[ALL] Prawie w ogóle mnie nie słychać

Tematy o CB-radiach, antenach i pochodnych.

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

[ALL] Prawie w ogóle mnie nie słychać

Postprzez DarkShenron » 25 czerwca 2012, o 19:30

Witam Mój model CB to midland alan 100 plus(przepisałem wszystko co pisało xD) a antena Hustler. A problem jest natury takiej, że nie ważne czy ktoś jedzie obok mnie czy w większej odległości, prawie wogóle mnie nie słyszy.Muszę krzyczeć, że tak powiem żeby mnie ktoś usłyszał. Ja odbieram wszystko dobrze, każdego dobrze słyszę.
Jaka może być tego wina bądź co mogło nawalić?
Ostatnio edytowano 25 czerwca 2012, o 19:54 przez DarkShenron, łącznie edytowano 2 razy
DarkShenron
Świeżak
 
Posty: 8
Dołączył(a): 11 czerwca 2012, o 08:58
Lokalizacja: Radom
Car:
Engine:

Postprzez Roxon40 » 25 czerwca 2012, o 21:33

Zacznij od sprawdzenia mikrofonu.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4039
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Postprzez damian1231795 » 25 czerwca 2012, o 23:10

Jak masz tą antenkę dłużej jak rok to musisz ją dokładnie sprawdzić a najlepiej podpiąć jakąś inną i zobaczyć co się będzie działo. Oby nie końcówka mocy w radiu.
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec???

Nic na siłę , lewy pas , gaz i płynę ......:)
Avatar użytkownika
damian1231795
Forumowicz
 
Posty: 463
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 22:46
Lokalizacja: Kielce
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 20V

Postprzez DarkShenron » 26 czerwca 2012, o 07:17

a ktoś by mi mógł napisać jak to można sprawdzić, oczywiście poza anteną bo to jest akurat łatwe ale jak np ten mikrofon sprawdzić
DarkShenron
Świeżak
 
Posty: 8
Dołączył(a): 11 czerwca 2012, o 08:58
Lokalizacja: Radom
Car:
Engine:

Postprzez Sony » 26 czerwca 2012, o 18:44

DarkShenron, znawcą CB nie jestem, ale wystarczy chyba podmienić gruchę :P
Pakiet TS on board : )
Obrazek
Avatar użytkownika
Sony
Junior Admin
 
Posty: 6651
Dołączył(a): 20 stycznia 2009, o 21:09
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV

Postprzez Roxon40 » 26 czerwca 2012, o 21:51

damian1231795 napisał(a): Oby nie końcówka mocy w radiu.


To raczej nie bo jednak jak pokrzyczy to coś go tam słychać a przy końcówce wogóle by go nie było słuchać i pewnie też nośna nie będzie widoczna w drugim radiu.

Podmień mikrofon, lub odkręć go sprawdź przewody czy są dobrze polutowane, ewentualnie wkładkę mikrofonową wymień i wtedy będziemy wiedzieć co dalej.

Potem, jeśli się okaże że mikrofon jest dobry załatw sobie miernik SWR i sprawdź jaki jest jeśli jest powyżej 1,5 zacznij szukać przyczyny w antenie.

Lub całkiem najprościej żeby wyeliminować radio, że jest uszkodzone podmień całe razem z kimś kto napewno ma dobrą instalację antenową i wtedy sprawdzisz czy lepiej cię gdzieś słychać.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4039
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Postprzez Barthez » 28 czerwca 2012, o 14:50

Myślę że antena Ci się nie stroi, u mnie na klapie sie też nie stroi dopiero na dachu.
Czyli na klapie robi mi się 4W na kablu a 1W tylko wychodzi w eter, a na dachu 4W wychodzą w eter.
Weź drugie radio i sprawdź, spróbuj przełożyć mikrofony, bo może być tak samo kabel od mikrofonu a tak samo wkładka.
Barthez
 

Postprzez Kitaj » 28 czerwca 2012, o 21:25

A ja jak kupowalem radio to gratis miałem strojenie. Zamontowałem sobie w domu wszystko po czym przyjechałem gosciu 2 razy przyciął troche antene i za pare dni na kontrole którą przeszło pomyślnie. Spróbuj podjechać na ustawianie, niedrogo a może coś pomoże... Szkoda ze sporo ludzi zapomina o strojeniu a później stoi 50 metrów ode mnie a ja oprócz słów słysze jeszcze te okropne hrrrrr tssss prrrrr :evil: :evil:
Avatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
 
Posty: 2819
Dołączył(a): 1 lipca 2008, o 23:52
Lokalizacja: Okolice Oławy
Car: E46 330xd/A6 C5 2.8
Engine: M57D30/2.8 ALG

Postprzez Roxon40 » 28 czerwca 2012, o 23:03

A ja swoją sam sobie w zimę wystroiłem na kuchence w domu przeniosłem do auta a tam SWR idealny :D ale co fakt to fakt podstawa to sprawdzenie SWR a potem zabawa i szukanie reszty przyczyn.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4039
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Postprzez DarkShenron » 30 czerwca 2012, o 20:07

w skrócie trzeba jechać do kogoś kto się zna xD dobra dzięki wszystkim za pomoc
DarkShenron
Świeżak
 
Posty: 8
Dołączył(a): 11 czerwca 2012, o 08:58
Lokalizacja: Radom
Car:
Engine:

Następna strona

Powrót do CB

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron