[1M] Zmiana prędkości km/h licznikowej

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

[1M] Zmiana prędkości km/h licznikowej

Postprzez matix88 » 15 stycznia 2015, o 20:17

hej, ostatnio dowiedzialem sie ze vagiem można przeprogramować predkosc na liczniku do tej ktora jest pokazywana przez klimatronik większości z nas prędkość jest zawyżana o 5-10 km na liczniku od tego co pokazuje gps i kliamtronik w moim wypadku jest to według klimatronika jakies 5-7km szybciej na liczniku i chcialem to zmienić
oraz takie moje pytanie moj termometr pokazuje temp ok 3-5 stopni mniej niz jest to realnie np jest 0 stopni na dworze a u mnie na temp jest -3 pokazane w klimatroniku jest opcja temp z termometru i temp po elektronicznej filtracji czy jakos tak i na trmometrze mam odczyt dobry a po filtracji mam ten zły pokazany -3* i chciałem to zmienic jak to zrobić? ktoś może podpowiedziec? :) jak to przeprogramować
1.9 TDI ASV 2002 r.
matix88
Forumowicz
 
Posty: 86
Dołączył(a): 6 stycznia 2014, o 09:30
Lokalizacja: Lublin
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Postprzez szymekgd » 16 stycznia 2015, o 22:38

matix88 napisał(a):prędkość jest zawyżana o 5-10 km na liczniku od tego co pokazuje gps


Pamiętasz oczywiście o dokładności GPSu? ;)
Michal
szymekgd
Sponsor
 
Posty: 4280
Dołączył(a): 27 lipca 2010, o 14:22
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:

Postprzez matix88 » 16 stycznia 2015, o 23:13

tak pamiętam :) tak zgadza sie wedlug gps jest to ok 5 km przy wiekszych predkosciach ok 10 km :)
a na klimatroniku np jak jade 80 licznikowe to na kliamatroniku jest 73-75 :) stad tez chcialem sobie licznik przeprogramowac :)
wie ktos jak sie to robi :)
1.9 TDI ASV 2002 r.
matix88
Forumowicz
 
Posty: 86
Dołączył(a): 6 stycznia 2014, o 09:30
Lokalizacja: Lublin
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Postprzez szymekgd » 19 stycznia 2015, o 09:52

matix88 napisał(a):tak pamiętam :) tak zgadza sie wedlug gps jest to ok 5 km przy wiekszych predkosciach ok 10 km :)


Do tego dołóż poprawkę na wysokość...GPS to słaby wzór ze względu na jego dokładność.
Michal
szymekgd
Sponsor
 
Posty: 4280
Dołączył(a): 27 lipca 2010, o 14:22
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:

Postprzez vwir » 19 stycznia 2015, o 11:15

W GPS jest też wysokość. Tylko kwestia tego, czy nawigacja korzysta z tego wskazania przy wyliczaniu prędkości.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2781
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE


Powrót do Diagnostyka VAG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron