[ALL] Map sensor 12mm w miejsce 18mm

Duże turbo, chip, napisz o tym tutaj.

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK

[ALL] Map sensor 12mm w miejsce 18mm

Postprzez vwir » 28 grudnia 2014, o 09:59

Jeśli ktoś zakładał map sensor 3bar w miejsce 2,5bar to pewnie wie, że różnią się one średnicami. Da się znaleźć 3barowy map o średnicy 18mm, ale pojawiają się rzadko i cena jest zaporowa. Tymczasem jest łatwy sposób zamontowania 12mm map sensora w gniazdo 18mm. Wystarczy kupić uszczelkę pokrywy zaworów do starszych TDI. Ma oznaczenie 028 103 532 A. Lub jakiś zamiennik, na przykład febi 15188. Pasuje idealnie na map sensor i ciasno wchodzi w gniazdo 18mm.
Ostatnio edytowano 13 kwietnia 2015, o 12:52 przez vwir, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2779
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Postprzez krzysiek1606 » 22 stycznia 2015, o 16:45

moim zdaniem nie potrzeba sobie tak zycia komlikowac skoro kupujemy nowy czujnik bierzemy ten

BOSCH – 0 281 002 394 – Czujnik ciśnienia doładowania
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/eka ... 005020000/
krzysiek1606
Forumowicz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 4 stycznia 2015, o 18:09
Lokalizacja: nasielsk
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Postprzez vwir » 22 stycznia 2015, o 17:04

Ten o którym ja pisałem możesz śmiało kupić używany. Te czujniki się tak znowu nie psują. Dałem całe 14PLN + wysyłka.
Więc jest tak jak pisałem - da się znaleźć 3 barowy o średnicy 18mm, tylko po co wydawać 10 razy więcej kasy.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2779
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Postprzez krzysiek1606 » 22 stycznia 2015, o 17:11

tak samo po co tuningowac dlamnie czujnik cisnienia powinien byc nowy
raz kupilem uzywany i kosztowal 70zl z kw podzialal 6 miesiecy
oferuje czyszczenie turbin , przerobke turbin GTB na podcisnienie , uszczelnianie i modyfikacje pomp wtryskowych , uklady wydechowe z kwasiaka i instalacje fmic
tel. 608370238
krzysiek1606
Forumowicz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 4 stycznia 2015, o 18:09
Lokalizacja: nasielsk
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Postprzez vwir » 22 stycznia 2015, o 17:15

Po to tuningować, żeby mieć więcej mocy. Mój używany czujnik też ktoś kupił i działał idealnie, mimo iż miał 16 lat. Póki co ten który kupiłem też działa idealnie i nie ma problemu. Temat jest dość dokładnie opisany: Jak włożyć 12mm czujnik w miejsce 18mm. Napisałem też, że da się znaleźć oryginalny 18mm 3 barowy. Więc kompletnie nie rozumiem, w czym masz problem. Jeśli ktoś będzie miał ochotę zrobić tak jak ja to tak zrobi. Jeśli będzie wolał kupić oryginalny 18mm to sobie kupi i tyle.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2779
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE


Powrót do Mechaniczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron