[ALL] Viaken KKL + Windows 10 + Vagcom/vcds

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

[ALL] Viaken KKL + Windows 10 + Vagcom/vcds

Postprzez spec » 8 kwietnia 2016, o 20:00

Czy ktoś posiada działający kabel Viaken KKL z czymś innym niż Polski vag na Windowsie 10?
Potrzebuję zrobić adaptację przepustnicy i ręce już mi opadają. Instalowałem różne sterowniki i nic. Za każdym razem mam komunikat: Port OK Interface no found.
Na Polskim Vagu wszystko działa więc interface sprawny.
Postawiłem XP na wirtualce ale to samo. Może ktoś ma działające sterowniki? Jakie powinny być ustawienia zaawansowane portu com? Może ktoś wysłać screena?
spec
Forumowicz
 
Posty: 842
Dołączył(a): 27 stycznia 2010, o 21:44
Lokalizacja: Rzeszów
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Viaken KKL + Windows 10 + Vagcom/vcds

Postprzez Sony » 8 kwietnia 2016, o 22:14

spec, a próbowałeś z VCDS Lite ?

http://chomikuj.pl/Sony87/Grupa+VAG

Na czas instalacji wyłącz antywira oczywiście, bo będzie się pluł.
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6694
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

[ALL] Viaken KKL + Windows 10 + Vagcom/vcds

Postprzez spec » 9 kwietnia 2016, o 08:27

Niestety to samo. Używasz Windows 10 lub 8.1?
Które sterowniki instalowałeś? Mógłbyś wrzucić screeny z ustawień portu com gdzie masz kabel?
spec
Forumowicz
 
Posty: 842
Dołączył(a): 27 stycznia 2010, o 21:44
Lokalizacja: Rzeszów
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

[ALL] Viaken KKL + Windows 10 + Vagcom/vcds

Postprzez Sony » 9 kwietnia 2016, o 09:46

Nie używam żadnego z tych systemów. Do diagnostyki mam lapka z poczciwym Windowsem XP, a poza tym na Win 7 też działam.
Mogę jedynie wrzucić screena z tym jakie mam ustawienia w VCDS Lite:
Obrazek
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6694
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Re: [ALL] Viaken KKL + Windows 10 + Vagcom/vcds

Postprzez haszczu » 9 kwietnia 2016, o 11:09

Ja na swoim win8 po zainstalowaniu daje prawym przyciskiem myszy i ROZWIĄŻ PROBLEM. Po chwili wyskakuje okienko i dajemy że działał na starych wersjach win a teraz nie i zaznaczamy nie wiem na jakim systemie. Po chwili pojawi się okno na którym klikamy TESTUJ. I wtedy odpala normalnie i wszystko gra :)

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
Było 1.8 20v AGN 125KM
Jest 1.8 20VT AUQ 180KM

Polary, kubki termiczne i breloki klubowe - PW, tel: 795-952-746
Avatar użytkownika
haszczu
Moderator
 
Posty: 2875
Dołączył(a): 1 marca 2013, o 19:50
Lokalizacja: Pilzno
Car: Toledo 1M
Engine: 1.8 20VT AUQ

[ALL] Viaken KKL + Windows 10 + Vagcom/vcds

Postprzez Roxon40 » 9 kwietnia 2016, o 16:53

VCDS 1,2 Lite i kabelek Viakena USB i wszystko działa. Sam taki zestaw posiadam.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4137
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Re: [ALL] Viaken KKL + Windows 10 + Vagcom/vcds

Postprzez spec » 9 kwietnia 2016, o 18:24

No to mój kabel chyba padł albo coś. Wszystko działało wcześniej. Polski vag normalnie go wykrywa i da się podłączyć do samochodu i np skasować błędy. Problem zaczyna się przy Vagu lub vcds. Zawsze jest port ok interface no found. Kabel znajdowany jest jako USB Serial Port na xp chyba wykrywało jako viaken.
spec
Forumowicz
 
Posty: 842
Dołączył(a): 27 stycznia 2010, o 21:44
Lokalizacja: Rzeszów
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Re: [ALL] Viaken KKL + Windows 10 + Vagcom/vcds

Postprzez Roxon40 » 10 kwietnia 2016, o 00:29

Sprawdź jeszcze na stronie Viakena czy są sterowniki do interfejsu. Jak są to pobierz i zainstaluj. Z tego co pamiętam to od nich pobierałem sterowniki.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4137
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Re: [ALL] Viaken KKL + Windows 10 + Vagcom/vcds

Postprzez spec » 10 kwietnia 2016, o 14:20

Testowałem wszystko. Jeszcze pomyślę o XP bootowanym z pendriva. Może to pomoże?
spec
Forumowicz
 
Posty: 842
Dołączył(a): 27 stycznia 2010, o 21:44
Lokalizacja: Rzeszów
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

[ALL] Viaken KKL + Windows 10 + Vagcom/vcds

Postprzez DzieX » 11 kwietnia 2016, o 11:04

Warto spróbować.
Seat Toledo 2.3 V5
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2124
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R


Powrót do Diagnostyka VAG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron