Miernik z ZSRR

Luźne gadki o wszystkim

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, Roxon40

Miernik z ZSRR

Postprzez DzieX » 5 listopada 2017, o 00:40

Wiecie może jak się to obsługuje? Bo instrukcja tylko po rosyjsku.

Obrazek
Seat Toledo 2.3 V5
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2149
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

Miernik z ZSRR

Postprzez vwir » 5 listopada 2017, o 09:11

Wiemy ;) Instrukcję po rosyjsku pewnie bym też dał radę przeczytać.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2779
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Miernik z ZSRR

Postprzez irocket » 5 listopada 2017, o 11:47

Czerwony do +, czarny do - :D Pokrętłem wybierasz co chcesz mierzyć i w jakim zakresie, przyciski na dole to wybór prądu stałego albo przemiennego. Jeśli byś chciał mierzyć napięcie na akumulatorze np to ustawiasz prąd stały, pokrętło na wolty i albo 30 albo 15 (jak chcesz dokładniejszy pomiar), czerwonym za +, czarnym za - i patrzysz co ci pokaże. Odczytujesz z górnej podziałki. Jeśli ustawisz na 30V, to wartość z podziałki to zmierzone napięcie (czyli jak będzie 12 to na podziałce też 12). Jeśli ustawisz na 15V to przy 12V pokaże 24 podziałki.
To tak w skrócie z moich doświadczeń na uczelni z różnymi miernikami ;)
Avatar użytkownika
irocket
Sponsor
 
Posty: 1056
Dołączył(a): 3 sierpnia 2013, o 12:46
Lokalizacja: Rzeszów / Krosno
Car: Seat Toledo 1L
Engine: 1.9TDi 1Z

Miernik z ZSRR

Postprzez DzieX » 5 listopada 2017, o 14:24

Z pokrętłem to wiem, tylko tych przycisków na dole nie mogłem rozkminić. Głupio pytać, ale który przycisk to prąd stały? Bo zmienny to się domyślam, że ~. Te przyciski można też na raz wciskać. Zastanawia mnie też do czego są dwa przyciski nad podziałką. Zaraz zeskanuję instrukcję.

EDIT:
Skany:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

EDIT2:
Niestety, ale ten miernik jest chyba skopany :/
Seat Toledo 2.3 V5
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2149
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

Miernik z ZSRR

Postprzez szymlis » 11 listopada 2017, o 12:16

Nad wskazówką ten mniejszy przełącznik to z tego co rozumiem forma zabezpieczenia. Mierzysz i jak ci wyskakuje poza zakres to szybko wciskasz żeby nie uszkodzić miernika. To małe na dole to przy pomiarze impedancji wybierasz nim zakresy najprawdopodobniej. 3 przełączniki ciężko powiedzieć ale pierwszy od lewej wciśnięty - zmienne a wyciśnięty stałe. Tak ja bym to rozumiał, ale nie daje na to gwarancji :D
Dlaczego mówisz że jest zepsuty?
Avatar użytkownika
szymlis
Forumowicz
 
Posty: 288
Dołączył(a): 29 marca 2014, o 16:12
Lokalizacja: Radom
Car: Seat Toledo 1L
Engine: 1.6i oraz 2.0 16V

Miernik z ZSRR

Postprzez DzieX » 11 listopada 2017, o 13:55

Nie mierzy mi prądu stałego o napięciu 1,5V (bateria AA), a z tego co ustaliłem powinien :(
Seat Toledo 2.3 V5
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2149
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

Miernik z ZSRR

Postprzez szymlis » 11 listopada 2017, o 22:29

hmm ale kompletny brak reakcji ma czy coś się rusza?
Avatar użytkownika
szymlis
Forumowicz
 
Posty: 288
Dołączył(a): 29 marca 2014, o 16:12
Lokalizacja: Radom
Car: Seat Toledo 1L
Engine: 1.6i oraz 2.0 16V

Miernik z ZSRR

Postprzez DzieX » 11 listopada 2017, o 22:59

Przy ustawieniu prądu stałego nic nie wstaje.
Seat Toledo 2.3 V5
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2149
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

Miernik z ZSRR

Postprzez vwir » 12 listopada 2017, o 09:26

Czekaj, bo nie rozumiem. Jak Ty mierzysz prąd stały baterii? Chodzi Ci o napięcie?
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2779
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Miernik z ZSRR

Postprzez DzieX » 12 listopada 2017, o 14:24

Tak. Dla testu czy w ogóle miernik działa.
Seat Toledo 2.3 V5
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2149
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R


Powrót do Off-Topic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron