[ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

[ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez tomczas » 8 stycznia 2016, o 21:32

czy ktos korzysta z wtyczki OBD Scan Vgate na bluetooth? na androidzie zarowno program piston i torque pro laczy sie i dziala (programy moim zdaniem kiepskie). natomiast na win 7 nie potrafie sie polaczyc z vagiem (tzn nic odczytac) - komputer wtyczke widzi, porty com ustawione lecz diagnozy stoja w miejscu
tomczas
Forumowicz
 
Posty: 45
Dołączył(a): 11 stycznia 2013, o 23:19
Lokalizacja: Opole
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6

Re: [ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez darjoo » 14 marca 2016, o 18:40

Witam. Mam posiadam toledo II rocznik 99 silnik 1,6 mam problem z połączeniem Yanosik Connect przez obd2 w moim tolku. Wykrywa moduł lecz moduł nie łączy się z ECU. Próbowałem programem Torque.
darjoo
Świeżak
 
Posty: 2
Dołączył(a): 7 października 2014, o 19:52
Lokalizacja: Łomża
Car: Toledo 1M
Engine: 1.6

[ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez asteriks » 9 kwietnia 2016, o 22:29

Cześć,
Kiedyś przy przesunięciu fotela pasażera zapaliła mi się kontrolka airbag i od tej pory nie gaśnie. Posprawdzałem kostki i chciałbym wykasować błąd. Mam auto z 2001 roku więc prawdopodobne że mam sterownik 6Q0 909 605 A który można uszkodzić vag-comem (używam 311.2 - wyskakuje ostrzeżenie więc nie wchodziłem w poduchy).
Czy VCDS-Lite też ma tą przypadłość czy można go bezpiecznie użyć (posiadam niebieski kabel VAG-KKL z allegro)?
Obrazek
asteriks
Forumowicz
 
Posty: 58
Dołączył(a): 12 grudnia 2015, o 21:35
Lokalizacja: Kielce
Car: Toledo 1M 2001r.
Engine: 1.6 16V AUS

[ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez Sony » 9 kwietnia 2016, o 22:44

VCDS też Ci wypluje taki komunikat, ale jak masz rocznik 2001 to raczej nie powinieneś nic uszkodzić. O ile mnie pamięć nie myli to w modelach 1999/2000 można było najczęściej coś spaskudzić. Ja też mam Tolka w 2001 roku wyprodukowanego i nic się nie stało złego jak poduszki skanowałem.

Jak masz obawy to możesz ewentualnie użyć programu VAG Can Commander 2.5
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6706
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

[ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez Kitaj » 9 kwietnia 2016, o 23:07

Czy Polski Vag 2,5 odpali na windows 7 ?
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
------------------------------
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
Audi A6C5 Quattro 2.8ALG Pb+Lpg "Nocny Pogromca" :evilbat:
------------------------------
Avatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
 
Posty: 2815
Dołączył(a): 1 lipca 2008, o 23:52
Lokalizacja: Okolice Oławy
Car: E46 330xd/A6 C5 2.8
Engine: M57D30/2.8 ALG

Re: [ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez Roxon40 » 10 kwietnia 2016, o 06:35

Z tego co pamiętam powinien odpalić.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4158
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

[ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez szymlis » 23 kwietnia 2016, o 13:45

Odpala nawet na 10.
Avatar użytkownika
szymlis
Forumowicz
 
Posty: 288
Dołączył(a): 29 marca 2014, o 16:12
Lokalizacja: Radom
Car: Seat Toledo 1L
Engine: 1.6i oraz 2.0 16V

Re: [ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez Romano » 28 kwietnia 2016, o 20:13

tomczas napisał(a):czy ktos korzysta z wtyczki OBD Scan Vgate na bluetooth? na androidzie zarowno program piston i torque pro laczy sie i dziala (programy moim zdaniem kiepskie). natomiast na win 7 nie potrafie sie polaczyc z vagiem (tzn nic odczytac) - komputer wtyczke widzi, porty com ustawione lecz diagnozy stoja w miejscu


Ja chciałem korzystać ale mam ten sam problem co Ty. Telefon łączy się z urządzeniem Vgate ale nie chce się połączyć potem z samochodem, komunikat "łączenie z protokołem komunikacji". I co chwile łączy się na nowo z urządzeniem i z Vgate. Może ktoś wie co zrobić? Przez kompa też miałem wcześniej problemy z łączeniem :/
Romano
Forumowicz
 
Posty: 160
Dołączył(a): 26 października 2009, o 23:34
Lokalizacja: Katowice
Car:
Engine:

[ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez asteriks » 2 maja 2016, o 13:59

Hej, napiszę dla potomności, pewnie jeszcze niejedna osoba będzie się zastanawiać tak jak ja:
Toledo 1M, 2001r, AirBag controller 6Q0 909 605 A (czyli ten felerny) - VCDS Lite 1.2 - nic nie uszkodziłem, błąd usunięty, kontrolka się nie świeci ;)
Obrazek
asteriks
Forumowicz
 
Posty: 58
Dołączył(a): 12 grudnia 2015, o 21:35
Lokalizacja: Kielce
Car: Toledo 1M 2001r.
Engine: 1.6 16V AUS

[ALL] Interfejs diagnostyczny VAG

Postprzez rprzemko » 21 maja 2016, o 20:31

Odgrzeje temat odnośnie oprogramowania VAG 311.2 może ktoś będzie pomocny i przypomni sobie jak miał podobny problem z komunikacją Vag 311.2 ze sterownikiem silnika, łączy się tylko z radiem, wcześniej miałem skonfigurowany OK, ale musiałem przeinstalować system Xp. Teraz nowy Xp i lipa :-? Mam wyłączone zapory systemu windows, antywirus, menedzer zasilania baterią.
Dlaczego nie mogę się połączyć ze sterownikiem silnika :566: , jeśli w niewłasciwym miejscu napisałem to proszę o przeniesienie.

System :
Xp Professional z service pack 3
Instalacja sterownika Viaken ze strony ( 2.08.28) do interfejsu według załączonej instrukcji tzn. widac USB serial converter port komunikacyjny ustawiony na COM1. czas opóżnienia 1.
Vag 311.2-N pełna rejestracja w opcjach zmienione na port 1 zapisane.
Interfejs Viaken VAG KKL USB
Auto: Seat Toledo II 04, 1.6 16V

TEST Port:
COM port status: OK
Interface status: 0-found, ready
Fast-Synch Compatible: NO
Avatar użytkownika
rprzemko
Forumowicz
 
Posty: 26
Dołączył(a): 15 kwietnia 2010, o 12:46
Lokalizacja: Szczecin
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6 16V BCB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diagnostyka VAG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron