[1M] Brak odpowiedzi z auta

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

[1M] Brak odpowiedzi z auta

Postprzez naruto » 8 kwietnia 2011, o 15:04

Witam mam mały problem z diagnostyką a mianowicie:

Niedawno kupiłem kabelek OBD2 dokładnie taki oraz posiadam VAG'a 3.11.
Program łączy mi się z kablem więc teoretycznie powinienem móc już robić teścik. Niestety wchodzę w Auto-Scan i tu zaczynają się schody, program przeprowadza 4 próby połączenia się ze sterownikiem lecz nie ma odpowiedzi i nie wyświetla błędów.Natomiast przy próbie sprawdzenia poszczególnych jednostek indywidualnie np. engine, ABS brakes itp również nie ma odpowiedzi wyskakuje mi tylko "no response from controller" .

Co mam w tym wypadku zrobić gdzie leży problem ?

Dodam tylko, że kolega ma golfa więc sprawdzaliśmy wszystko jego kablem i u niego się łączy pięknie działa a u mnie wciąż brak odpowiedzi.

Z góry dzięki wielkie za pomoc.
naruto
 

Postprzez peter174 » 8 kwietnia 2011, o 15:24

w pierwszym wpisie wypada przywitac się w stosownym temacie a nie od razu "walisz w regały" ... regulamin forum sie kłania 8-)
[center][you] jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to[/center]
[center]Obrazek[/center]
Avatar użytkownika
peter174
Moderator
 
Posty: 633
Dołączył(a): 1 sierpnia 2008, o 13:24
Lokalizacja: Białystok
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASZ

Postprzez vwir » 8 kwietnia 2011, o 15:26

Jesteś pewien, że masz podpięte wszystkie kable do złącza OBD? Spotkałem się z takim sposobem zabezpieczania auta, że odpina się jeden z kabli w OBD i robi się osobne złącze, w jakimś ukrytym miejscu. Gdy złodziej próbuje ukraść auto to podpina się pod OBD (chyba żeby obejść immobiliser) no i ma problem, bo OBD nie działa. Diagnozowałeś już kiedyś gdzieś to auto i działało Ci to złącze?
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2766
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Postprzez szymekgd » 8 kwietnia 2011, o 15:41

A moze kable wychodzace do zlacza obd ze sterownika sa uszkodzone?
szymekgd
Sponsor
 
Posty: 4280
Dołączył(a): 27 lipca 2010, o 14:22
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:

Postprzez naruto » 8 kwietnia 2011, o 18:25

@peter174
sorry już się poprawiam :)

@vwir
ciężko mi powiedzieć czy są podłączone wszystkie zakładałem alarm i może wtedy coś mi odpinali bez mojej wiedzy czy informowania o tym, ale nie mam pewności (sprawdzę to jeszcze dziś). No alei wydawało mi się, że są podłączone skoro w warsztacie się podpinali i ich sprzęt działał.
naruto
 

Postprzez robert922a » 18 maja 2011, o 01:21

ja mam ten sam problem co tu opisany, mam kabel OBDII i przejściówke na OBDI inie świeci się dioda od kabla, wogóle nie da się połączyć z samochodem, używałem kabla w vw passat b5 ale obdII i działało normlanie. Co może być problemem??
Toledo I 1,6i 1998r.
robert922a
Forumowicz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 10 kwietnia 2011, o 20:00
Lokalizacja: Młodojewo
Car:
Engine:

Postprzez szymekgd » 18 maja 2011, o 09:10

Jaki masz interfejs? Jezeli piracki z softem powyzej 409 to pewnie padl, mi przestal dzialac z dnia na dzien, komp go widzi, auta juz nie, dioda tez nie swieci sie.
szymekgd
Sponsor
 
Posty: 4280
Dołączył(a): 27 lipca 2010, o 14:22
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:

Postprzez robert922a » 18 maja 2011, o 18:37

tak, mam piracki bo kupiłem z allegro, a z passatem b5 mogę się połączyć a z moim samochodem toledo 1L już nie chce, tak jakby napięcia nie bylo czy coś, To jak wy komunikujecie się ze swoimi tolkami??
Toledo I 1,6i 1998r.
robert922a
Forumowicz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 10 kwietnia 2011, o 20:00
Lokalizacja: Młodojewo
Car:
Engine:

Postprzez szymekgd » 18 maja 2011, o 18:55

To kabel dziala, na pewno masz w aucie OBD. Sprawdz na wyjsciu ze sterownika sygnal, w starszych 1L byl odczyt przez kody blyskowe.
szymekgd
Sponsor
 
Posty: 4280
Dołączył(a): 27 lipca 2010, o 14:22
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:

Postprzez Roxon40 » 18 maja 2011, o 20:14

Ewentualnie zła przejściówka z OBD II na OBD I może są źle przewody podpięte czy coś w tym rodzaju.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4139
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Następna strona

Powrót do Diagnostyka VAG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron