[ALL] Obsługa VAGa

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

[ALL] Obsługa VAGa

Postprzez Sony » 15 września 2015, o 21:53

Danielek., a z jakimi silnikami te dwa inne Tolki są ? Spotkałem się niegdyś z takim problemem u ojca w Fabii. Trzeba było zmienić ustawienia w protokole z tego co pamiętam i śmigało.
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6696
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

[ALL] Obsługa VAGa

Postprzez Danielek. » 17 września 2015, o 09:08

Bez problemu łączy się z 1.8 20v i 1.9 Tdi a problem jest z 1.6 ale nie pamiętam czy 16 czy 8v w dowodzie moc jest wpisana 77 kw. Gdzie i na jakie wartości zmienić w protokole?
Avatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
 
Posty: 1853
Dołączył(a): 11 kwietnia 2011, o 21:34
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9

[ALL] Obsługa VAGa

Postprzez Sony » 17 września 2015, o 16:20

Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6696
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

[ALL] Obsługa VAGa

Postprzez hCYk » 17 grudnia 2015, o 18:07

Chłopaki mam problem. Otóż kupiłem ten kabel. Zainstalowałem sterowniki do interfejsu i program VCDS Lite 1.2 z tego linku https://www.dropbox.com/s/mc5aiv3i44995 ... r.zip?dl=0 Musiałem wyłączyć chwilowo AVG bo brał ten plik jako wysokie zagrożenie (koń trojański) i nic nie mogłem z tym zrobić. Podłączyłem wszystko, włączyłem zapłon zrobiłem test Port status OK, Interfejs znaleziony więc dałem Save i chciałem wejść w silnik żeby sprawdzić jaka temperaturę widzi no i wgl nie chciał się połączyć. Chwile próbował się połączyć i wyskoczyło okienko z napisem "Can't Synch Baud Rate!" Próbowałem kilka razy i nic. Potem wszedłem w Trans Auto i tez nic ale z modułem trzecim ABS Brakes juz się połączył tak samo jak z 17 Instruments ale np pokazywało wartości tylko do grupy 4;/ Może mi ktoś powiedzieć co robię nie tak. Gdzieś wyczytałem że najpierw trzeba zrobić Auto-Scan. Czy to prawda? Kabel podłączyłem pod USB 3.0
Obrazek
hCYk
Forumowicz
 
Posty: 119
Dołączył(a): 28 października 2015, o 20:00
Lokalizacja: Jarosław
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6 16V

[ALL] Obsługa VAGa

Postprzez Sony » 17 grudnia 2015, o 19:05

Spróbuj może podstawić takie wartości jak w tym zdjęciu i sprawdź czy będzie poprawa:
Obrazek
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6696
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Re: [ALL] Obsługa VAGa

Postprzez hCYk » 18 grudnia 2015, o 17:13

Podłączyłem kabel pod normalne USB, ustawiłem tą wartość Start Baud na 9600 i normalnie połączyło mi się z modułem silnik. Chciałem sprawdzić ten czujnik temperatury, wszedłem w moduł 17 Instruments, bloki pomiarowe, grupa 3 i pokazało mi coś takiego.
Obrazek

Potem silnik, też bloki pomiarowe, grupa 7 no i czysto. Nie ma kompletnie żadnych napisów, wartości nic. Tak jak wyżej tylko te okienka są puste i wgl nie są podpisane. Może mi ktoś podpowiedzieć co robię źle?
Obrazek
hCYk
Forumowicz
 
Posty: 119
Dołączył(a): 28 października 2015, o 20:00
Lokalizacja: Jarosław
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6 16V

[ALL] Obsługa VAGa

Postprzez Sony » 19 grudnia 2015, o 00:23

hCYk, a od kiedy to czujnik sprawdza się w grupie 017 :566: ?

Złap trochę teorii najpierw: http://www.audiklub.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=53752
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6696
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

[ALL] Obsługa VAGa

Postprzez hCYk » 19 grudnia 2015, o 09:20

Napisałem grupa 7 (007) a nie 17. I nic tam nie ma. Oglądałem dwa poradniki dotyczące sprawdzania czujnika temperatury i w obu bylo ze sprawdza się je w silnik, bloki pomiarowe, grupa 007 oraz instrumenty ( moduł 17 ), bloki pomiarowe, grupa 003. O ile tu jest tyle co widac na screenie tak w grupie 7 w silniku nie ma nic. W tym linku który podałeś też opisują ta samą Ścieszkę pomiaru.
Ostatnio edytowano 19 grudnia 2015, o 10:47 przez hCYk, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
hCYk
Forumowicz
 
Posty: 119
Dołączył(a): 28 października 2015, o 20:00
Lokalizacja: Jarosław
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6 16V

[ALL] Obsługa VAGa

Postprzez Sony » 19 grudnia 2015, o 10:39

hCYk, dobra mój błąd, przepraszam - źle spojrzałem. Sprawdza się tak jak piszesz, więc nie wiem czemu u Ciebie nie śmiga...

Tu masz to w sumie ładnie pokazane: https://www.youtube.com/watch?v=z2DkLoC3XNw

Ciekaw jestem w czym może tkwić problem... Kabel, oprogramowanie ?

To drugie wykluczam, bo u mnie śmiga ten program elegancko. To pierwsze - kwestia sprawdzenia na innym programie lub podpięcia się do VAGa u kogoś kto ma kabel i porównanie. Chyba, że w 1.6 się inaczej sprawdza termostat/czujnik :567:
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6696
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

[ALL] Obsługa VAGa

Postprzez hCYk » 19 grudnia 2015, o 10:49

Moze w benzynie temperaturę sprawdza się w innej grupie. Zauważyłem że gdy przeglądałem grupy 01-06 w silniku gdzies rzuciło mi się w oczy Cooling temperature. Temperatura paliwa i powietrza w dolocie chyba tez chociaż tego już pewny nie jestem
Obrazek
hCYk
Forumowicz
 
Posty: 119
Dołączył(a): 28 października 2015, o 20:00
Lokalizacja: Jarosław
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6 16V

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diagnostyka VAG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron