[ALL] Dodatkowe gniazdo zapalniczki w kabinie

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, Roxon40, koti

Postprzez misiek73 » 13 kwietnia 2010, o 21:29

Przy odkurzaczu daje radę.Zobaczymy jak będzie np. z lodówką.
pozdro Misiek
Avatar użytkownika
misiek73
Forumowicz
 
Posty: 61
Dołączył(a): 20 lutego 2010, o 19:25
Lokalizacja: Białystok
Car: Toledo
Engine: 1M

Postprzez mro » 14 kwietnia 2010, o 23:13

a jak zapomnisz włączyć świateł, to Ci się lody rozmrożą ... fuj :) :) :)
mro
Forumowicz
 
Posty: 75
Dołączył(a): 7 stycznia 2010, o 15:36
Lokalizacja: Warszawa
Car: ...
Engine: ...

Postprzez misiek73 » 15 kwietnia 2010, o 17:18

mro napisał(a):a jak zapomnisz włączyć świateł, to Ci się lody rozmrożą ... fuj :) :) :)
Swiatła wcale nie muszą być włączone. :-D
pozdro Misiek
Avatar użytkownika
misiek73
Forumowicz
 
Posty: 61
Dołączył(a): 20 lutego 2010, o 19:25
Lokalizacja: Białystok
Car: Toledo
Engine: 1M

Postprzez Roxon40 » 13 maja 2010, o 21:04

Misiek masz może jakieś foto jak to zamontowałeś ?? Właśnie kupiłem gniazdo i też chcę w tym plastiku zamontować ale jak zacząłem to oglądać to wydaje mi się że tam za wiele miejsca nie ma między blachą a plastikiem ??
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4134
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Postprzez misiek73 » 14 maja 2010, o 14:18

Pod plastikiem są otwory we wzmocnieniach i w jeden taki wkomponowałem gniazdo.Fotek nie mam,ale jak zdejmiesz plastik to zobaczysz owalny otwór około 14 cm od podłogi.Stamtąd łatwo też pociągnąć kable do lampy
pozdro Misiek
Avatar użytkownika
misiek73
Forumowicz
 
Posty: 61
Dołączył(a): 20 lutego 2010, o 19:25
Lokalizacja: Białystok
Car: Toledo
Engine: 1M

Postprzez Roxon40 » 14 maja 2010, o 21:10

Dobra skończyłem wkładać gniazdo do zapalniczki w plastik do bagażnika. Pozostało jeszcze je wpiąć w elektrykę. Oto mała foto relacja. Jak się przyda można ją odłączyć od tego tematu i zrobić osobny :)

1. Wyjmujemy osłonę plastikową tylnej lampy w moim przypadku była to lewa :)
2. Wiercimy dziurę. W moim przypadku dwie bo założyłem dodatkowy bezpiecznik na wszelki wypadek.

Obrazek

3. W dziury wkładamy gniazdo zapalniczki oraz gniazdo bezpiecznika. Możemy je przykleić lub przykręcić śrubkami. U mnie w grę weszły śrubki :)

Obrazek

4. Bierzemy teraz przewód dwużyłowy i łączymy. Do końcówki gniazda leci przewód (+), następnie z bocznego wyjścia gniazda bezpiecznika (+) leci dośrodkowej nóżki gniazda zapalniczki.
5. Przewód (-) leci prosto z instalacji lub karoserii (zależy gdzie się kto wepnie) do bocznego wejścia gniazda zapalniczki.

Obrazek Obrazek

6. Izolujemy wszelkie możliwe miejsca gdzie mogą wystąpić zwarcia i wkładamy plastik do auta.

Ważna uwaga. Gniazdo zapalniczki polecam przesunąć lekko w prawo (w moim przypadku w kierunku bezpiecznika) bo może się okazać że plastik z gniazdem nie będzie pasował gdyż będzie za długie gniazdo i będzie blokowało montaż osłony. Gniazdo musi wejść w taki otwór co jest za tym plastikiem.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4134
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Postprzez misiek73 » 15 maja 2010, o 11:10

Ładnie,z bezpiecznikiem jest bardziej profi.
pozdro Misiek
Avatar użytkownika
misiek73
Forumowicz
 
Posty: 61
Dołączył(a): 20 lutego 2010, o 19:25
Lokalizacja: Białystok
Car: Toledo
Engine: 1M

Postprzez Roxon40 » 15 maja 2010, o 21:50

No dziś udało mi się to gniazdo podłączyć. Plus pociągnąłem ze stałego + idącego do lampy a masa przykręcona ładnie do mocowania lampy. Jeszcze muszę zrobić jakąś ładną złączkę bo jak mi przyjdzie wyją plastiki to będę musiał przewody odkręcać. Ale wszystko ładnie działa :)
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4134
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Postprzez Romano » 3 sierpnia 2010, o 10:42

A ja zainstalowałem to gniazdo troszkę wyżej.

Obrazek

Oczywiście bezpiecznik też założony no i wszystko działa :) Dzięki Roxon :)
Romano
Forumowicz
 
Posty: 160
Dołączył(a): 26 października 2009, o 23:34
Lokalizacja: Katowice
Car:
Engine:

Postprzez Roxon40 » 3 sierpnia 2010, o 19:01

Widzę że dałeś radę nie miałeś problemu z podłączeniem się w zasilanie ?
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4134
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do DIY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron