[1M] Zasilanie radia CB

Tematy o CB-radiach, antenach i pochodnych.

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

Postprzez Roxon40 » 23 sierpnia 2011, o 21:00

Obawiam się że może się nie zmieścić. Wtyczka od zapalniczki jednak wystaje a ten schowek wielki nie jest. Mimo to czekam na efekt
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4114
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Postprzez olinek2 » 23 sierpnia 2011, o 21:28

Moje CB nie chciało się tam wcisnąć i finalnie wylądowało pod popielniczką :)
olinek2
Forumowicz
 
Posty: 278
Dołączył(a): 8 lutego 2011, o 18:59
Lokalizacja: Starachowice/Wrocław
Car:
Engine:

Postprzez kajtek110 » 23 sierpnia 2011, o 23:39

Spec możesz podłączyc tam radyjko,ale nie musisz montowac tam gniazda,ja mam podłączone podobnie jak pisał olinek2 ale przy radyjku mam wsuwki (damsko męskie) i miejsca na zapalniczkę nie potrzeba,no a w razie wyjęcia cb odpinasz wsuwki(ale pamietaj żebyś dał dłuższe kabelki aby można było je odłaczyc/podłączyc )
Avatar użytkownika
kajtek110
Sponsor
 
Posty: 180
Dołączył(a): 20 marca 2010, o 18:28
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:

Postprzez olinek2 » 23 sierpnia 2011, o 23:42

Kup najlepiej małe złącze na kable, może być np. Waflowe, lub takie jak jest stosowane w zasilaczach komputerowych (potocznie nazywane MOLEX).
Wsuwki są ok jeśli kupisz pasujące plastikowe obudowy, bo inaczej nie jest to zbyt bezpieczne :)
Jednocześnie na wejściu możesz zamontować filtr, bo czasem instalacja trochę sieje.
olinek2
Forumowicz
 
Posty: 278
Dołączył(a): 8 lutego 2011, o 18:59
Lokalizacja: Starachowice/Wrocław
Car:
Engine:

Postprzez kajtek110 » 23 sierpnia 2011, o 23:53

wsuwki można osłonic opaskami termokurczliwymi
Avatar użytkownika
kajtek110
Sponsor
 
Posty: 180
Dołączył(a): 20 marca 2010, o 18:28
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:

Postprzez olinek2 » 23 sierpnia 2011, o 23:54

Można, ale lepiej zaopatrzyć się w plastikowe obudowy :) są i męskie i żeńskie
olinek2
Forumowicz
 
Posty: 278
Dołączył(a): 8 lutego 2011, o 18:59
Lokalizacja: Starachowice/Wrocław
Car:
Engine:

Postprzez kajtek110 » 23 sierpnia 2011, o 23:55

dokładnie tak jak piszesz :-)
Avatar użytkownika
kajtek110
Sponsor
 
Posty: 180
Dołączył(a): 20 marca 2010, o 18:28
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:

Postprzez Roxon40 » 24 sierpnia 2011, o 20:12

kajtek110 napisał(a):wsuwki można osłonic opaskami termokurczliwymi


Można tylko jak się zapomni i na odwrót podłączy to wtedy spali radio chyba że da je na w sensie np. na plus męska a na minus żeńska to wtedy pomysł jak najbardziej jest dobry.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
:one: Jest 154,5 KM i 339,7Nm :582:
:diabelek: EcuProject :diabelek:
Avatar użytkownika
Roxon40
Moderator
 
Posty: 4114
Dołączył(a): 14 listopada 2009, o 23:37
Lokalizacja: Zabrze
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI ASV+

Postprzez kajtek110 » 24 sierpnia 2011, o 22:20

przeważnie kabelki są innego koloru lub jeden ma czerwony pasek właśnie po to żeby się nie pomylić,a opaskami term.osłaniasz tylko wsuwki no i widzisz kabelki.
Ale to jest bardzo dobry pomysł żeby wsuwki podłączyć na przemian,u siebie tak nie mam i jak się czasem zapomnę to duuupa :-/
Avatar użytkownika
kajtek110
Sponsor
 
Posty: 180
Dołączył(a): 20 marca 2010, o 18:28
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:

Postprzez spec » 25 sierpnia 2011, o 00:10

Pierwsza przymiarka i faktycznie miejsca jak na lekarstwo. Nie chce odpinać fabrycznej przylutowanej końcówki ale chyba jednak będę musiał. Jestem informatykiem to zrobię to na molexach. Ich nie da się źle podpiąć. Odetnę końcówkę do zapalniczki i podłącze za pomocą molexów i wtedy będzie można podpinać i odpinać od instalacji a w razie czego zapnie się wtyk do zapalniczki i będzie można wrzucić do innego samochodu radio.
Samo radio fajnie się mieści, wytnę tylko więcej plastiku żeby łącze anteny się schowało i wtedy będzie zupełnie nie widoczne z zewnątrz. Jedynie tylko gruchę się odepnie.
spec
Forumowicz
 
Posty: 842
Dołączył(a): 27 stycznia 2010, o 21:44
Lokalizacja: Rzeszów
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do CB

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron