Którą nawigację wybrać?

Wszystko o nawigacjach samochodowych.

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

Którą nawigację wybrać?

Postprzez voyager2550 » 6 maja 2010, o 15:48

Witajcie. Coś mnie wzięło na kupno jakiejś nawigacji, zbliżają się wakacje no i jakieś dalsze wyjazdy, a jakiś GPS do kierowania na pewno się przyda. Przeglądam już kilka godzin całe allegro i wybrałem 3 modele. Cena do 300 zł. Możecie na nie spojrzeć i doradzić, który z nich lepiej wybrać?

1) LARK FREEBIRD 50.1
2) GPS440 Manta
3) GPS GoCLEVER 5066

Z góry wielkie dzięki
Avatar użytkownika
voyager2550
Sponsor
 
Posty: 240
Dołączył(a): 6 kwietnia 2010, o 15:19
Lokalizacja: Rzeszów
Car:
Engine:

Postprzez ww200 » 6 maja 2010, o 16:00

Ja posiadam GoClever,wprawdzie nie ten model co wymieniłeś bo 4335 ale jestem bardzo zadowolony.Nawet o dziwo oryginalna mapa jest w porządku,dodatkowo co wgrasz na kartę to śmiga.
ww200
Forumowicz
 
Posty: 146
Dołączył(a): 25 października 2008, o 23:00
Lokalizacja: Warszawa
Car:
Engine:

Postprzez wengan » 7 maja 2010, o 11:57

Ja używam Larka 43.1 ale bawiłem się też 50.1 i śmiało polecam. Fakt, że wgrana fabrycznie MapaMap Easy jest słaba, ale na kartę wrzucisz każdą inną mapę i nawigacja śmiga jak trzeba. Na plus Larka zaliczyłbym jeszcze transmiter FM.
Proponuję zerknąć na www.my-navia.pl Bardzo fajna stronka dotycząca nawigacji.
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
wengan
Forumowicz
 
Posty: 53
Dołączył(a): 8 marca 2009, o 23:24
Lokalizacja: Wloclawek
Car:
Engine:

Postprzez regii.kr » 7 maja 2010, o 12:32

ja proponuje to http://www.allegro.pl/item1021431390_na ... 2_vat.html mniejsza awaryjność niż lark i manta a sprzedajemy tego pełno :) i działa z AM
Avatar użytkownika
regii.kr
Sponsor
 
Posty: 903
Dołączył(a): 12 sierpnia 2009, o 19:47
Lokalizacja: Kraków
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Postprzez ADIWWL » 7 maja 2010, o 12:56

Ja z tych trzech polecam 1) LARK FREEBIRD 50.1 jedyny minus mapa nie jest najlepsza (ale nie najgorsza) jw bez problemu wgrasz inną
ADIWWL
 

Postprzez voyager2550 » 7 maja 2010, o 16:20

wengan napisał(a):Ja używam Larka 43.1 ale bawiłem się też 50.1 i śmiało polecam.


Szczerze powiedziawszy najbardziej jestem za tym larkiem. Mam jeszcze jedno pytanie. Nie przymula go ? Nie tnie się ? Byłem dzisiaj w MediaMarkt i pobawiłem się trochę GoCLEVER'em z procesorem 466 Mhz. Przycinało się niemiłosiernie :-P
Avatar użytkownika
voyager2550
Sponsor
 
Posty: 240
Dołączył(a): 6 kwietnia 2010, o 15:19
Lokalizacja: Rzeszów
Car:
Engine:

Postprzez wengan » 7 maja 2010, o 16:28

U mnie nawigacja chodzi płynnie zarówno na MapaMap jak i na AutoMapie.
Używam jej rok czasu i jak na razie 0 problemów.
Avatar użytkownika
wengan
Forumowicz
 
Posty: 53
Dołączył(a): 8 marca 2009, o 23:24
Lokalizacja: Wloclawek
Car:
Engine:

Postprzez voyager2550 » 8 maja 2010, o 10:30

No cóż ... kupiłem jednak tą Mante 440. Trafiłem na promocje, a jako że jest to moja pierwsza nawigacja to uważam że na początek wystarczy ;)
Pojawił się problem. Pobrałem i zainstalowałem Automapa PL 6.5
Podczas szukania sygnału wyskakuje info "nie można uzyskać dostępu do GPS" (COM3)
Zmieniłem w ustawieniach na COM2, wtedy nie ma tej informacji ale bardzo długo szuka jakiegoś sygnału i nic się nie dzieje. Wiecie co to może być?
Teraz zabieram się za instalację innej wersji automapy. Kolejne pytanie dotyczące odblokowania. Jakim sposobem to robiliście? Ja wyczytałem aby stworzyć folder na karcie SD o nazwie "Explorer.exe" Po włączeniu navi pojawia się "pulpit" i wtedy mogę otwierać mapy z poziomu jakby Windowsa, ale nie mam wtedy dostępu do normalnego menu w navi tj. kalkulator, multimedia itd.
A więc usunąłem ten folder Explorer.exe i po resecie navi uruchamia się do normalnego menu. I teraz ... jeżeli chce wybrać wgraną automapę to najpierw muszę w opcjach bawić się aby po kliknięciu w przycisk nawigacja otwierała się Automapa a nie wgrana juz Mapmapa. Jeśli chce na odwrót, to znowu trzeba się bawić w opcjach. A jak to wygląda u Was?
Avatar użytkownika
voyager2550
Sponsor
 
Posty: 240
Dołączył(a): 6 kwietnia 2010, o 15:19
Lokalizacja: Rzeszów
Car:
Engine:

Postprzez wengan » 8 maja 2010, o 11:22

voyager2550 napisał(a): ... jeżeli chce wybrać wgraną automapę to najpierw muszę w opcjach bawić się aby po kliknięciu w przycisk nawigacja otwierała się Automapa a nie wgrana juz Mapmapa. Jeśli chce na odwrót, to znowu trzeba się bawić w opcjach. A jak to wygląda u Was?


Jeżeli chcesz korzystać z zainstalowanej AM to musisz w Menu wskazać, ze to właśnie ten program ma się uruchamiać. Jeżeli będziesz chciał jednak wrócić do MAPAMAP to niestety trzeba będzie znów zmienić te ustawienia. Jest tak, że urządzenie musić mieć w ustawieniach podaną ścieżkę do programu nawigacyjnego.
Poczytaj tutaj:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=18133

Jest wyjście, zainstalowanie nakładki czyli nowego pulpitu, na którym możesz mieć skróty do różnych zainstalowanych programów.
O tym tutaj: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=18230

Warto też poczytać forum użytkowników Manty
http://www.manta.info.pl/

Z nawigacjami można robić różne zabiegi tylko ostrożnie. Łatwo coś nabroić.
Lepiej kilka razy poczytać niż zrobić coś nie tak.

Powodzenia :-)
Avatar użytkownika
wengan
Forumowicz
 
Posty: 53
Dołączył(a): 8 marca 2009, o 23:24
Lokalizacja: Wloclawek
Car:
Engine:

Postprzez voyager2550 » 8 maja 2010, o 11:43

Dzięki za odpowiedź.
Ufff ... wgrałem inną wersję, działa na COM 7 i znajduje sygnał. Zaraz ustawię jakaś trasę i jadę Tolkiem w świat przetestować navi ;)
Ostatnio edytowano 8 maja 2010, o 12:47 przez voyager2550, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
voyager2550
Sponsor
 
Posty: 240
Dołączył(a): 6 kwietnia 2010, o 15:19
Lokalizacja: Rzeszów
Car:
Engine:

Następna strona

Powrót do GPS

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron