Toledo I z silnikiem 1.9 TD(I)

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, Roxon40

Postprzez zizzfizzix » 10 maja 2012, o 10:10

szymekgd napisał(a):nie sprawdzisz, nabicie to ok.100zl za czynnik, do tego sprawdzenie szczelnosci, ozonowanie i uzupelnienie oleju.

A nie da rady na oko sprawdzić czy pracuje to co ma (jakaś sprężarka czy coś w ten deseń)?

to raczej norma, kumpel chwyta na koncu, ciagnie do gory i pomaga

Heh, wolałbym to naprawić żeby uszczelka nie poszła, bo wtedy przecieki i rdza murowane..

szymekgd napisał(a):to ciekawostka, jak szukalem to w Polsce to wszystkie srebne byly bez rdzy, a w Niemczech wygladaly najgorzej...

To tu jest zagwozdka, bo samochód w 2006 roku był sprowadzony z Niemiec ;)

szymekgd napisał(a):Dziwne jest tez to, ze rozrzad wymieniony (ok.550zl) i auto idzie na sprzedaz, ale czasy tez mamy nie najciekawsze...

Właściciel mówi, że kupił go na szybko bo żona rozbiła poprzedni (który swoją drogą też wystawili na allegro), widocznie wymagał wymiany rozrządu. Teraz chce kupić jakiś inny "docelowy" powiedzmy, myślę że mogę mu wierzyć, z resztą przy sprawdzeniu na stacji wszystko się okaże:)
zizzfizzix
Forumowicz
 
Posty: 13
Dołączył(a): 24 kwietnia 2012, o 13:50
Lokalizacja: Wrocław
Car:
Engine:

Postprzez szymekgd » 10 maja 2012, o 10:29

zizzfizzix napisał(a):A nie da rady na oko sprawdzić czy pracuje to co ma (jakaś sprężarka czy coś w ten deseń)?


Na oko to sie lezy w szpitalu, tak uslyszalem dawno temu na fizyce :mrgreen:
Jak zalaczysz klime to powinny wystartowac wentylatory i sprezarka na pasku wieloklinowym, jezeli tak sie stanie to faktycznie moze brakowac czynnika lub byc podlaczona na krotko.

zizzfizzix napisał(a):Heh, wolałbym to naprawić żeby uszczelka nie poszła, bo wtedy przecieki i rdza murowane..


Nie ma regulacji, drzwi opadaja na zawiasach.

zizzfizzix napisał(a):To tu jest zagwozdka, bo samochód w 2006 roku był sprowadzony z Niemiec ;)


Wszystkie srebne, w taki kolor poczatkowo celowalem, ktore widzialem byly rude juz z zewnatrz, moze mialem po prostu pecha...

zizzfizzix napisał(a):z resztą przy sprawdzeniu na stacji wszystko się okaże:)


Nie zapomnij, zeby gosc spuscil 300 za klime :mrgreen:

Powodzonka :-D
Michal
szymekgd
Sponsor
 
Posty: 4280
Dołączył(a): 27 lipca 2010, o 14:22
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:

Postprzez Bartosz_n » 10 maja 2012, o 10:30

zizzfizzix napisał(a):A nie da rady na oko sprawdzić czy pracuje to co ma (jakaś sprężarka czy coś w ten deseń)?

Sprężarka oczywiście musi być w klimie. :-P
Przy włączeniu klimy słychać wyraźny dźwięk uruchamiania.
Bartosz_n
Forumowicz
 
Posty: 728
Dołączył(a): 13 września 2011, o 16:32
Lokalizacja: Warszawa
Car: Seat Toledo 1L
Engine: 1.9.TDI

Postprzez zizzfizzix » 10 maja 2012, o 15:31

szymekgd napisał(a):Jak zalaczysz klime to powinny wystartowac wentylatory i sprezarka na pasku wieloklinowym

Jeśli mówisz o tych dwóch wiatrakach przy chłodnicy to nie, nie uruchomiły się :/

Mógłby mi ktoś zaznaczyć na zdjęciu tą sprężarkę? :D

szymekgd napisał(a):Nie ma regulacji, drzwi opadaja na zawiasach.

czyli zawiasy do wymiany?

szymekgd napisał(a):Nie zapomnij, zeby gosc spuscil 300 za klime

No raczej ;)

Dzięki szymekgd, mam nadzieję że będzie ok:)

Bartosz_n napisał(a):
Przy włączeniu klimy słychać wyraźny dźwięk uruchamiania.

Bardziej było coś słychać w stylu pukania cichego, nic takiego co by wskazywało że coś rzeczywiście pracuje :-?
zizzfizzix
Forumowicz
 
Posty: 13
Dołączył(a): 24 kwietnia 2012, o 13:50
Lokalizacja: Wrocław
Car:
Engine:

Postprzez szymekgd » 10 maja 2012, o 16:14

Mógłby mi ktoś zaznaczyć na zdjęciu tą sprężarkę? :D


Na pasku wieloklinowym masz od gory: napinacz z rolka, alternator i sprezarke klimatyzacji. Jezeli nie zalaczaja sie wentylatory (sa polaczone paskiem) to klima nie startuje, jezeli jest za malo czynnika to moze jest to winna czujnika niskiego cisnienia.
Michal
szymekgd
Sponsor
 
Posty: 4280
Dołączył(a): 27 lipca 2010, o 14:22
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:

Postprzez dam166 » 4 lipca 2012, o 22:34

witam
chciałbym kopic toledo i trafiłem ze jest do sprzedania toledo I rocznika dokładnie nie znam

silnik 1.9 tdi 110 km
przebieg ma 370 tys właściciel co miesiąc do Austrii jeździł
zawieszenie nie stuka nie puka . Byłem i patrzyłem na to toledo i " rudy zaczął go trochę brać " . tzn drzwi jedne są do wymiany bo zjedzone na wylot i jeszcze jest parę miejsc takich ognisk rdzy . A podłoga powiem zdrowa . przewody hamulcowe ma wymienione bo się świecą miedziane . a i cena 2 tys zł powiedzcie co o tym sądzicie ? zastanawiam sie go kupić ale nie wiem ? doradźcie :-|
dam166
Forumowicz
 
Posty: 13
Dołączył(a): 4 lipca 2012, o 21:40
Lokalizacja: Nowy Sącz
Car:
Engine:

Postprzez green520 » 5 sierpnia 2012, o 12:20

Cześć Panowie


Znalazłem takie oto Toledo co powiecie na jego temat i tego silnika ?
Jak to chodzi w Tolku ?

http://otomoto.pl/seat-toledo-cupra-r-1 ... 30859.html
green520
Świeżak
 
Posty: 2
Dołączył(a): 5 sierpnia 2012, o 12:17
Lokalizacja: Białystok
Car: ...
Engine: ...

Postprzez marek_igor » 5 sierpnia 2012, o 12:45

green520, toledo ARL ze skórą, igiełka i 17900 po oplatach ?? Uhandlujesz na 17, teraz odlicz od ceny 1000zł za opłaty, 1000zł przywóz do PL i 2000zł zarobek handlarza i zostaje 13tys zł..

Czy myślisz,że za granicą ktoś oddaje takie "igiełki" za pół darmo ? za ładnego Seata z tym silnikiem chcą po 5-8 tys euro w zależności od rocznika, więc cudów się nie spodziewaj po tym aucie, tymbardziej że to handlarz. A auto z Holandii, więc obstawiam grubą grubą cofkę, skoro wyłapał go tam za 3tys euro...
Ewentualnie coś mu dolega grubszego (wałek rozrządu, dwumas...)
Ja bym podcodził do niego z ostrożnością, bo z doświadczenia wiem,że poniżej 20tys ciężko kupić dobrego ARLa
Popatrz sobie na autoscout :)

Co do samego silnika - rewelacja, pali tyle co zwykłe inne TDI a wrażenia z jazdy daje niezłe, sam takim jeżdzę ale już trochę wzmocnionym :)
"... co zbudowała Alfa to nie samochód, to co Alfa zbudowała to 4 metry sztuki" J. Clarkson
Avatar użytkownika
marek_igor
Sponsor
 
Posty: 2000
Dołączył(a): 29 września 2011, o 06:32
Lokalizacja: Niepołomice
Car: Alfa 166
Engine: 2.4 jtd

Postprzez nikos172 » 6 sierpnia 2012, o 17:09

green520, tylko wizyta w ASO bądź u na prawdę dobrego i zaufanego mechanika zweryfikuje stan tego auta... Tak jak napisał kolega wcześniej, nie ta cena(na dodatek do neg.), nie ten rok i nie te wyposażenie, a do tego czy na tych zdjęciach da się coś zobaczyć ?? Bo ja na nich nic nie widzę

Opłaty też niby są ale tego co najdrożej kosztuję już nie opłacił, stary chwyt

Dzwoń proś o VIN a potem jak wszystko będzie OK to do ASO
Moja opinia.
[center][you], zapraszam na Mazury[/center]
[center]Odwiedź galerię mojego Toledo[/center]
Avatar użytkownika
nikos172
Forumowicz
 
Posty: 214
Dołączył(a): 31 maja 2012, o 16:07
Lokalizacja: Ełk / Białystok
Car:
Engine:

Postprzez szymekgd » 6 sierpnia 2012, o 17:35

nikos172 napisał(a):Opłaty też niby są ale tego co najdrożej kosztuję już nie opłacił, stary chwyt


Najdrozsza jest chyba akcyza? Cos sie zmienilo, ze UC przy akcyzie nie zada papierka o zaplaceniu oplaty recyklingowej?
Michal
szymekgd
Sponsor
 
Posty: 4280
Dołączył(a): 27 lipca 2010, o 14:22
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diesel

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron