[1M] Błąd czujnika spalania stukowego

Wszystko o silnikach zasilanych gazem

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, Roxon40

[1M] Błąd czujnika spalania stukowego

Postprzez kamil_sz » 26 kwietnia 2016, o 13:49

Witam, mam problem ze swoim seatem. Co jakiś czas wyskakuje mi błąd :

16708 Nieznany kod błędu
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY

Dziś jadąc do roboty przed 22.00 przez kilka km wszystko było ok, aż tu nagle stracił moc żaden check mi się nie pojawił, prawie nie mogłem ruszyć, pod robotą zgasiłem poczekałem z 1 min i odpaliłem bez zmian nie chciał wkręcać się na obroty. Przez te 8 godz. gdy ponownie go odpaliłem problem znikł przyjechałem do domu i podłączyłem go pod kompa wyskoczył błąd jak powyżej. Wiem, że to błąd czujnika spalania stukowego ale mam tak samo jak na LPG i PB. Przy przyśpieszaniu nic nie szarpie po prostu wilki muł .

Tankuję tylko vervę 98 tankuję co około 1,5 miesięca tylko na orlenie oraz LPG na GASPOL oraz filtry lpg co 10 tyś km z regulacją w ASO STAG, wymieniłem czujnik spalania stukowego na oryg. za 99 zł, stosuję wszystkie filtry tylko KNECHT/MAHLE, wymieniłem czujnik temperatury płynu, ponieważ miałem problem ze wskazówką produkcji luxemburg po wymianie trochę lepiej mi pali .

Nie dawno wymieniłem olej valvoline max life 10w40 i filtr oleju i powietrza na knecht.


Co jeszcze może powodować aby samochód stracił moc ?
Przepustnica czysta. Wymieniłem parownik z alaska AT-09 na ACR01 oraz wtryski z ACW01 na Barracudy teraz jeździ o niebo lepiej .

toledo II 1.6 16V AZD 105 KM z LPG
kamil_sz
Forumowicz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 11 listopada 2014, o 15:45
Lokalizacja: Lubartów
Car: SEAT TOLEDO 1M
Engine: 1.6 16V AZD LPG

[1M] Błąd czujnika spalania stukowego

Postprzez Sony » 29 kwietnia 2016, o 09:03

Hmmmm... Filtr paliwa, świece, przewody wn... Sprawdzone ?
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6604
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Re: [1M] Błąd czujnika spalania stukowego

Postprzez kamil_sz » 29 kwietnia 2016, o 10:14

Świece i cewki były kupione nowe jakiś czas temu a filtr paliwa ma przejechane około 25 tyś. km

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
kamil_sz
Forumowicz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 11 listopada 2014, o 15:45
Lokalizacja: Lubartów
Car: SEAT TOLEDO 1M
Engine: 1.6 16V AZD LPG

[1M] Błąd czujnika spalania stukowego

Postprzez Sony » 29 kwietnia 2016, o 11:46

kamil_sz, a ten błąd nadal powraca ? Jakieś inne błędy poza nim się pojawiają ?
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6604
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

[1M] Błąd czujnika spalania stukowego

Postprzez kamil_sz » 29 kwietnia 2016, o 15:02

Przy jeździe na lpg błąd cały czas powracał i towarzyszył mu brak mocy, dziś pojechałem do gazownika i ustawił mieszankę na bardziej bogatą oraz zrobił korektę po temperaturze. Jak narazie chodzi zobaczymy jak później. Ale na benzynie też się zdarza, ze wyskoczy błąd. Wczoraj z rana na benzynie znowu złapał muła, ale żaden błąd nie wyskoczył. Zaczyna mnie ten samochód irytować.

Raczej muszę odwiedzić dobrego elektryka/elektronika aby mi sprawdził wszystko co możliwe od czujników po instalacje.
kamil_sz
Forumowicz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 11 listopada 2014, o 15:45
Lokalizacja: Lubartów
Car: SEAT TOLEDO 1M
Engine: 1.6 16V AZD LPG


Powrót do LPG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron