[1M] Zasilanie radia CB

Tematy o CB-radiach, antenach i pochodnych.

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

Postprzez Roxon40 » 25 sierpnia 2011, o 22:29

kajtek110 napisał(a):przeważnie kabelki są innego koloru lub jeden ma czerwony pasek właśnie po to żeby się nie pomylić,a opaskami term.osłaniasz tylko wsuwki no i widzisz kabelki.


Tak pod warunkiem że są w miarę na widoku. Gorzej jeśli złączka gdzieś jest za radiem w nie do końca dostępnym miejscu wtedy ryzyko pomylenia się jest duże. Jeśli wsuwki to na przemian i po problemie :-)
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4006
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Postprzez damian1231795 » 31 października 2011, o 23:18

Witam! Wiecie może czy jak cb jest podpięte do prądu na stałe przez dłuższy czas to może się uszkodzić czy nie powinno? Bo spaliła mi się antena ale to może zbieg okoliczności. :-( Ma ktoś z was podpięty stały prąd tak jak ja?
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec???

Nic na siłę , lewy pas , gaz i płynę ......:)
Avatar użytkownika
damian1231795
Forumowicz
 
Posty: 463
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 22:46
Lokalizacja: Kielce
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 20V

Postprzez loockas » 1 listopada 2011, o 02:14

W poprzednim aucie miałem CB przez 3 lata podłączone do samego akumulatora i nic sie nie działo. W Toledo jestem dopięty w instalacje zapalniczki czyli działa bez kluczyka i również nic się nie dzieje. Możesz napisać co to znaczy spaliło antenę?
loockas
 

Postprzez damian1231795 » 1 listopada 2011, o 16:45

Podpiąłem zasilanie do zapalniczki w bagażniku i nie odłączałem go przez ok. 2 tygodnie i antena przestała działać, sprawdzałem ją z innym cb i też nie działa, radio jest dobre i pytam się czy to mogło być przyczyną awarii anteny?
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec???

Nic na siłę , lewy pas , gaz i płynę ......:)
Avatar użytkownika
damian1231795
Forumowicz
 
Posty: 463
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 22:46
Lokalizacja: Kielce
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 20V

Postprzez migacz1981 » 1 listopada 2011, o 18:10

A przewód antenowy to niby którędy puściłeś anteny nie można spalić po prostu masz uszkodzony przewód od niej poza tym przy mocy radia ok. 4W prąd idący do anteny podczas nadawania nie jest taki duży żeby spalić antene CB radio to nie R140 (radiostacja wojskowa o średnim zasięgu ok.2000 km)gdzie prąd wychodzący z nadajnika poprzez fider podczas nadawania na pełnej mocy wynosi o ile dobrze pamiętam 2-3 tysiące volt także lepiej nie zbliżać się bo częstotliwość tego prądu jest mała czyli jak "złapie" to upiecze a nie odrzuci
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
Avatar użytkownika
migacz1981
Sponsor
 
Posty: 940
Dołączył(a): 10 października 2010, o 18:22
Lokalizacja: Wałbrzych - okolice
Car: Seat Toledo 1L/1M
Engine: 1.9 TDI AHU/ASV

Postprzez damian1231795 » 1 listopada 2011, o 18:45

Mówiąc ,,spaliła się"miałem na myśli uszkodziła. Czyli przyczyna awarii anteny jest inna ale chyba tak jak pisałeś będzie to przecięty kabel. Dzięki za pomoc.
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec???

Nic na siłę , lewy pas , gaz i płynę ......:)
Avatar użytkownika
damian1231795
Forumowicz
 
Posty: 463
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 22:46
Lokalizacja: Kielce
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.8 20V

Postprzez Roxon40 » 1 listopada 2011, o 21:49

A jaka to antena jest ??


migacz1981 napisał(a):CB radio to nie R140 (radiostacja wojskowa o średnim zasięgu ok.2000 km)gdzie prąd wychodzący z nadajnika poprzez fider podczas nadawania na pełnej mocy wynosi o ile dobrze pamiętam 2-3 tysiące volt


Czy aby na pewno 2-3 tyś Volt. Z tego co mi wiadomo prąd podaje się w amperach, napięcie w Voltach a moc w Wattach.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4006
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Postprzez migacz1981 » 1 listopada 2011, o 22:14

Roxon40 napisał(a):Czy aby na pewno 2-3 tyś Volt. Z tego co mi wiadomo prąd podaje się w amperach, napięcie w Voltach a moc w Wattach.
Pewnie masz racje a mając na myśli prąd to według tego co tu piszesz chodziło mi o napięcie a antena to "dipol 40" tak się nazywał system anten nadawania na którym głównie pracowaliśmy podczas treningów radiowych a fider to przewód łączący nadajnik z systemem antenowym.Do odbioru APP (antena promieniowania pionowego) lub pręt 4m na odbiorze już takich napięć nie było o szczegóły nie pytaj bo ja byłem tylko kierowcą tego sprzętu i to niedaleko od Ciebie bo w Tarnowskich Górach
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
Avatar użytkownika
migacz1981
Sponsor
 
Posty: 940
Dołączył(a): 10 października 2010, o 18:22
Lokalizacja: Wałbrzych - okolice
Car: Seat Toledo 1L/1M
Engine: 1.9 TDI AHU/ASV

Postprzez kuzio » 11 stycznia 2015, o 12:07

ma ktoś zdjęcie albo jest w stanie napisać gdzie dokładnie jest ten zacisk 30a o którym mowa na pierwszej stronie? chodzi o podpięcie się pod kabel po stacyjce ale przed bezpiecznikami.
Nie wkładam pieniędzy w starego złoma, wkładam serce w pasję

MOJE TOLEDO: viewtopic.php?t=6225&postdays=0&postorder=asc&start=0

Obrazek
Avatar użytkownika
kuzio
Forumowicz
 
Posty: 652
Dołączył(a): 30 marca 2012, o 19:10
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ALH+

Postprzez vwir » 11 stycznia 2015, o 21:25

Obok przekaźników. Zdejmij plastik pod kierownicą i ciężko nie zauważyć.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2725
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: Citroen DS5
Engine: 2.0HDI

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do CB

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron