[ALL] Naprawa mikro w zamku

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, Roxon40, koti

[ALL] Naprawa mikro w zamku

Postprzez kornat » 13 października 2010, o 14:34

Avatar użytkownika
kornat
Forumowicz
 
Posty: 2452
Dołączył(a): 13 listopada 2009, o 22:48
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF

Postprzez _carlos- » 16 lipca 2013, o 11:12

Przydalo sie :mrgreen:
Avatar użytkownika
_carlos-
Sponsor
 
Posty: 449
Dołączył(a): 22 kwietnia 2011, o 23:32
Lokalizacja: Zabrze
Car: SEAT TOLEDO 1M
Engine: 1,9 TDI ALH

Postprzez piotrek148 » 16 lipca 2013, o 12:04

Blacha do której przykręcony jest głośnik ( oddzielająca mechanizm ponoszenia/opuszczania szyby od tapicerki) jest przykręcana na śruby czy nitowana?
Avatar użytkownika
piotrek148
Forumowicz
 
Posty: 254
Dołączył(a): 28 marca 2011, o 21:25
Lokalizacja: Nowa Sól
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 tdi AHF

Postprzez _carlos- » 16 lipca 2013, o 12:08

Przykręcana, śruby na klucz 10
Avatar użytkownika
_carlos-
Sponsor
 
Posty: 449
Dołączył(a): 22 kwietnia 2011, o 23:32
Lokalizacja: Zabrze
Car: SEAT TOLEDO 1M
Engine: 1,9 TDI ALH

Postprzez piotrek148 » 3 sierpnia 2013, o 15:17

Podczas uszczelniania drzwi kierowcy z faktu że wszystko miąłem na wierzchu zabrałem się za naprawę mikro w zamku. Tak jak w podanym opisie winny był zimny lut. Prze lutowałem go po czym założyłem zamek na próbę celem sprawdzenia.

Po otwarciu drzwi oświetlenie wnętrza zapala się. Po pozostawieniu włączonych świateł mijania/ kierunkowskazów jest sygnał dźwiękowy czyli teoretycznie jest ok.

Ale od tego czasu zaczęły się problemy z centralnym. Zamykanie i otwieranie z kluczyka działa normalnie, ale przestało działać otwieranie z pilota ( mam dołożoną nieoryginalną centralkę). Pomimo odłączenia zamka otwieranie/zamykanie z pilota świruje. Naciskam przycisk "zamknij" i raz zamknie drzwi a raz otworzy. Naciskam przycisk "otwórz" i prócz sygnalizacji kierunkowskazami żadnej reakcji w drzwiach.

VAG pokazał mi błąd 00928.
Po wymianie na nowy mechanizm zamka problem zniknie ??

A co w tym wszystkim najlepsze - byłem w ASO zapytać się o ten mechanizm . Zaśpiewali 600 zł !!!! MASAKRA !!!
Planuje kupić nowy zamiennik zamka. Ma ktoś z Was jakieś doświadczenie z zamiennikami (ich trwałość) ??
Avatar użytkownika
piotrek148
Forumowicz
 
Posty: 254
Dołączył(a): 28 marca 2011, o 21:25
Lokalizacja: Nowa Sól
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 tdi AHF

Postprzez Sony » 3 sierpnia 2013, o 23:43

piotrek148, powinien problem zniknąć jak założysz zamiennik. Ja zakładałem zamiennik firmy AQ. Płaciłem coś koło 116zł i sprawuje się już ze 2 lata bezproblemowo.
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6696
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Postprzez SGL79 » 5 sierpnia 2013, o 21:07

Sony napisał(a):piotrek148, powinien problem zniknąć jak założysz zamiennik. Ja zakładałem zamiennik firmy AQ. Płaciłem coś koło 116zł i sprawuje się już ze 2 lata bezproblemowo.
Przy okazji zapytam, bo mnie też czeka wymiana zamka i myślę o zamienniku. Zastanawiam się tylko czy po wymianie trzeba jakoś programować moduł komfortu, czy po prostu wszystko będzie normalnie działać. U mnie padło światełko w drzwiach i sygnał włączonych świateł. Na oku mam taki zamiennik: http://superczesci.pl/seat/354-centraln ... 7015a.html
Avatar użytkownika
SGL79
Forumowicz
 
Posty: 38
Dołączył(a): 30 maja 2013, o 20:20
Lokalizacja: Pyskowice
Car: 1M
Engine: 1.6 8V

Postprzez Sony » 6 sierpnia 2013, o 01:33

Nic nie trzeba programować. Zakładasz i cieszysz się, że wsio działa.
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6696
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Postprzez piotrek148 » 7 sierpnia 2013, o 21:14

SGL79 napisał(a):Na oku mam taki zamiennik: http://superczesci.pl/sea...3b1837015a.html


Ja właśnie ten zamiennik kupiłem. Zastanawiam się tylko na ile on jest niemiecki..... ;) czas pokaże....

Po podłączeniu nowego zamka błąd znikł. Ale otwieranie/zamykanie z pilota (centralka dokładana) dalej świruje. Mogła się uszkodzić po podłączeniu regenerowanego zamka ?? :-?
Nowy zamek działa tak samo jak stary po lutowaniu tyle że już nie ma błedu w VAgu.
Avatar użytkownika
piotrek148
Forumowicz
 
Posty: 254
Dołączył(a): 28 marca 2011, o 21:25
Lokalizacja: Nowa Sól
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 tdi AHF

Postprzez Sony » 8 sierpnia 2013, o 01:11

piotrek148, skoro masz nieoryginalny centralny to może coś tam w nim nie śmiga. To już do jakiegoś magika najlepiej podjechać co siedzi w elektryce etc.
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6696
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Następna strona

Powrót do DIY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron