[1M] Wymiana anteny

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, Roxon40, koti

Postprzez Speed » 30 października 2014, o 00:11

Mógłby ktoś podpowiedzieć jak wygląda podłączenie anteny fm do radia? Dokładniej chodzi mi o to czy jest to jeden kabel poprowadzony od anteny do radia czy też łączony "jakąś" kostką pod podsufitką? Jeżeli tak to w którym miejscu trzeba odchylić podsufitkę żeby do tej kostki się dostać??
Speed
Forumowicz
 
Posty: 36
Dołączył(a): 16 września 2014, o 13:39
Lokalizacja: Glinojeck
Car:
Engine:

Postprzez Sony » 30 października 2014, o 09:52

Kabel masz poprowadzony bezpośrednio do anteny, a kończy się on odpowiednią wtyczką, którą wciskamy w końcówkę od stopki anteny i wsio ma hulać. Podsufitkę trzeba odchylić przy tylnej szybie mniej więcej pośrodku.

No chyba, że źle rozumuję i Ty masz na myśli czy są jakieś wtyczki od strony radia patrząc :P
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6696
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Postprzez Speed » 30 października 2014, o 20:12

Już wyjaśniam konkretnie.
Noszę się z zamiarem montażu Twin Car'a w swoim toledo. Rozmawiałem z jednym użytkownikiem tego zestawu i pytałem właśnie o podłączenie anteny FM i w odpowiedzi dostałem takie oto zdanie:
"Z kablem od FM nie ma co kombinować. Pod podsufitką, przy jej krawędzi od strony klapy bagażnika, jest złączka. Przy zdejmowaniu antenki po prostu się to odpina, a podłącza kabelek od FM TwinCara. Wygląda to mniej więcej tak (ta czarna)
Tyle tylko, że jak sam stwierdził taka kostka występuje w Leonie i Golfie IV. Co do Toledo nie miał 100% pewności. Z Twin Car'a z kolei wychodzi taki kabelek. Krótko mówiąc zamiast rozciągać cały kabel od anteny do radia po prostu podpina się w ta złączkę pod podsufitką. Dlatego zastanawiałem się czy w Toledo takie coś też jest.
Speed
Forumowicz
 
Posty: 36
Dołączył(a): 16 września 2014, o 13:39
Lokalizacja: Glinojeck
Car:
Engine:

Postprzez Sony » 31 października 2014, o 00:11

Speed, w Tolku masz identyczną wtyczkę (tą czarną).
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6696
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Postprzez kuzio » 4 listopada 2014, o 22:23

Ten "grzybek" na końcu anteny ma jakieś znaczenie jeśli chodzi o odbiór czy bez niego odbiór będzie taki sam? Pewnie stopka łączy się z anteną przez gwint ale wole zapytać dla pewności czy bez niej też będzie wszystko ok? :-)
Nie wkładam pieniędzy w starego złoma, wkładam serce w pasję

MOJE TOLEDO: viewtopic.php?t=6225&postdays=0&postorder=asc&start=0

Obrazek
Avatar użytkownika
kuzio
Forumowicz
 
Posty: 662
Dołączył(a): 30 marca 2012, o 19:10
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ALH+

Postprzez Sony » 5 listopada 2014, o 11:23

kuzio, który grzybek Ty masz na myśli ? :P
Jeśli masz na myśli bacik anteny to bez niego będzie kijowy odbiór. Jest on wkręcany na gwint do stopki.
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6696
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Postprzez kuzio » 5 listopada 2014, o 22:36

ten metalowy grzybek, który jest zaraz przed gwintem, który po wykręceniu bata z gwintu trzyma jeszcze bat ze stopką. Czy on ma jakieś znaczenie jeśli chodzi o odbiór czy jest tylko jako mocowanie?
Nie wkładam pieniędzy w starego złoma, wkładam serce w pasję

MOJE TOLEDO: viewtopic.php?t=6225&postdays=0&postorder=asc&start=0

Obrazek
Avatar użytkownika
kuzio
Forumowicz
 
Posty: 662
Dołączył(a): 30 marca 2012, o 19:10
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ALH+

Postprzez vwir » 5 listopada 2014, o 22:43

Ktoś tu już chyba pisał, że nie u wszystkich to występuje. A cel tego cuda - już różne propozycje padały. Jedna to taka, żebyś na myjni mógł 'położyć' antenę. Inna - że to może zabezpieczenie przeciwkradzieżowe ;)
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2766
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Postprzez NED » 6 listopada 2014, o 10:50

Jest to wymyślone przez Seata zabezpieczenie przed złodziejami :mrgreen: Jeśli go nie ma to albo cała antena była wymieniana lub sam bat , oryginalne baty mają ten grzybek.
NED
Avatar użytkownika
NED
Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): 10 grudnia 2010, o 15:46
Lokalizacja: Sędziszów Małopolski
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 20V

Postprzez kuzio » 6 listopada 2014, o 22:38

No ja właśnie mam ten grzybek. Ok, a więc wszystko jasne ;-) dzięki
Nie wkładam pieniędzy w starego złoma, wkładam serce w pasję

MOJE TOLEDO: viewtopic.php?t=6225&postdays=0&postorder=asc&start=0

Obrazek
Avatar użytkownika
kuzio
Forumowicz
 
Posty: 662
Dołączył(a): 30 marca 2012, o 19:10
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ALH+

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do DIY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron