[1M 1.6] Jak dodać mocy w silniku 1.6 16v ?

Czyli szeroko pojęte modyfikacje naszych aut.

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, Roxon40

[1M 1.6] Jak dodać mocy w silniku 1.6 16v ?

Postprzez jankes » 21 lutego 2015, o 20:58

:566: Witam wszystkich, co zrobić żeby silnik 1.6 16v miał lepsze przyspieszenie? mój ma przejechane prawie 200 000km ale nadal ładnie się zbiera, leje cały czas syntetyk, nie bierze oleju ani kropelki, jestem bardzo zadowolony ale troche brakuje mi mocy... wymiana silnika na mocniejszy raczej odpada :P napewno jakos sie da tylko czy nie zaszkodzi to silnikowi. Pozdrawiam.
Made Up Of Memories
jankes
Forumowicz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 24 września 2014, o 21:48
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Car:
Engine:

Postprzez irocket » 21 lutego 2015, o 21:14

Wywal tylną kanapę, koło zapasowe, plastiki, zamień przednie fotele na kubełki, wywal klimę jak masz itp. A tak na serio to w wolnossącym silniku za wiele nie podziałasz, może te 10-15KM, których i tak nie poczujesz.
Obrazek
Avatar użytkownika
irocket
Sponsor
 
Posty: 1051
Dołączył(a): 3 sierpnia 2013, o 12:46
Lokalizacja: Rzeszów / Krosno
Car: Seat Toledo 1L
Engine: 1.9TDi 1Z

Re: jak dodać mocy w silniku 1.6 16v???

Postprzez pomian » 21 lutego 2015, o 21:41

jankes napisał(a)::566: Witam wszystkich, co zrobić żeby silnik 1.6 16v miał lepsze przyspieszenie? mój ma przejechane prawie 200 000km ale nadal ładnie się zbiera, leje cały czas syntetyk, nie bierze oleju ani kropelki, jestem bardzo zadowolony ale troche brakuje mi mocy... wymiana silnika na mocniejszy raczej odpada :P napewno jakos sie da tylko czy nie zaszkodzi to silnikowi. Pozdrawiam.



ja też cos bym zrobil ze swoim tolkiem
wiem że 10 -15 KM więce i nutonów chyba 16 du.y :573: nie urywa ale to zawsze wiecej :573:
Max. rozmiar obrazka wynosi 250x250 pikseli!
pomian
Forumowicz
 
Posty: 30
Dołączył(a): 8 lutego 2015, o 22:04
Lokalizacja: Mińsk Maz.
Car:
Engine:

Postprzez kornat » 21 lutego 2015, o 21:47

W 16V wywal osłonę z filtrem i zrób dolot, więcej info
http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?t=2260
Oczywiście możesz nie dawać stożka tylko obudowę filtra jak 1.6 8V 1.8 20V itp.
Możesz pomyśleć o jakimś ostrzejszym wałku i wystrojeniu ale to już więcej kasiorki.
Możesz również pomyśleć o ITB ale jeszcze większa kasiorka i spalanie :D lub turbokit :P
Avatar użytkownika
kornat
Forumowicz
 
Posty: 2452
Dołączył(a): 13 listopada 2009, o 22:48
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF


Powrót do Modyfikacje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron