[1M] Lampy przednie źle świecą :(

Oświetlenie zewnętrzne i wewnętrzne naszych Tolków.

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

Postprzez Prasel93 » 19 stycznia 2015, o 17:07

Teraz nie mam jak zdjecia podeslac, rano wymienialem zarowke i tak zobaczylem, silniczka nie mam wiec moze to od tego. Ale tak patrze w necie to koncowka jest ala cos "wtyczka JST" na 3 piny.

[ Dodano: 2015-01-19, 16:00 ]
Dobra czyli to od silniczkow jest pewnie bo na google grafika widze ze w silniczkach sa takie wejscia jak opisuje. Mam pytanko jeszcze czy te silniczki sa schowane pod ta oslona lampy ??

[ Dodano: 2015-01-19, 16:07 ]
Jakby ktos mogl jeszcze wstawic jak powinien wygladac oryginalny silniczek do regulacji lamp, bo chce kupic a widze kilka rodzaji.Czy taki powinien byc??

http://allegro.pl/leon-toledo-ii-99-05r ... 81651.html
Prasel93
Forumowicz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 20 października 2014, o 19:18
Lokalizacja: Legnica
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez vwir » 19 stycznia 2015, o 17:14

Tak, to są te. Są w środku lampy, pod dekielkami.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2766
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Postprzez Prasel93 » 26 stycznia 2015, o 16:14

Dzieki :-D Musze po szrotach sie przejechac, moze taniej bedzie bo bez nich to lampy za nisko swieca i w nocy ciezko. Dzieki jeszcze raz. :564:

[ Dodano: 2015-01-26, 15:14 ]
Dobra, kupilem silniczki lecz nie chca ruszyc. Sprawdzalem bezpieczniki, wszystko OK. Na kostce do silniczkow(3-pin) napiecie jest tylko na srodkowym.

Wyjalem wlacznik swiatel we wnetrzu auta i sprawdzalem napiecie na wtyczce od regulacji swiatel i napiecie jest tylko na 1(szarym), 4(zoltym) i 6(niebiesko-czarny).
Do tego na wtyczce od lampy mam zasilanie na 4,5,6 pinie.

Jakby ktos mial schemat w ktorych pinach ma byc napiecie a w ktorych nie niech cos podesle. Probowalem na krotko podpiac silniczki ale cos nie moge, moze zle podlaczam.

Moze ktos wie w czym moze byc problem bo sam juz nie wiem :-/
Prasel93
Forumowicz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 20 października 2014, o 19:18
Lokalizacja: Legnica
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez vwir » 26 stycznia 2015, o 16:44

Pin 1 w silniczkach to masa, pin 3 to +12V. Środkowy to sterowanie (do pinu 3 w regulatorze przy wyłączniku świateł).

Poza tym w regulatorze (przy wyłączniku świateł) masz masę na pinie 5, +12V na pinie 4.

Napięcia sprawdzaj przy włączonej stacyjce i włączonych światłach mijania.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2766
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Postprzez Prasel93 » 26 stycznia 2015, o 16:59

No to sam juz nie wiem. Wychodzi na to ze na srodkowym pinie w kostce silniczkow, ktory odpowiada za sterowanie u mnie jest tylko tam napiecie.

Na regulatorze ma tak:
szary +
szary-nieb
brazowy
zolty +
brazowo-bialy
niebiesko-czarny +
brazowy

Wiec wychodzi ze brazowy jesy masa, zolty +12V a braz-bialy jest od sterowania silniczkow. Na silniczkach mam tak:
czarny
niebieski +
czerwony
Prasel93
Forumowicz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 20 października 2014, o 19:18
Lokalizacja: Legnica
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez vwir » 26 stycznia 2015, o 17:08

No to musisz dokładnie posprawdzac bezpieczniki, bo ewidentnie do silniczka nie dochodzi Ci napięcie. Środkowy to sterowanie, więc tam będzie różne napięcie w zależności od położenia pokrętła regulacji. Ale na zewnętrznych (pomiędzy pinem 1 i 3) powinno być normalne 12V.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2766
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Postprzez Prasel93 » 26 stycznia 2015, o 17:24

Sprobuje posprawdzac jeszcze raz bezpieczniki. Z tego co widze na schematach to u mnie kilka bezpiecznikow jest innych niz powinno byc wiec sprobuje powymieniac wg schematu. Ale nie jestem pewien czy od bezpiecznikow moze zalezec ze nie dochodzi napiecie. Zobaczymy.
Prasel93
Forumowicz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 20 października 2014, o 19:18
Lokalizacja: Legnica
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez vwir » 26 stycznia 2015, o 17:30

No najczęściej uszkodzony/źle łączący bezpiecznik oznacza, że gdzieś nie dochodzi napięcie ;)
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2766
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Postprzez Prasel93 » 26 stycznia 2015, o 18:46

Sprawdzilem bezpieczniki wszystkie po kolei, wymienilem te co mialy zla wartosc, ale bez roznicy, zasilanie jest tylko na srodkowym pinie w wtyczne silniczkow. Do tego nawet jak ustawie na regulatorze 0 to nadal tam jest napiecie.

[ Dodano: 2015-01-26, 17:46 ]
Moze przyczyna jest w lampie, bo mam lampe firmy TYC i moze w niej sa kabelki zamienione. Moze podmienic srodkowy gdzie mam napiecie z 3 pinem gdzie go nie mam. Choc z drugiej strony jeden powinien byc +12V a drugi tez powinien miec zasilanie gdy zmieniam polozenie na regulatorze. Moze sa zamienione miejscami i dlatego nie dzialaja. Jak bede mial czas to chyba tak sprubuje.

A jak najprosciej na krotko podpiac taki silniczek zeby zobaczyc czy dziala, bo moze i silniczki sa popsute w co watpie ale kto wie.
Prasel93
Forumowicz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 20 października 2014, o 19:18
Lokalizacja: Legnica
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez vwir » 26 stycznia 2015, o 18:51

Zasil je tak jak pisałem, środkowy pin podepnij do 3 pinu regulatora i już.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2766
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron