[1M] Zmiana mil na km w komputerze pokładowym

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

[1M] Zmiana mil na km w komputerze pokładowym

Postprzez CinasASZ » 20 lutego 2013, o 21:31

Witam, odrazu zaznaczę, że użyłem szukajki, jednak nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi na moje pytanie.

Dokładnie chodzi mi o kodowanie licznika z anglii. Auto to Toledo II, 2003, licznik z komputerem pokładowym. Jak wiadomo wyskalowany w milach, i na wyświetlaczu przebiegu, jak i w komputerze widnieją mile.
Wyczytałem, że aby zmienić jednostki na km, wystarczy zmienić jedną cyfrę w kodowaniu licznika. Co i jak wiem.

Teraz chodzi o to, że kilka osób utwierdza mnie w przekonaniu, że po zmianie kodowania, przebieg pojawia się w KM, ale komputer pokładowy nadal jednostki ma w milach i galonach, i podobno nie da się tego ogarnąć. Da się usunąć jednostki z komputera pokładowego, ale nie da się zrobić tak, żeby miał europejskie jednostki.
Pytanie do was, czy to jest prawda czy nie.

Jak zrobić, żeby cały licznik łącznie ze wskazaniami komputera pokładowego liczył w litrach i kilometrach?????

Za pomoc z góry bardzo dziękuję. :)
Ostatnio edytowano 9 lipca 2013, o 02:18 przez CinasASZ, łącznie edytowano 1 raz
CinasASZ
Świeżak
 
Posty: 8
Dołączył(a): 13 lutego 2013, o 17:11
Lokalizacja: Bydgoszcz
Car:
Engine:

Postprzez DzieX » 20 lutego 2013, o 22:04

Nie prawda - da się. Trzeba odpowiednie kodowanie europejskiej wpisać i jest ok. Gorzej, ze zmianą tarcz na europejskie, bo jeśli masz wersję do 260 to od 100km jest podziałka co 20 a do 100 co 10. Cały wsad trzeba zmieniać.
Seat Toledo 2.3 V5
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2126
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

Postprzez CinasASZ » 20 lutego 2013, o 22:09

A nie wystarczy zmienić tarcz?? Znalazłem w necie takie coś.
http://www.tachotuning.pl/tarcze-zegaro ... o-2-cupra/
wersja 6 ma na środku 130km/h tak samo jak skala na angielskich tarczach.

U mnie do 100 jest co 20km a potem co 10km.
CinasASZ
Świeżak
 
Posty: 8
Dołączył(a): 13 lutego 2013, o 17:11
Lokalizacja: Bydgoszcz
Car:
Engine:

Postprzez DzieX » 20 lutego 2013, o 22:29

Nie wystarczy, bo angielski licznik jest inaczej wyskalowany. Zobacz sobie gdzie masz 100 w angliku a gdzie w europejczyku.
Seat Toledo 2.3 V5
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2126
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

Postprzez CinasASZ » 20 lutego 2013, o 22:54

A skąd wziąć wsad do licznika z komputerem pokładowym :/

Albo jedyne wyjście to dać do zrobienia tarcze, wyskalowane jak w angliku.
Taka zabawa koło 100 będzie kosztować.
CinasASZ
Świeżak
 
Posty: 8
Dołączył(a): 13 lutego 2013, o 17:11
Lokalizacja: Bydgoszcz
Car:
Engine:

Postprzez DzieX » 20 lutego 2013, o 23:55

Na leonclubie jest temat o wsadach przy wkładaniu licznika FIS. Jest tam nawet objaśnione, jak sobie tą skalę prędkości zmieniać.
Seat Toledo 2.3 V5
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2126
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

Postprzez mariusz88 » 21 lutego 2013, o 11:58

kolego w załączniku masz kilka wsadów ze stronki http://elektronikasamochodowa.com, jest coś tam do seata

a co do zmiana mil na km licznika przebiegu to robisz tak:

select > 17 > i później kodowanie 07 > zmieniasz kod xx4xx na xx1xx i powinno zadziałać

chdzi o to żeby środkową liczbę w ciągi zmienić na 1 i powinno śmigać, jak nie zmieni się od razu to restart licznika, odepnij na moment klemę aku np, robiłem tak u kolegi w golfie mk IV i działało, ale on nie ruszał prędkościomierza więc wsadu nie zmienialiśmy

[ Dodano: 2013-02-21, 11:00 ]
kurczę widzę, że załącznik nie poszedł.. , w takim razie pobierz sobie wsady ze stronki bezpośrednio tylko musisz konto założyć http://elektronikasamochodowa.com/content/view/131/110/
mariusz88
Forumowicz
 
Posty: 464
Dołączył(a): 4 grudnia 2011, o 23:01
Lokalizacja: zambrów
Car: 1M
Engine: 2.3 v5 aqn

Postprzez CinasASZ » 21 lutego 2013, o 16:47

Wsady są, ale do ibizy i cordoby..........niestety.
Wyjaśnijcie mi jeszcze jedną rzecz. Chodzi mi o nazewnictwo....
Poprzednio miałem Audi, i tam pod pojęciem FIS, półFIS kryły się liczniki z wyświetlaczem na środku, dużym (fis) lub małym( połowa dużego - półfis).
Czy w seacie pod pojęciem FIS kryje się licznik, ktory ma komputer pokładowy, a wyświetlacz znajduje się w obrotomierzu??
Jestem dych głupi, bo poczytałem troche forum ale nie jestem peewny, bo czytałem o MFA, FISach itd, ale nie wiem który to dokładnie. W audi wiem wszystko.......
CinasASZ
Świeżak
 
Posty: 8
Dołączył(a): 13 lutego 2013, o 17:11
Lokalizacja: Bydgoszcz
Car:
Engine:

Postprzez DzieX » 21 lutego 2013, o 19:14

Nie, w seacie tej generacji nie było FISa w ogóle. MFA, to komputer pokładowy, którego wyświetlacz jest na tarczy obrotomierza (zamiast zegarka). Środkowe wyświetlacze nie mają chyba nazwy - po prostu górny wyświetla RDS a dolny bieg (w przypadku automatycznej skrzyni biegów). W niektórych wersjach dolny pokazywał temperaturę na zewn.
Seat Toledo 2.3 V5
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2126
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

Postprzez CinasASZ » 22 lutego 2013, o 15:50

No to czyli ja mam MFA, pokazuje tam godzinę, spalanie chwilowe, średnie, ile km zostało, itd.
Dziś dostanę się do licznika, to podam numery. Był bym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś podesłał mi wsad do takiego licznika z MFA, bo jak rozumiem bez kompa nie podejdzie.
Ja nie bardzo wiem gdzie go szukać.......

Mam trochę pojęcia w VAGu, ale jeszcze jestem za cienki na to......ciekawe czy bedę musiał zmienić wyświetlacz od MFA, żeby km pokazywał a nie mile. Sprawdze czy ma wogóle segment km i L czy tylko mile i galony...........może mi się upiecze i będę miał jak co niektórzy :)
CinasASZ
Świeżak
 
Posty: 8
Dołączył(a): 13 lutego 2013, o 17:11
Lokalizacja: Bydgoszcz
Car:
Engine:

Następna strona

Powrót do Diagnostyka VAG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron