[1M] Otwieranie klapy z pilota

Duże turbo, chip, napisz o tym tutaj.

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK

[1M] Otwieranie klapy z pilota

Postprzez spec » 12 maja 2016, o 13:15

Temat klapy dość mocno rozgryzałem i dałem spokój.
1. Na odboje nie ma miejsca. U nas odboje są wkręcane w klapę a nie w karoserię a sama klapa jest dość cienka w tym miejscu. Trzeba by było wywiercić dziury w karoserii.
2. Mocniejsze siłowniki trzeba dać ale nie w takim ułożeniu jak jest teraz.
3. Temat sprężyn na amortyzatorach przerabiałem na 10 sposobów. One w przypadku naszych zawiasów nie zadziałają. Gdy klapa jest zamknięta amortyzator jest położony równolegle do klapy (znajduje się w "martwym punkcie"). Jego siła rozpycha mocowania ale nie pcha klapy. W hatbackach przy zamknięciu klapy amortyzatory są pod pewnym kątem po to aby po otwarciu zamka klapa sama znowu się nie zatrzasnęła. Tutaj można dołożyć sprężynę i wszystko zadziała.

Na filmiku widać, że nie ma odbojów ani sprężyn. Autor musiał przesunąć mocowanie amortyzatora bo innego wyjścia nie widzę.
Tak na szybko:
Obrazek
spec
Forumowicz
 
Posty: 842
Dołączył(a): 27 stycznia 2010, o 21:44
Lokalizacja: Rzeszów
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

[1M] Otwieranie klapy z pilota

Postprzez kornat » 12 maja 2016, o 14:42

Na filmiku z poprzedniej strony wygląda, że mocowanie siłownika jest jak w oryginale. Można sobie sprawdzić po charakterystycznych punktach czyli wiązce przewodów
Obrazek
i fabryczne
Obrazek
Avatar użytkownika
kornat
Forumowicz
 
Posty: 2452
Dołączył(a): 13 listopada 2009, o 22:48
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF

[1M] Otwieranie klapy z pilota

Postprzez spec » 12 maja 2016, o 15:20

Ale tu nie chodzi o dużą zmianę. W którymś modelu ludzie zakładali niższe mocowania kulowe siłowników, które nie wiem czy były 10 mm mniejsze ale już to wystarczyło aby przełamać "punkt 0". U nas mocowania są na stałe zintegrowane z siłownikami więc bez cięcia, wiercenia, gwintowania by się nie obyło.

Edit:
Jeszcze jeden filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=KTxJao0JNps

No tęgie głowy myśleć jak to jest zrobione :-)

EDIT:
I już wiadomo jak to jest zrobione. Na drugim filmiku widać:
Obrazek
Przy lewym zawiasie jest sprężyna, która próbuje otworzyć klapę. Jak już nieco podniesie klapę resztę robią mocniejsze siłowniki z A6.
Sprężyna działa pewnie podobnie jak tutaj:
http://www.passatworld.com/forums/group ... mod-2.html
spec
Forumowicz
 
Posty: 842
Dołączył(a): 27 stycznia 2010, o 21:44
Lokalizacja: Rzeszów
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Re: [1M] Otwieranie klapy z pilota

Postprzez matts84 » 13 maja 2016, o 18:42

hmmm, faktycznie widać tam sprężynę, ciekawe czy nie można jej jakoś zamontować w prostszy sposób w toledo, a ile nm mają mieć siłowniki? 540 wystarczą?

Odpisał mi koles z tego niebieskiego

This is working only with older 1J0 959 799 AH or newer 1C0 959 799 B. You need one more relay connected to CCM and one fuel door actuator installed into the hood for opening. Of course, you need the proper remote for your module, but with 3 buttons. You can do the trunk opening also by another inside button, whis mod is without changing the remote. Also more powerful dumpers are needed, or some parts adapted to right side hinge, and a spring from an A6 trunk.



A tu tez widać sprężynę

Obrazek
matts84
Forumowicz
 
Posty: 17
Dołączył(a): 26 lutego 2013, o 08:36
Lokalizacja: Chełm
Car:
Engine:

[1M] Otwieranie klapy z pilota

Postprzez spec » 16 maja 2016, o 14:08

Mam zdjęcia od właściciela tego Toledo. Tak to zrobił:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Sprężyny są z Audi A6: 4F5 827 665 A
spec
Forumowicz
 
Posty: 842
Dołączył(a): 27 stycznia 2010, o 21:44
Lokalizacja: Rzeszów
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Re: [1M] Otwieranie klapy z pilota

Postprzez matts84 » 16 maja 2016, o 17:15

no i git, Aczkolwiek nie wygląda to za dobrze. Trzeba by spróbować zrobić to jakoś estetyczniej. Sprężyna od audi ale od zawiasów bagażnika?
matts84
Forumowicz
 
Posty: 17
Dołączył(a): 26 lutego 2013, o 08:36
Lokalizacja: Chełm
Car:
Engine:

Re: [1M] Otwieranie klapy z pilota

Postprzez spec » 16 maja 2016, o 20:23

A6 C5. Było dwie wersje. Jedna miała zwykłą klapę a w drugiej podnosiła się automatycznie. Modele różniły się delikatnie zawiasami - jedna miała uchwyty właśnie na te sprężynki.
Może by się dało całość przeszczepić?
spec
Forumowicz
 
Posty: 842
Dołączył(a): 27 stycznia 2010, o 21:44
Lokalizacja: Rzeszów
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Re: [1M] Otwieranie klapy z pilota

Postprzez matts84 » 19 maja 2016, o 08:11

Już sprawdzałem i na alle nie znalazłem nawet takich zawiasów

Tapnięte na S3 LTE
matts84
Forumowicz
 
Posty: 17
Dołączył(a): 26 lutego 2013, o 08:36
Lokalizacja: Chełm
Car:
Engine:

[1M] Otwieranie klapy z pilota

Postprzez spec » 19 maja 2016, o 08:48

Numery części:
4F5 827 301
4F5 827 302
spec
Forumowicz
 
Posty: 842
Dołączył(a): 27 stycznia 2010, o 21:44
Lokalizacja: Rzeszów
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

[1M] Otwieranie klapy z pilota

Postprzez Danpol » 7 października 2017, o 15:54

Jak tam, dalej ktoś walczy? Ostatnimi czasy zainteresowałem się tematem, ciekaw jestem, czy jest to do ogarnięcia przez zwykłego śmiertelnika :D
Toledo II 1.8 125 KM 1998 r.
Przejechane 260000 (według licznika)
Avatar użytkownika
Danpol
Sponsor
 
Posty: 24
Dołączył(a): 7 października 2016, o 14:41
Lokalizacja: Bytom
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 20V

Poprzednia strona

Powrót do Mechaniczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron