[ALL] CHIP TUNING, tak czy nie?

Duże turbo, chip, napisz o tym tutaj.

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK

[ALL] CHIP TUNING, tak czy nie?

Postprzez Byczek » 12 września 2009, o 19:04

Witam Serdecznie Forumowiczów :mrgreen:
Chciałbym wzmocnić swojego tolka, i szukam jakiegoś dobrego zakładu który się tym zajmuje w Lublinie lub Wawie czy możecie coś polecić?
Tak wogóle to nie mam o tym zielonego pojęcia :mrgreen: chciałbym dorzucić jakieś 20-30 koników.
Czy wiążą sie z tym jakieś dodatkowe koszty np. wymiana sprzęgła? Czy przy chipie jest większe zużycie silnika lub podzespołów???
Czy wogóle warto to robić przy przebiegu 140tyś rocznik 03', 110KM TDI oczywiście :)?
Czy mógłby ktoś napisać + i - czip tuningu???

W szczególności chciałbym poczytać opinie osób którzy zainstalowali sobie czipa i już jakiś okres czasu z nim śmigają ;-)

Z góry bardzo dziekuję za odpowiedzi! ;)
Szerokości życzę... :arrow:
Ostatnio edytowano 13 kwietnia 2015, o 12:59 przez Byczek, łącznie edytowano 1 raz
Byczek
Forumowicz
 
Posty: 20
Dołączył(a): 7 września 2009, o 23:51
Lokalizacja: Lublin
Car:
Engine:

Postprzez Bodek » 12 września 2009, o 20:19

Byczek napisał(a):Chciałbym wzmocnić swojego tolka, i szukam jakiegoś dobrego zakładu który się tym zajmuje w Lublinie lub Wawie czy możecie coś polecić?


Użyj opcji szukaj było już o tym na forum jedynie co mogę podpowiedzieć to koleś ma ksywę Rogal bodajże i chipuje w Wa-wie

Byczek napisał(a):Czy wiążą sie z tym jakieś dodatkowe koszty np. wymiana sprzęgła? Czy przy chipie jest większe zużycie silnika lub podzespołów???


Jeśli chcesz podkręcić o 20-30 tak do 140 KM to nic nie musisz wymieniać sam chip wystarzczy. Jeśli chodzi o zużycie podzespołów to raczej zużywają się szybciej np. sprzęgło czy też wtryski.
Byczek napisał(a):
Czy wogóle warto to robić przy przebiegu 140tyś rocznik 03', 110KM TDI oczywiście :) ?


Spokojnie możesz chipować pod warunkiem, że ktoś się bardzo dobrze na tym zna.
Byczek napisał(a):
W szczególności chciałbym poczytać opinie osób którzy zainstalowali sobie czipa i już jakiś okres czasu z nim śmigają ;-)

Tak sie złożyło że ja mam zawirusowanego Tolka i powiem Ci że lata to troszkę lepiej niż seryjne 110 KM próbowaliśmy swojego czasu z kolegami z forum na nowej A2 także nie mieli szans auto wyrywa do przodu nie mówiąc już o przyśpieszeniu. Także jeżeli ja bym był na twoim miejscu na pewno bym się nie zastanawiał tym bardziej że za około 600 zł masz większą frajdę z zjazdy. :lol:
Bodek
 

Postprzez Byczek » 12 września 2009, o 20:34

tylko 600zł?? gdzieś czytałem że to kosztuje od 1000 do 2000zł. Przeglądałem teraz allegro i znalazłem za 250 czip do tego silnika http://www.allegro.pl/item730756589_vw_ ... 30_km.html i ludzie to kupują a komentarze są pozytywne ale myśle ze do każdego tolka program jest indywidualnie robiony a na to z allegro chyba bym sie nie zdecydował.

A jak ze spalaniem? rzeczywiście jest mniejsze o 1L/100km?
Po wirusie juz robiłeś sprzęgło czy wtryskiwacze?

Dzieki za zainteresowanie.
Pozdrawiam ;-)
Byczek
Forumowicz
 
Posty: 20
Dołączył(a): 7 września 2009, o 23:51
Lokalizacja: Lublin
Car:
Engine:

Postprzez peter174 » 12 września 2009, o 20:41

dobrzez zrobiony wirus (czytaj program pod konkretne zdrowe auto a nie gotowiec) to nic nie zuzyje sie szybciej niz w serii ... wal do Rogala w Wawie na ul. Mineralnej .. gosc zna sie na rzeczy i nie bedziesz zalowac ... tyle ze w portfelu miej troche wiecej niz 600 zł ... ale za dobry program i bezpieczny dla auta warto zainwestowac wiecej .. poza tym nie słyszalem aby dobry tuner cenił za wirusa 600 zł :roll:
[center][you] jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to[/center]
[center]Obrazek[/center]
Avatar użytkownika
peter174
Moderator
 
Posty: 633
Dołączył(a): 1 sierpnia 2008, o 13:24
Lokalizacja: Białystok
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASZ

Postprzez Bodek » 12 września 2009, o 20:44

Byczek napisał(a):i ludzie to kupują

a potem wyrzucają :)
Byczek napisał(a):ze do każdego tolka program jest indywidualnie robiony

dokładnie tak.
Byczek napisał(a):A jak ze spalaniem? rzeczywiście jest mniejsze o 1L/100km?


Powiem tak w cyklu mieszanym przy dość szybkiej jeździe 5,6 l na 100km, w trasie od 160 km\hw górę 6 l na 100km natomiast prędkość do 120km\h 4,2 l na 100 km. (nie więcej spalanie)
Byczek napisał(a):Po wirusie juz robiłeś sprzęgło czy wtryskiwacze?

wtrysków jeszcze nie narazie trzymają się dobrze auto ma już 188 000 natomist sprzęgło i koło dwumasowe już pomału daje o sobie znać. Poza tym regenerowałem turbinkę. :-D
Bodek
 

Postprzez Byczek » 12 września 2009, o 20:52

a ile km miałeś przy zakładaniu czipa?
i który rok twój tolek?

[ Dodano: 2009-09-12, 20:55 ]
peter174 jak twoje wrażenia z jazdy na czipie? ile km na nim zrobiłeś i ile kucyków masz pod maską? ;-)
Byczek
Forumowicz
 
Posty: 20
Dołączył(a): 7 września 2009, o 23:51
Lokalizacja: Lublin
Car:
Engine:

Postprzez Bodek » 12 września 2009, o 20:58

ja juz go takiego zakupiłem nie wiem kiedy miał chip założony.:( rok 2001
Bodek
 

Postprzez bartek » 12 września 2009, o 21:43

sprzęgło na pewno dostaje bardziej w dupę ale to nie znaczy, że od razu padnie, trzeba jeździć z głową. Warto na pewno :mrgreen:
Ja boxa z alledrogo bym nie założył :-/
cena raczej od 1000 w górę. Satysfakcja - Gwarantowana <zygi>
RB Auto - warsztat samochodowy
Olsztyn, Kołobrzeska 50
www.rbauto.eu
Zapraszamy
Avatar użytkownika
bartek
Sponsor
 
Posty: 2115
Dołączył(a): 4 listopada 2008, o 22:12
Lokalizacja: Olsztyn
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez Byczek » 13 września 2009, o 19:10

bartek napisał(a):sprzęgło na pewno dostaje bardziej w dupę ale to nie znaczy, że od razu padnie, trzeba jeździć z głową. Warto na pewno :mrgreen:
Ja boxa z alledrogo bym nie założył :-/
cena raczej od 1000 w górę. Satysfakcja - Gwarantowana <zygi>
Kolego BARTEK a jak tobie się jeździ z wirusem?
napiszesz coś więcej?
Pozdro i dzięki ;)
Polska : Francja = 3:0 :mrgreen:

[ Dodano: 2009-09-13, 19:15 ]
Panowie zamkneliście budziki na czipach?????? :mrgreen:
Byczek
Forumowicz
 
Posty: 20
Dołączył(a): 7 września 2009, o 23:51
Lokalizacja: Lublin
Car:
Engine:

Postprzez INS » 13 września 2009, o 19:59

ja mam program robiony w Dynosofcie- u Aliego w Katowicach.. Od równo roku :-) z tym, że miałem mocną serię i bardzo lajtowo chciałem go dłubnąć... ale i tak różnica kolosalna. Nic nie zużyję się szybciej jeśli z głową będziesz to wykorzystywał.
AHF seria (122Km@246Nm) + Lightowy chip by Ali (137Km@297Nm) :-)
Avatar użytkownika
INS
Forumowicz
 
Posty: 84
Dołączył(a): 10 grudnia 2008, o 02:39
Lokalizacja: Gliwice
Car:
Engine:

Następna strona

Powrót do Mechaniczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron