[1M] Zwarcie w przewodach - CB i radio nie działają

Tematy o CB-radiach, antenach i pochodnych.

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, gurszczak, Roxon40

Re: Zwarcie w przewodach- cb i radio nie działa

Postprzez Edward » 17 czerwca 2015, o 23:57

Tak, sprawdzałem i były ok :) Elektryk powiedział mi, 50zł za podpięcie komputera i 250zł za robociznę więc troszkę inaczej zrobiłem. Pociągnąłem nowy kabel od bezpiecznika od radia aż do połączenia się z kostką ISO. I wszystko zadziałało ;) Od akumulatora do bezpieczników było ok ale już do radia nie mogłem znaleźć usterki więc na taki pomysł wpadłem.
Edward
Forumowicz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 14 czerwca 2015, o 23:28
Lokalizacja: Jaworzno
Car:
Engine:

Re: Zwarcie w przewodach- cb i radio nie działa

Postprzez vwir » 18 czerwca 2015, o 07:07

No i to jest chyba jedyne sensowne rozwiązanie, bo jeśli napięcie jest za bezpiecznikiem a nie ma na kostce to prawdopodobnie upaliłeś kabel. Co jest o tyle dziwne, że w takiej sytuacji pierwszy powinien się poddać bezpiecznik. Ale może kabel był już naderwany albo nadłamany i tyle mu brakowało, że się przepalił. Albo masz wsadzony za duży bezpiecznik.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2779
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Re: Zwarcie w przewodach- cb i radio nie działa

Postprzez Edward » 18 czerwca 2015, o 23:49

Jak rozebrałem to tragedia mi się pojawiła przed oczami. Do + szła antena CB, światła do jazdy dziennej, alarm, automatyczne światła, lapmki w drzwiach. Tak to jest jak ktoś robi sam :mrgreen:
Edward
Forumowicz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 14 czerwca 2015, o 23:28
Lokalizacja: Jaworzno
Car:
Engine:

Re: Zwarcie w przewodach- cb i radio nie działa

Postprzez Kitaj » 19 czerwca 2015, o 00:40

Antena od cb radia podpięta do prądu?
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
------------------------------
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
Audi A6C5 Quattro 2.8ALG Pb+Lpg "Nocny Pogromca" :evilbat:
------------------------------
Avatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
 
Posty: 2815
Dołączył(a): 1 lipca 2008, o 23:52
Lokalizacja: Okolice Oławy
Car: E46 330xd/A6 C5 2.8
Engine: M57D30/2.8 ALG

Re: Zwarcie w przewodach- cb i radio nie działa

Postprzez Edward » 19 czerwca 2015, o 01:31

Antenę do cb mam razem ze zwykłą antenę, mniejszy zasięg ale jest :) I jak rozbierałem to miała podpięcie do + :)
Edward
Forumowicz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 14 czerwca 2015, o 23:28
Lokalizacja: Jaworzno
Car:
Engine:

Re: Zwarcie w przewodach- cb i radio nie działa

Postprzez vwir » 19 czerwca 2015, o 07:18

No to jest akurat normalne. Fabryczna antena ma wzmacniacz antenowy w podstawce i jest on zasilany właśnie tym plusem. Tylko musisz mieć wtedy separator antenowy jeśli masz niefabryczne radio. Dlatego też podpinanie anteny CB razem ze zwykłą to wyjątkowo nieudany pomysł... W takiej sytuacji lepiej założyć sirio triflex.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2779
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: DS5, Leaf
Engine: 2.0HDI, EE

Re: Zwarcie w przewodach- cb i radio nie działa

Postprzez Edward » 19 czerwca 2015, o 13:57

A więc zrobiłem tak: wyciągnąłem bezpiecznik 42- Radioodtwarzacz 15A i na jego nóżkę zawinąłem przewód, a drugą końcówkę przylutowałem bo + który szedł do cb radia. Wszystko ok tylko, że nie działa centralny z pilota (z kluczyka normalnie jest) i nie wyje po otwarciu drzwi gdy są włączone światła. Gdy odłączę kabelek od bezpiecznika i wlożę go normalnie to wszystko działa. Czy mam końcówkę przelutować normalnie do stacyjki a nie do przewodu, który był od CB?
Edward
Forumowicz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 14 czerwca 2015, o 23:28
Lokalizacja: Jaworzno
Car:
Engine:

Poprzednia strona

Powrót do CB

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron