo Ii
Engine: 1.9 Tdi asz

toledo II asz z wirusem - ograniczenie mocy

Postprzez irocket » 12 lipca 2019, o 08:45

Jak będzie chciał się popisać przed kumplami to zrobi to i w 40-konnym wolnossaku. Wykup mu godzinę w ODTJ, niech zobaczy, że niewiele potrafi i spokornieje. Albo kup drugi sterownik i zrób program, żeby ograniczyć moc/moment, a ten schowaj w garażu, żeby przy sprzedaży przełożyć (musisz odpowiednio immo w sterowniku nowym ustawić, ale to tuner powinien ogarnąć).
Albo po prostu za to, co wydałbyś na modyfikację Tolka kup mu jakiegoś małego hatchbacka.
Avatar użytkownika
irocket
Sponsor
 
Posty: 1082
Dołączył(a): 3 sierpnia 2013, o 12:46
Lokalizacja: Rzeszów / Krosno
Car: Seat Toledo 1L
Engine: 1.9TDi 1Z

toledo II asz z wirusem - ograniczenie mocy

Postprzez mimix » 12 lipca 2019, o 09:13

DZIĘKI

inny sterownik to faktycznie może być dobre rozwiązanie
poszukam, poczytam

pzdr
M
mimix
Świeżak
 
Posty: 5
Dołączył(a): 11 lipca 2019, o 20:59
Lokalizacja: Walbrzych
Car: Toledo Ii
Engine: 1.9 Tdi asz

toledo II asz z wirusem - ograniczenie mocy

Postprzez DzieX » 12 lipca 2019, o 14:13

Będzie to złe rozwiązanie. Tak jak napisał irocket - będzie chciał to się rozwali tak czy siak. Najwyżej dłużej będzie się rozpędzał.
Seat Toledo r32 4wd DSG
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2304
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: BHE, M9R

toledo II asz z wirusem - ograniczenie mocy

Postprzez Bartek26 » 12 lipca 2019, o 23:43

nie musisz zmieniac sterownika , zrob multimapa. jak syn wsiądzie to zmienisz mu mape na pedalską , a jak wsiądziesz Ty to przelaczysz na normalna.
Skill.... You can't buy it ....
Avatar użytkownika
Bartek26
Forumowicz
 
Posty: 608
Dołączył(a): 22 grudnia 2013, o 22:27
Lokalizacja: Żary
Car: Ibiza sport
Engine: ASZ+

toledo II asz z wirusem - ograniczenie mocy

Postprzez DzieX » 13 lipca 2019, o 00:27

Bartek26 napisał(a):jak syn wsiądzie to zmienisz mu mape na pedalską

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Seat Toledo r32 4wd DSG
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2304
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: BHE, M9R

toledo II asz z wirusem - ograniczenie mocy

Postprzez Bartek26 » 13 lipca 2019, o 15:12

nie no powaga , masz dwa kodowania - na manuala i automata , jedno robisz zdławione podłączasz vaga i po 2 minutach mozesz sobie to zmienić .
Można jeszcze sterownik przerobić i przełączać przez tempomat ale ja w to tak bardziej hoobbystycznie się bawie i niewiem dokładnie co trzeba zrobić .
Ale jak kolega z wałbrzycha to niech sie do mnie odezwie to zrobie CI taka mapę .
Skill.... You can't buy it ....
Avatar użytkownika
Bartek26
Forumowicz
 
Posty: 608
Dołączył(a): 22 grudnia 2013, o 22:27
Lokalizacja: Żary
Car: Ibiza sport
Engine: ASZ+

toledo II asz z wirusem - ograniczenie mocy

Postprzez DzieX » 13 lipca 2019, o 15:37

Wiem że tak można. Śmieje się że stwierdzenia.
Seat Toledo r32 4wd DSG
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2304
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: BHE, M9R

Następna strona

Powrót do Diesel

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron