[1M] Nawigacja na stałe - gdzie zamontować ?

Wszystko o nawigacjach samochodowych.

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

[1M] Nawigacja na stałe - gdzie zamontować ?

Postprzez danniel » 18 sierpnia 2016, o 13:34

Cześć

Piszę z prośbą o poradę do elektryków :)

Wymyśliłem sobie zamontowanie na stałe nawigacji multimedialnej w Toledo 2 1.6 16v.

Jednak nietypowo sobie to wyobraziłem - chciałbym, żeby znalazła się w miejscu w tunelu za mieszkiem gałki zmiany biegów na dole tak jak na obrazku w pozycji pochylonej prawie lężącej - http://www37.zippyshare.com/v/jA3HG7s7/file.html - jest tam dosyć sporo miejsca, a planuje też wyjąć klapke małego schowka pod panelem nawiewów gdyż na dobrą sprawę jest zbędna nie pale itd. a pozatym mam rozgałęziacz zapalniczki gdzie indziej. Chciałbym przewiercić jak najmniejszy uchwyt na nawigację max 4.3 cala na max dwie śrubki i skręcić nakrętkami od spodu tunelu. Chce, żeby to było nie wielkie, aby można było po wyjęciu nawigacji mieć dostęp do gniazda OBD.

W aucie mam podpięty rozgałęziacz - http://static.promoceny.pl/foto/vyrobky/2016/1/5/3effc2ca-b3e4-11e5-8859-76f6a687d1ac/s.jpg pod radio, które jest podpięte do stacyjki, schowany jest w schowku pasażera z przodu. Zrobiony jest na potrzeby rejestratora jazdy, od niego odchodzi przy włączonej stacyjce kabel (gniazdo zapalniczki) do kamerki dający stałe ładowanie przy działaniu stacyjki.

Pytanie czysto techniczne gdyż zupełnie nie znam się na elektryce, robiłem tamto ze znajomym - czy jeśli już znalazłbym pasującą nawigację w miejsce, które sobie wyobraziłem i podpiął ją pod rozgałęziacz, albo w gniazdo zapalniczki, albo pod USB to czy te oba urządzenia działające jednocześnie i taki rozgałęziacz nie spowodowałyby jakichś komplikacji z samochodem, ładowaniem czy akumulatorem itd ? W wiekszości jak czytam nawigacje potrzebują napięcia 5V, są to małe wartości, ale wole się upewnić.

Zależy mi na tym, aby nawigacja była na stałe podpięta pod kabel i rozgałęziacz tak, aby uruchamiała się razem ze stacyjką, typ nawigacji w takich rozmiarach będę już szukał indywidualnie, ale jeśli macie jakieś polecone modele w budżetowej kwocie to chętnie Was wysłucham, zależy mi na tym aby nie była tylko nawigacją samochodową, ale miała jeszcze jakieś funkcje. Chciałbym, żeby nawigacja cały czas w trakcie przemieszczania śledziła samochód gdzie jest na mapie, bez wyznaczania punktu docelowego - myśle, żę w dzisiaj nie będzie problemu z takim urządzeniem.

Co o tym myślicie ?

Dzięki wielkie i pozdrawiam,
DannieL :)
danniel
Forumowicz
 
Posty: 18
Dołączył(a): 2 czerwca 2015, o 10:11
Lokalizacja: Pruszków
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6 16V

Re: Toledo 2 - nawigacja na stałe, prośba o radę :)

Postprzez Roxon40 » 18 sierpnia 2016, o 16:39

Jeśli masz gniazdo zapalniczki lub rozgałęziacz podłączony tak, że napięcie pojawia się po włączenu stacyjki to nie ma problemu. Jeśli masz tam napięcie na stałe to ta nawigacja trochę prądu z akumulatora będzie brała. Może po jednej nocy ci się nie rozładuje ale jak będziesz mało jeździł może ci w końcu akumulator rozładować.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4158
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Re: Toledo 2 - nawigacja na stałe, prośba o radę :)

Postprzez danniel » 18 sierpnia 2016, o 16:52

Roxon40 napisał(a):Jeśli masz gniazdo zapalniczki lub rozgałęziacz podłączony tak, że napięcie pojawia się po włączenu stacyjki to nie ma problemu. Jeśli masz tam napięcie na stałe to ta nawigacja trochę prądu z akumulatora będzie brała. Może po jednej nocy ci się nie rozładuje ale jak będziesz mało jeździł może ci w końcu akumulator rozładować.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka


Tak, w rozgałęziaczu dopiero po przekręczeniu stacyjcki pojawia się napięcie i ładowanie :)

Ok w takim razie można działać, a co myślisz o pomyśle na taką lokalizacje ?
danniel
Forumowicz
 
Posty: 18
Dołączył(a): 2 czerwca 2015, o 10:11
Lokalizacja: Pruszków
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6 16V

Re: Toledo 2 - nawigacja na stałe, prośba o radę :)

Postprzez Roxon40 » 18 sierpnia 2016, o 17:01

Wiesz, wszystko zależy od tego kto co lubi. Ja prawie wcale nie korzystam z navi. Mam w telefonie w razie czego. Jak ci lewarek nie będzie przeszkadzał przy obsłudze tego to czemu nie.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4158
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Toledo 2 - nawigacja na stałe, prośba o radę :)

Postprzez DzieX » 18 sierpnia 2016, o 17:39

Ja powiem, że takie średnie miejsce na to wybrałeś. Jeśli masz zdolności manualne to może coś takiego? https://www.youtube.com/watch?v=qlQ_1vGmB38
Seat Toledo 3.2 V6
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2161
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: AGZ, M9R

Toledo 2 - nawigacja na stałe, prośba o radę :)

Postprzez danniel » 18 sierpnia 2016, o 17:55

No filmik i robota super, ale niestety nie mam warunków i też umiejętności dlatego szukam prostych rozwiązań, ale dzieki za link do tego :)

Pomierze ile mam na to miejsca, mnie sie wydaje, żę spokojnie nawi do 5' zmieści, a 4.3 juz napewno, po sprawdzam nawigacje jakie są na rynku jakie mają wymiary, sprawdze jakie mogą być na to rozwiązania i dam znać :)

Dzięki wielkie za rady :)
danniel
Forumowicz
 
Posty: 18
Dołączył(a): 2 czerwca 2015, o 10:11
Lokalizacja: Pruszków
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6 16V

Toledo 2 - nawigacja na stałe, prośba o radę :)

Postprzez kornat » 18 sierpnia 2016, o 22:27

Ja bym to miejsce odradzał, za daleko trzeba wzrokiem manewrować, aby spojrzeć na navi.
Avatar użytkownika
kornat
Forumowicz
 
Posty: 2452
Dołączył(a): 13 listopada 2009, o 22:48
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF

Toledo 2 - nawigacja na stałe, prośba o radę :)

Postprzez Sony » 18 sierpnia 2016, o 23:46

kornat, dobrze prawi. Dla mnie kiepskie miejsce chociażby z powodów bezpieczeństwa.
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6705
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

[1M] Nawigacja na stałe - gdzie zamontować ?

Postprzez danniel » 19 sierpnia 2016, o 10:26

Biore to pod uwage, spokojnie nie zrobie nic co by miało grozić innym na drogach :)

A jeśli nie tam to czy spotkaliscie się z kimś pomysłowym kto zamontował zewnętrzną nawigację w Tolku 1M ? Czy macie pomysł gdzie byłoby to jeszcze dobre z wylączeniem przerabiania konsoli na 2 DIN.

dziekki :)

EDIT:
Od 3 miesięcy przemieszczam się Tadeuszem po okolicy z zamontowaną tak jak opisywałem w temacie wyżej nawigacją GoClever 505. Ograniczając koszta do minimum użyłem wgraną darmową najnowszą mapę z MapFactora.

Nawigację kupiłem z OLX - 90 zl + karta pamięci 20 zł. Wszystko podłączone pod rozgałęziącz podpiety do stacyjki, po uruchomieniu zapłonu wszystko się uruchamia. Czas lokalizacji samochodu wynosi ok 2-3 min.

Jeden minus jest taki, że mapy z MapFactora po każdym uruchmieniu pokazują dla użytkownika informacje iż "Oświadczamy w imieniu firmy MapFactor la la la poniższe mapy są darmowe i aktualizaowane la la la ... " itd co trzeba potwierdzić wciskając przycisk OK i GPS przechodzi do lokalizowania pozycji na mapie.

Nawigacje zamontowałem w popielniczce na dole jak na zdjęciu - wygiąłem blaszke u góry popielniczki na wysokości rowka w nawigacji na uchwyt do szyby dzięki czemu idealnie sztywno się tam ją umieszcza napinają trochę w dół klapke popielniczki.

http://www8.zippyshare.com/v/kSiAbI6V/file.html

Plus przemalowałem jej boki na czarny, aby bardziej pasował do reszty:

http://www27.zippyshare.com/v/2MQd4ox7/file.html

Uważam, że jeśli komuś zależy tylko na takim urządzeniu, które będzie wskazywało daną pozycję i od święta ma zaprowadzić z punktu A do punktu B na mapie to sprawuje się to bardzo dobrze :)

Oceńcie sami :)
danniel
Forumowicz
 
Posty: 18
Dołączył(a): 2 czerwca 2015, o 10:11
Lokalizacja: Pruszków
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.6 16V

[1M] Nawigacja na stałe - gdzie zamontować ?

Postprzez Sony » 13 grudnia 2016, o 18:28

Ja powtórzę to co już napisałem:
Dla mnie kiepskie miejsce chociażby z powodów bezpieczeństwa.
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6705
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Następna strona

Powrót do GPS

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron